keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Pihka (Lintulahti)

Pihka on suosittu salaisuus. Porukka käy siellä lounaalla, mutta Pihkasta ei juurikaan puhuta. Se ihmetyttää, sillä Pihka edustaa sellaista henkilöstöravintolaosaamista, jota moni ei edes tunnista enää kaipaavansa, koska on turruttanut aistinsa amicojen ja sodexojen kanssa puljeeratessa. Pihka-ketjun takana on taattua kotimaista ravintolatietämystä, sillä sen juuret ovat ravintola Juuressa. Juuri on instituutio suomalaisessa ravintolakentässä ja tehnyt tunnetuksi mm. suomalaiset tapakset eli sapakset.

Pihka on kasvanut kaikessa hiljaisuudessa jo neljän ravintolan ketjuksi. Olen käynyt vain Lintulahden toimipisteessä, joka aukesi kolmisen vuotta sitten ollen ketjun toinen ravintola Ruoholahden jälkeen. Puolenpäivän aikaan on käynyt enemmän kuin useasti niin, että olen joutunut kääntymään kannoillani jonon ja väenpaljouden massiivisuuden edessä. Viimeksi tuon vuoksi minulta jäi fish & chipsit syömättä, mikä vieläkin harmittaa. Suosiota siis riittää.


Vaikka Pihkan taustat ovat kunnossa, tärkeintä on kuitenkin ruoka. Ja se ainakin Lintulahden Pihkassa on kunnossa. Lounas on omaperäistä, raikasta ja särmikkään monipuolista, kaikin puolin esimerkillistä. Tarjolla on salaattipöytä, joka ei mene sieltä mistä aita on kaatunut, vaan panostaa iloisesti lounaan terveellisimpään osaan. Salaattipöytä – tai oikeammin vihreä pöytä, kuten sitä Pihkassa kutsutaan – on muuta kuin iänikuista tomaattia, kurkkua ja raastetta, sillä valittavana on usein maustettuja tai marinoituja kasviksia sesonkia seuraten. Salaattipöytä onkin yksi Pihkan suurimmista vahvuuksista. Lisäksi aina löytyy keittovaihtoehto. Esimerkiksi paprika-savujuustokeitto on todettu herkulliseksi. Pääruokia löytyy kahtalaista: liha- ja kasvisvaihtoehto. Kaiken kruunaa laadukas kahvi ja pieni jälkihyvä, joiden avulla voi päättää onnistuneen lounaskokemuksen. Tuntuu turhalta alkaa eritellä syömiäni lounaita, mutta sen voin todeta, että Pihkan lounas on lajissaan todella kokonaisvaltaisen laadukas paketti. Koko setti maksaa 11 euroa, johon olenkin lähes aina päätynyt, mutta kympillä lohkeaa vihreä pöytä ja keitto.




Ainoa asia, joka Lintulahden Pihkassa ei toimi, ovat tilat. Ne ovat hieman virastomaiset, minkä voin helposti antaa anteeksi, mutta en sitä, että tilat ovat innokkaisiin lounastajiin nähden reilusti alimitoitetut. Palvelu toimii suomalaiseen nöyrään tyyliin itsepalveluperiaatteella. Eli lopuksi tarjotin astioineen täytyy kiltisti kantaa tarjotintelineille, jotta seuraavat lounastajat voivat istahtaa vapautuville paikoille. Tehokasta.



Mainittakoon vielä mielenkiintoisena kuriositeettina, että Pihkassa ymmärretään panostaa ruokalistojen laadintaan ruokalajien nimiä myöten. Ravintola Juuren perustaja Ilja Björs onkin kertonut, että jopa sata asiakasta voi jättää tulematta, jos päivän lista on kirjoitettu huonosti. Vai miltä kuulostaa possunposkea baskilaisittain & paahdettua perunaa verrattuna porsaaseen ja perunaan? Tai risottoa Stadin puutarhurin luomukurpitsoista ja parmesaania verrattuna pelkkään kurpitsarisottoon? Niinpä.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Pihka Lintulahti
Lintulahdenkatu 10
00500 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti