perjantai 28. helmikuuta 2020

Dylan Marmoripiha

Dylan-ketju käsittää jo 10 omannäköistänsä ravintolaa. Se on aika hyvin. Tuorein käyntini kohdistui Stockmannia vastapäätä sijaitsevaan Alvar Aallon suunnittelemaan Rautataloon, jossa majaansa pitää Dylanin sisarussarjan Marmoripiha. Viime vuonna tuli pariin otteeseen käytyä Dylan Kottbyssä sekä jo useampi vuosi sitten Etelärannan Block by Dylanissa.



Dylan Marmoripiha tarjoaa lounasaikaan keittolounaan (8,90 €), pienen salaatin ja keiton (10,50 €) tai jackpotin eli koko lounasbuffetin (11,90 €). Kahvi sisältyy hintaan. Käyntipäivän lounaslista kuulosti äärimmäisen herkulliselta: pähkinäistä myskikurpitsakeittoa, ”Hot Dog Heaven”, toisin sanoen briossisämpylöitä, aitoja nakkeja, sinappirelissiä, paahdettua sipulia ja coleslawta sekä fish and chipsejä – unohtamatta normisalaattibuffettia ja jälkiruokana olleita mokkapaloja. Aikamoinen kattaus!



Kevytnälkäisimmät olisivat varmasti saaneet vatsansa täyteen pelkästään ahmimalla katseellaan linjastolla eteen tulevia ruokia. Pelkkä salaattipuoli oli varsin muhkea. Lautaselleni päätyi kana-nuudelisalaattia ja peruna-pekonisalaattia tavanomaisimpien focaccian, fetan, tomaatin, kurkun ja pähkinöiden lisäksi. Pelkästään siis salaattibuffalla olisi päässyt pitkälle, jopa maaliin saakka. Hodaribaari oli tietysti lounaan kohokohta, niin etu- kuin jälkikäteen. Laadukas sämpylä ja nakki muodostivat erinomaisen pohjakombinaation, jota täydentämään sai lisäillä tarvittavan määrän asianmukaisia lisukkeita. Pähkinäinen myskikurpitsakeitto oli etukäteisodotuksiin nähden pienoinen pettymys, kuten myös turhan kuivakka mokkapala. Kaiken kaikkiaan Dylan Marmoripihan lounas oli keskimääräistä tasokkaampi sekä ehdottomasti kiehtovampi ja monipuolisempi.



Marmoripihan atrium ei ole missään määrin tavanomainen lounaspysäkki. Historiaa ja arvokkuutta uhkuvat puitteet ovat viimeisen päälle. Pitkään toimistokäytössä ollut tila parvineen, kattoikkunoineen, marmorilattioineen ja suihkulähteineen avautui kaikelle kansalle 2,5 vuotta sitten, kun Dylan aloitti toimintansa. Hyvä niin. Menkää ja syökää. Menkää ja ihmetelkää.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Dylan Marmoripiha
Keskuskatu 3 A
00100 Helsinki

perjantai 21. helmikuuta 2020

Cafe Bakery Meli

Vajaa vuosi sitten Hesarille aukesi bosnialaisen perheen perustama Meli. Kävin testaamassa leipomo-kahvilan aamiaistarjonnan. Kun tarjolla on mm. balkanilaista lepinja-leipää ja Keski-Euroopassa yleistä buhtla-pullaa, on vain luonnollista valita kohtuullisen leveältä listalta juuri niitä.


Otin lepinani klassisella kinkku-juustotäytteellä (5,90 €). Vastaleivottu leipä (olivat vielä uunissa tilausta tehdessä) oli hurmaavan herkullista. Se oli täytetty levitteellä, salaatilla, juustolla ja kinkulla. Täytteitä oli tuhdisti, mutta kokonaisuus ei sortunut liiallisuuden puolelle. Jälkipalaksi ottamani nutella-buhtla (2,50 €) oli sen sijaan täydellinen ylilyönti – kuka hullu tilaa nutellapullan puoli kahdeksan aamulla? No, minä tilasin ja täytyy sanoa, että muhkean pullan syöminen alkoi muutaman suupalan jälkeen tekemään tiukkaa. Hyvää se silti oli, ei siitä pääse mihinkään. Ilmavan pullan päällä oli tomusokeria ja sisällä sykki mojovan suklainen sydän. Kaffa Roasteryn iso suodatinkahvi (3 €) ryyditti aamiaista oivallisesti, mutta enemmänkin olisi mennyt.



Aamutuimaan sisään kahvilaan astuessa silmälasit menivät huuruun. Meininki oli sen verran kuumaa, että ulko-oveakin oli syytä pitää auki. Melin miljöö on tummanpuhuva, skandivaalea loistaa poissaolollaan. Sisustus ei ole erityisen mieleenpainuva, mutta palvelu nuorehkon herran toimesta sen sijaan oli. Harvoin saa niin aidon iloista palvelua!

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu
Cafe Bakery Meli
Helsinginkatu 11
00500 Helsinki

lauantai 15. helmikuuta 2020

Story (Tripla)

Triplan lauantaimyöhäisiltapäivän väenpaljous yllätti meidät housut kintuissa: suurimpaan osaan ravintoloista ei ollut mitään asiaa ja pahimmissa rysissä jonot kiemurtelivat ulos asti. Onneksi neloskerroksen yhdestä rauhallisesta kulmasta löytyi tuttu Story-ketjun ravintola, jossa oli tilaa ja mitä rauhallisin äänimaailma. Kaukana oli kakofoninen älämölö. Olen aiemmin testannut myös Storyn ensimmäisen ravintolan Kauppahallissa sekä sen jälkeen avatun ravintolan Kampissa.



Storyn ruokalista on simppeli: muutama burgeri ja pääruoka, useampia herkullisen kuuloisia lisukkeita sekä pari jälkiruokaa. Olisi ollut helppo valita burgeri, mutta niitä oli tullut maisteltua taannoisilla Cityn SYÖ-viikoilla tarpeeksi, joten nyt oli lasagnen vuoro. Lasagnea ei ole tullut liikaa ravintoloissa muutenkaan maisteltua. Storyn lasagne (20,90 €) sisälsi käsin tehtyä pastaa, grillattuja sieniä ja tryffelillä maustettua mornay-kastiketta. Löysän kosteaksi jätetty lasagne oli makumaailmaltaan hillitty. Olisin kaivannut tymäkkyyttä sekä koostumukseen että makuihin. Sienet maistuivat, mutta niitä oli annoksessa hintsusti. Varsin arvokkaasti hinnoiteltu annos ei ollut suuren suuri. Vaimoni ottamaa vegeburgeria (16,90 €) munakoiso-schnitzelillä baba ganoushilla sekä tahini-jogurtilla kuvailtiin kokonaisvaltaisesti termillä ”valju” ja tarkennuksena vielä, että ”munakoiso oli aika löllö”. Hän muisteli kaiholla ”huippuhyvää” vegeburgeria ennen tammikuista listauudistusta.




Storyn lisukkeet olivat verrattoman kuuloisia! Vai mitä sanotte paahdetusta ruusukaalista grillatun sitruunan kera, hapanleipägnoccheista parmesan-juustolla tai vaikkapa karamellisoidusta maa-artisokka -tarte tatinista iäkkäällä balsamicolla ryyditettynä? Otimme pääruokiemme kylkeen gnocchit (6 €) ja yrttiperunat aiolilla (4 €). Molemmat annokset olivat minimalistisia, mutta erittäin suunmukaisia. Hapanleipägnoccheille lisäpisteet kiehtovuudesta ja innovatiivisuudesta.


Storyn ruoka voidaankin tiivistää näin: pääruoat kyykkäsivät, mutta lisukkeet toimivat.


Kuten sanottu, Triplan Story on miellyttävän rauhallinen ja avaran ilmava keidas keskellä kiireisintä ostosmaniaa. Edes ikkunoiden toisen puolella työskentelevät haalarihemmot eivät rikkoneet harmoniaa. Kun tähän lisätään erittäin ystävällinen ja välittävä palvelu, oli ruokailu puitteiden puolesta miellyttävä kokemus.

Story
Firdonkatu 2 B (Kauppakeskus Tripla, 4. krs.)
00520 Helsinki

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu

sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Café Bar No 9

Ysibaarin Pollo Limonello taitaa olla kaupungin tunnetuimpia yksittäisiä annoksia. Tarkkoja valmistuskertoja tuskin on tiedossa edes Ukko ylijumalalla, mutta Pollo Limonelloa lienee ravintolan historian aikana vuodesta 1996 lähtien tehty pitkälle yli 100 000 annosta. Kana sitruunaisessa jogurttikastikkeessa onkin moderni klassikko ja jo itsessään oman matkansa arvoinen (toki vain Uudenmaankadulle, ei sen kauemmas)!



Kävin pitkästä aikaa Ysibaarissa ja nautin nimenomaan Pollo Limonellon (10,50 €). Täytyy sanoa, että annos oli keltaisessa esteettisyydessään leikkisän näköinen ja makumaailmaltaan tasapainoinen ja erittäin sujuva. Sitruunaa, hunajaa, kermaa ja jogurttia oli juuri sopivasti. Myös pastan ja kanan välinen suhde oli varsin parahultainen. Toisin sanoen mitään ei ollut liikaa, mutta toisaalta mitään ei ollut liian vähääkään. Annos oli myös miellyttävän mehukas. Kokonaisuus on siis löytänyt balanssinsa, kuten olettaa saattaa, onhan valmistuskertoja ravintolalla vyöllään enemmän kuin Mikronesian liittovaltiossa on asukkaita.

Ysibaariin ei mennä jutustelemaan henkilökunnan kanssa taikka ihailemaan pienen tilan sisustusratkaisuita. Palvelutasoa voisi kuvailla sujuvaksi, mutta ei missään määrin ystävälliseksi. Homma hoidetaan, mutta jutustelu jätetään trendipetteriravintoloille. Ysibaarin miljöökään ei jätä muistijälkiä, vaan edustaa ennemminkin kaurismäkeläistä tyylisuuntaa. Ravintola porskuttaakin parilla klassikkoannoksella (toinen on kanakorianteri-wok) ja mutkattomalla meiningillä, eikä kukaan syytä sitä siitä. Porukkaa riittää ja homma rokkaa, minkä todistin myös käyntikerrallani. Täydellisen pasta-annoksen kaavaa ei voi laskea Excelin avulla tai turvautumalla astraalimatkailuun, mutta sen voin todeta, että Pollo Limonello on simppelin toimiva pasta-annos par excellence!

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Café Bar No 9
Uudenmaankatu 9
00120 Helsinki

maanantai 3. helmikuuta 2020

Smokers Beer & BBQ

Nämä SYÖ-viikot livahtavat pahasti burgerin puolelle, mutta väliäkös sillä. Kävin nimittäin aiemmin nautiskelemassa Naughty BRGR:n kympin hampurilaisen ja nyt Sellon vapaa-ajankeskuksessa sijaitsevan Smokers Beer & BBQ:n nimikkoburgerin (10 €, normihinta 15 €). Ravintola on muuten rajallisen huomio-otantani mukaan ensimmäinen, joka on luonut Cityn SYÖ-viikkojen ajalle spesiaaliruokalistan nettisivuilleen.

Pöytään saapuessa burgeri yllätti korkeudellaan. Se oli kuitenkin selkeästi tarkoitus syödä käsin, sillä burgeri tarjoiltiin taskusta. Harmillisesti taskun alaosa oli vettynyt ja repeytynyt, joten syöminen tapahtui Ranskan hovin mukaisesti aterimilla. Korkeuden lisäksi silmäni havainnoivat välittömästi vieraslajin eli salaatinlehden, joka irvisti pihvin alta. Kunnon hampurilainen ei salaattia kaipaa. Näistä haastavista lähtökohdista huolimatta kokonaisuus oli varsin onnistunut, sillä pääkomponenteissa eli pihvissä ja briossisämpylässä ei ollut erityisemmin moitittavaa. Burgerin kylkeen ottamani bataattiranskalaiset savumajoneesin (4,50 €) kanssa jatkoivat perusvarmaa, mutta verrattain yllätyksetöntä linjaa. Lisäpisteet pöytään tuodusta kastikekimarasta, josta makean tulinen chilisoosi oli voittaja.

Smokersin suuret ja avarat tilat olivat sunnuntai-iltapäivänä vähällä käytöllä. Ravintolan puolella tumma puu ja tummat seinät hallitsevat ilmatilaa, kun taas ikkunoiden takana aukeaa harvinaisen ankea maisema lähikerrostalon seinään. Tarjoilu sujui miellyttävästi.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Smokers Beer & BBQ
Ratsukatu 3 (Sellon vapaa-ajankeskus)
02600 Espoo