Eipä ollut tullut käytyä Ruissalossa sitten Ruisrockin ja vuoden 2008. Syynä vierailuun oli uuteen kukoistukseen noussut Ruissalon telakka ja siellä mainetta niittänyt Tenlén BBQ -savustamoravintola. Odotin poikkeuksellisella innolla lihallisten makuelämysten pariin pääsemistä, sillä nyt oli odotettavissa jotakin parempaa kuin tavanomainen ulko- tai sisäfileepihvi.
Tenlén on erikoistunut Yhdysvaltojen eteläosien ruoanvalmistustapoihin, joissa savustamisella on pitkät perinteet. Low & slow -tyyli on arvossaan. Ravintolalla on kaksi isoa Jenkeistä tuotua savustinta, joihin kumpaankin mahtuu yli sata kanaa.
Vaikka nopeasti totesin viinilistan tasokkaaksi, avasin pelin Southern Donkey -drinkillä (10,50 €). Meksikolaisesta maissiviskistä, lime- ja ananasmehuista, kardemummabitteristä sekä inkiväärioluesta tehty juoma oli raikas, mutta yllättäen ei erityisen onnistunut sekoitus.
Tilasin alkuun paahdettuja jättikatkaravunpyrstöjä mustapippurikastikkeella (14 €). Annos oli yksinkertaisesti erittäin herkullinen. Kastike ja ravunpyrstöt muodostivat makuhermoja hyväilevän liiton. Totesin, että keittiöltä onnistuu ainakin äyriäisten valmistaminen. Vaimoni otti viime vuosien kenties suosituimman alkupala-annoksen eli tartaria (14 €). Hän kuvaili naudan sisäpaistista, tryffelikastikkeesta, kapriksista, pikkelöidyistä siitakesienistä ja krutongeista valmistettua annosta ruuneperimäisesti ”pieneksi, mutta hyväksi”. En päässyt osingoille. Annoksen esillepanossa oli käytetty vahvasti taiteellista silmää.
Pääruoaksi valitsin Memphis style ribs -annoksen (26 €) muhkeampana versiona. Valinta osoittautui verrattoman onnistuneeksi. Savustettu possunkylki eli ribsit persikkakastikkeella oli – anteeksi ranskani – aivan helvetin hyvää. Laadukasta, mehukasta raaka-ainetta upeasti tehtynä. Vaimoni otti Texas style brisketin pienempänä versiona (9,30 €). Puoli vuorokautta savustettu naudanrinta Bourbon-kastikkeella teki tehtävänsä. Vaimoni ylisti annosta ”tosi hyväksi”. Lihaa komppaamaan otimme lasilliset talon espanjalaista punaviiniä (13 € / 12 cl) harvinaisemmasta Bobal-rypäleestä. Viini kävikin lihan kanssa luontevaa vuoropuhelua.
Tenlénin lisukelista on myös äärimmäisen kiehtova. Otimme sieltä etelävaltioiden tyyliin tehtyä perunasalaattia (4 €), normiranskalaiset (4,50 €), tomaatti-sipulisalaattia (5 €) sekä jenkkiklassikon mac&cheesen (4 €). Lisukkeet jatkoivat alku- ja pääruokien osoittamalla ensiluokkaisella jatkumolla. Todettakoon, että lautasten ansiokkaaseen tyhjentämiseen osallistui myös meidän pian kolmevuotias tytär.
Koska länsimaisella tiedeyhteisöllä on jo pitkään ollut konsensus siitä, että jälkiruokamaha on eri maha, niin uskalsimme ottaa koko porukalle vielä jäätelöpallot (4,50 €). Vaikka pinjansiemen-ruskistettu voi -jäätelö oli hurmaavaa, ei kokonaisuus noussut aivan niihin korkeuksiin, joissa olimme liidelleet alku- ja pääruokien sekä lisukkeiden äärellä.
Tenlénissä katto on korkealla ja silmä lepää avaran ilmavissa sisätiloissa. Hyvällä maulla rakennetut viinikylmiöt ovat nähtävyys itsessään. Palvelu sujui moitteettomasti.
Suomessa ei juurikaan ole Tenlénin kaltaisia rehellisen laadukkaita liharavintoloita. Jäi fiilis, että annokset olivat lopulta varsin yksinkertaisia, mutta taidokkaasti tehtyjä ja makumaailmoiltaan täydellisen tasapainoisia. Ravintolan nettisivuillaan esittämä lupaus siitä, että sieltä saa maan mureimmat ja mehukkaimmat lihat, ei jää mainostoimiston keksimäksi yhdentekeväksi sanahelinäksi, vaan muuttuu lihaksi Tenlénissä. Ravintola on ehdottomasti oman matkansa arvoinen.
Ruoka 5/5
Kokemus 5/5
Hinta-laatu 4/5
Tenlén BBQ Restaurant & Smokery
Hevoskarintie 23 (Ruissalon telakka), 20100 Turku
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti