keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Gusto

Forssa ei koreile huippuravintoloiden lukumäärällä, mutta kokemukseni mukaan kyseiseen pikkukaupunkiin on kerrallaan mahtunut aina vähintään yksi todellinen laatupaikka. Aiempina vuosina olen sellaisiksi arvioinut mm. Köökin ja Vispilän. Nykyisin kaupungin ykkösravintolan soihtua kantaa Loimijoen rannan tuntumassa sijaitseva Gusto. Ravintolan myötä trendikäs napolilainen pizza on saavuttanut myös teollisesta historiastaan tunnetun Forssan.




Peri-italialaiseen tyyliin aloitimme iltamme aperitiiveilla. Otin ruokahalun herättäjäksi Helsinki Long Drink -lonkeron (7 €) makunaan gini ja eksoottinen yuzu-hedelmä. Raikas avaus. Alkupalaksi jaoimme vaimoni kanssa kolme arancinia (9 €) aiolin ja sorentina-kastikkeen kera. Kahdessa pallossa täytteenä oli kasvista, yhdessä lihaa. Tarkemmat raaka-aineet kuulimme kyllä tarjoilijalta, mutta ne ovat valitettavasti hukkuneet unohduksen mereen. Arancinit olivat sen verran isoja, että tarjoilija reilun pelin hengessä suositteli meille yhtä annosta jaettavaksi, kun olimme hätäpäissämme ottamassa molemmille omia palleroita. Arancinit olivat muhkean maistuvia. Päädyimme hiuksenhienosti arvottamaan kasvisversiot lihallisten yläpuolelle.





Koska Gustoon on muurattu italialaisin opein ja käsin aito sertifioitu napolilainen pizzauuni (komea kuparinvärinen monsteri yllä olevassa kuvassa), en voi olla ottamatta pääruoaksi muuta kuin pizzan. Päädyin valkoinen pizza -fetissini myötä Pollo Peraan (17 €) – pizzaan, jossa on grillattua kanaa, päärynää, mozzarellaa, vuohenjuustoa sekä pinjansiemeniä. Varsin mutkaton pizza oli makumaailmaltaan erittäin mallikelpoinen. Täytteistä huolimatta pizzan paras osa saattoi olla syntisen herkullinen pohja. Vaimoni nauttima munakoisosta, mozzarellasta ja parmesaanista rakennettu Parmigiana-pizza (15,5 €) herätti samankaltaisia väkeviä tunnetiloja. Paikallinen ystävämme, joka oli jo aiemmin pizzansa testannut, valitsi ribsit (19 €) pääruoaksi. Barbeque-kastikkeella glaseeratut possunribsit, ranskalaisten, coleslawn ja aiolin kera vetivät suun hymyyn. Guston kokeilta onnistuu siis mainiosti myös muu kuin pizzanteko. Pääsin itsekin maistamaan coleslawta, joka oli erikoisuudessaan kiehtovan maukasta. Pääruokien kyytipojaksi otimme italialaista mehevän pehmeää ja samettista appassimento-punaviiniä (7,5 € / 16 cl), mikä oli dokabiliteetiltaan erittäin suunmyötäistä.




Keveäksi jälkipalaksi oli helppo valita klassinen pannacotta vadelmatäytteellä (5,5 €). Raikkaan elegantti annos saatteli illan kohti aina niin vääjäämätöntä päätöstä. Seurueemme kahdelle parivuotiaalle lapselle löytyi lastenlistalta jaettavaksi kanakori maalaisranskalaisilla (8 €). Annos maistui molemmille mainiosti, toki runsaalla ketsupilla höystettynä.




Guston puutalossa sijaitsevat tilat ovat parin askelman verran kellarin puolella. Samassa tilassa on aiemmin toiminut ravintola Köökki. Varsin pientä ja pelkistettyä vaaleaa miljöötä hallitsevat taiteilija Juhani Perälän värikkäät työt, joista voi bongata ainakin Mona Lisan, Marlon Brandon sekä ravintoloitsija Petteri Luukkalan itse. Palvelu sujui rennon rempseästi ja luontevasti. Ilta oli kokonaisuudessaan erittäin miellyttävä.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Gusto
Keskuskatu 6
30100 Forssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti