Minun on pitänyt käydä Lahden ykkösravintolassa jo pitkään, mutta aina tie on vienyt muualle – itse asiassa lähinnä samaan ravintolaperheeseen kuuluviin Kokkaan ja Popotiin. Hääpäivän kunniaksi päädyimme vihdoin testaamaan vuonna 2016 Suomen parhaaksi valitun ravintolan.
Aloitin illan klassisella viskisourilla (11,50 €). Luonteikas, mutta ei parhaimpia maistamiani. Keittiöntervehdyksen jälkeen saimme alkupaloina eteemme sesongin mukaisesti blinejä: minulle minitattariblinejä, siian-, lohen- ja muikunmätiä sekä kananmunaa, smetanaa ja punasipulia (19 €) ja vaimolle iso tattariblini kylmäsavuporotartarilla, piparjuurismetananalla ja pikkelöidyllä punasipulilla (18 €). Bliniannokset olivat laadukkaita ja tasapainoisia kokonaisuuksia edustaen genrensä tyylipuhtainta osaa. Blinejä ryydittämään otimme lasilliset alsacelaista laaturieslingiä (Duttenberg 13,45 € / 12 cl), mikä osoittautuikin oivalliseksi valinnaksi.
Väliruoiksi oli luontevaa valita ranskalaiset sipulikeitot Gruyére-juustolla ja rosmariini-spelttileivällä (6 €). Keitto oli yhtäältä maukkaan moniulotteinen, toisaalta sopivan kokoinen väliruoka.
Pääruoaksi oli useampikin kiehtova vaihtoehto tarjolla, mutta lopulta otimme molemmat grillattua naudan sisäfileetä ja ylikypsää häränhäntää peruna-sienipaistoksen ja tryffelikastikkeen kera (39 €) Annos oli muhkean intensiivinen, täynnä makuja, mutta jäimme kaipaamaan jotain raikkaampaa ja tekstuuriltaan rapsakampaa lisäkettä. Tarjoilijan suosituksesta otimme kylkeen argentiinalaista malbecia (Luigi Bosca 12 € / 12 cl), joka oli minulle tuttu jo taannoiselta Mendozan reissulta. Viini oli särmikäs ja pariutui erinomaisesti sisäfileen kanssa.
Vaikka vaimoni keräsi jo lukua tuhdin pääruoan jälkeen, ja itsekin horjahtelin, otimme illan kruunajaisiksi listan kevyimmän jälkiruoan: grilattua ananasta, kookosjäätelöä ja limemoussea (12,50 €). Tämän vuoksi Rouxin legendaarisin ja lähes koko olemassaolon listalla ollut suklaatrilogia jäi odottamaan kenties seuraavaa hääpäivää. Jälkiruokamme oli lupauksen mukaisesti raikas, mutta myös melkoisen yllätyksellinen makujen iloinen kimara. Halusin jälkiruoallenikin sopivan viinin, joka oli italialainen Moscato d’Asti (Ceretto 8,50 € / 6 cl). Viini oli raikas ja jälkiruoalle sopiva, mutta ei ihan omaan makupalettiin täydellisesti istuva.
Rouxin palvelu oli ensiluokkaista, kuten tällaisessa paikassa odottaa sopii. Miljöö on klassisen pelkistetty, arvokkaan oloinen. Omaan silmääni myös varsin tylsä. Tilahan on entinen apteekki, jonka silmiä hivelevin yksityiskohta on tyylikäs vinoruutuinen laattalattia.
Ruoka 5/5
Kokemus 5/5
Hinta-laatu 3/5
Rautatienkatu 7, 15100 Lahti