lauantai 22. huhtikuuta 2017

Taverna Zorbas

Kreikka ja sen alavireinen talous ovat olleet monen talousprofeetan ja miksei tavantallaajankin mielessä jo useamman vuoden, kreikkalaiset ravintolat sen sijaan vähemmän. Kyllähän niistä voisi puhua enemmänkin, sillä osalle meistä stifadot ja moussakat ovat tuttuja jokavuotisilta Rodoksen matkoilta. Kreikassa en itse ole käynyt, mutta El Grecossa tuli sentään käytyä reilu vuosi sitten. Nyt oli pitkäikäisemmän kreikkalaisravintolan vuoro, nimittäin vuodesta 1981 samassa paikassa operoineen Zorbaksen. 

Ystäväni suosituksesta otin alkupalaksi annoksen nimeltä Dakos. Sitä tilattuaan saa eteensä grillattuja leipiä feta-tomaattisalsalla (7,90 €). Leivistä tuli mieleen kreikkalainen versio bruschettoista. Leipien kera halusin ehdottomasti maistaa tsatsikia (6,50 €), jossa jogurtin, oliiviöljyn, kurkun ja valkosipulin yhdistelmä olikin lyömätön. Ystäväni kanssa jaetut alkupalat muodostivat herkullisen startin illalle.

Pääruokia neljän hengen seurueemme mietti hartaudella, koska listalta oli vaikea valita vain yhtä annosta. Pitkällisen pohdiskelun jälkeen valitsin fetalla täytetyn härän ulkofileepihvin (23,90 €). Ei tarvinnut katua. Laadukkaista raaka-aineista valmistettu, suhteellisen simppeli annos, oli taidokkaasti tehty. Fetan ja härän kombinaatio toimi, vaikka vähän aluksi jännittikin. Lisukkeetkin olivat mainioita. Lihallisia pääruokiamme avittamaan otimme jumalallisen Olympos-vuoren etelärinteillä kasvanutta Rapsani-punaviiniä (pullo 35,90 €). Tasapainoinen viini ajoi hyvässä seurassa asiansa, ei enempää.


Seurueemme sai ravintolan perästä oman tilan, johon sisään astuessaan tarjoilija aina kilkutti kelloa ja lausui jotakin kreikaksi. En osaa sanaakaan kreikkaa, mutta uskoisin hänen sanoneen: ”Saanko lähestyä ja palvella tyylikästä seuruettanne, arvon herrasväki?” Tai sitten hän sanoi jotakin arkisempaa ja hymyili. Ken tietää? Zorbaksen sisustus on kliseinen, täynnä kreikkalaista tilpehööriä. Palvelu oli edellä kirjoitettuun vedoten erittäin ystävällistä, jopa sydämellistä. Vierailusta jäi kaiken kaikkiaan oikein hyvä fiilis.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu





Taverna Zorbas
Läntinen Brahenkatu 4
00510 Helsinki 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti