torstai 19. lokakuuta 2023

Kirsikka

Ravintola Kirsikka aukesi huhtikuun lopulla Hakaniemen kauppahallin toiseen kerrokseen. Kauppahallin remontti kesti lopulta viisi vuotta, mutta hyvää kannatti odottaa. Puitteet ovat nimittäin komeat, niin hallilla kuin Kirsikallakin. Ravintolan taustalla on pörssiyhtiö NoHo ja Helsingin ravintolakentän taituri Ville Relander, joka on tuttu mm. Madonnasta, The Cockista ja Yes Yes Yesista.


Otin alkuun reteästi ostereita (15 €). Olen melko vakuuttunut, että maistoin samalla elämäni ensimmäiset osterit. Ehkä oli jo korkea aikakin, kohta nelikymppinen kaveri kuitenkin. Kolme Fine de Claire -osteria makasi jääpedillä edessäni. Kysyin ruokailuohjeita, jotka tarjoilijalta sain. Ensimmäisen osterin nautin yökastelijan itsevarmuudella au naturel. Toisen ja kolmannen piimämignonetten voimin. Jälkimmäiset olivat parempia, mutta kokemus oli yhtä kaikki hieno. Vaikka en pelännytkään George-refleksiä, otin ostereita ryydittämään varmuuden varalta mallasleipää ja kirnuvoita (3 €), jotka tulivat nekin syödyksi. 

Osterit toimivat vain ruokahalun herättäjinä. Varsinaiseksi alkupalaksi otin klassisen tartarin (15 €), jota olin etukäteen kuullut kehuttavan. Naudanlihasta, tryffelimajoneesista, cornichon-kurkusta, paahdetusta mantelista ja parmesaanista koostuva annos yllätti saapuessaan pöytään. Kuka onkaan tuo salaperäinen kaunotar juustohunnun alla? Kirsikan tartar oli kaikessa erilaisuudessaan valloittava, enkä varsinaisesti löytänyt maustakaan moitittavaa. 


Jatkoin lihallisella linjalla pääruoankin kohdalla valitsemalla ikivihreän lehtipihvin (27 €). Simppelin kaunista ja hurmaavaa pihviä koristi vain tryffelivoinappi. Salaatin olisi saanut kylkeen lisähinnasta, mutta mitä sitä hyvää annosta pilaamaan rehuilla. Ranskalaiset perunat kuuluivat toki annokseen. Nekin olivat herkullisia – luonnollisesti ketsupin kera. Pääruokaa säestämään otin lasillisen rhonelaista punaviiniä (12 cl, 13 €) syrah-rypäleestä. Keskitäyteläinen viini pelitti suun myötäisesti. 



Palvelu Kirsikassa toimi ensiluokkaisesti. Oli ilo vaihtaa muutama sana myös Relanderin itsensä kanssa. Kirsikan miljöö miellyttää silmää. Ruskea, valkoinen ja raita yhdistyvät upeasti seiniltä löytyvään taiteeseen sekä avariin ikkunoihin ja suureen huonekorkeuteen. Voisi sanoa, että tilan detaljointi on viimeisen päälle. Kirsikasta puhuttaessa ei voi myöskään olla mainitsematta Anssi Kasitonnin Nunc est bebandum -jättiteosta, joka esittää Michelin-ukkoa. Sattumaako? 

Ruoka 4/5

Kokemus 5/5 

Hinta-laatu 3/5

Kirsikka

Hämeentie 1, 00530 Helsinki (Hakaniemen kauppahalli)

sunnuntai 1. lokakuuta 2023

On the Rocks Kallio

Olin tiedostanut On the Rocks Kallion olemassaolon aiemminkin, mutta se ei ollut herättänyt minussa suurempia intohimon väristyksiä. Sitten juttelin alueen lounaspaikoista lähistöllä pitkään työskennelleen tuttavani kanssa, ja hän mainitsi musiikkibaarin lounaan olevan yksi hänen suosikeistaan. Nyt olen käynyt kahdesti Rocksin lounaalla.

Ensimmäisellä kerralla suoritus oli vielä varsin kädenlämpöinen. Buffetissa (12,50 €) tarjolla ollut broileri-kookoscurry maistui, mutta toisena pääruokana ollut pekoninen jauhelihapihvi ei toiminut, ei varsinkaan sen pahanmakuinen bbq-kastike. Toisella kerralla otin härkää sarvista ja panostin lisäeuron juustoburgeriin (13,50 €). Se oli voittava valinta. Jauhelihapihvistä, cheddarista, paahdetusta kirsikkatomaatista, marinoidusta punasipulista, suolakurkusta, salaatista sekä valkosipuli- ja chilimajoneesista koostunut burgeri oli erinomainen. Vaikka raaka-ainelistaus kuulostaa omaan korvaani turhan mahtipontiselta, oli kokonaisuus valloittava. Erityismaininnan ansaitsevat suolakurkut ja majoneesit. Ranskalaiset olivat keskitason suoritus. Kiva, että ketsuppi tarjoiltiin suoraan lautasella, eikä sen perään tarvinnut lähteä haahuilemaan tai huutelemaan. 


On the Rocks Kallio tarjoaa lounaalla myös kattavan ja mukavan moniulotteisen alkusalaattipöydän. Tarjolla on ollut peruna-, pasta- ja nuudelisalaattia, marinoituja sieniä ja papuja, pähkinöitä sekä luonnollisesti erilaisia vihanneksia. Valitettavasti jälkimmäisellä kerralla unohdin ottaa kuvan alkusalaattiannoksesta. Olinko sitten niin nälissäni… Joka tapauksessa Rocksin salaattipöytä on keskimääräistä lounasravintolaa parempi ja rockbaarien skenessä uskoakseni ylimmässä viidessä prosentissa. 


Sattumalta(?) molemmilla kerroilla on jälkiruokana ollut pannukakkua, hilloa ja kermavaahtoa. Enkä ole voinut ohikaan kävellä. Silti ajattelin, että yksi kuva riittää. Pannari on tietysti mitä oivallisinta jälkiruokaa kahvin kera. 



Pelkästään kahden lounaskäynnin perusteella uskaltaisin tehdä seuraavanlaisen päätelmän: On the Rocks Kallion alkusalaattipöytä on erinomainen, kuten myös burgeri. Sen sijaan buffetpääruoat ovat soittaneet alavireisesti. Jälkkärit ovat toimineet. Käynneistä on jäänyt yhtä kaikki hyvä fiilis. Nälkäkin lähti samalla.

Ruoka 4/5

Kokemus 3/5

Hinta-laatu 3/5

On the Rocks Kallio

Porvoonkatu 1, 00510 Helsinki