keskiviikko 17. elokuuta 2016

Mamma Maria

Mitä tapahtui vuonna 1995? Kaikki muistavat Ville Peltosen upottavan länsinaapurit Globenissa kolmella finaalimaalillaan. Joillekin tulee mieleen Microsoftin Windows 95 -käyttöjärjestelmän myynnin aloittaminen ja jotkut muistavat jopa Paavo Lipposen ensimmäisen hallituksen alkutaipaleet. Mutta kenellekään ei tule mieleen, että myös Lahdessa tehtiin pienimuotoista historiaa, sillä kaupungin kenties legendaarisin ravintola Mamma Maria avasi samaisena vuonna ovensa. Mitä siis kuuluu yli kolmekymppiselle ravintolalle tänä päivänä? Sitä olin selvittämässä kesäisenä lomapäivänä.


Otin alkuun bruschette diavolon (4,70 €), mikä paljastui pian jonkinlaiseksi virheeksi kahdella tavalla: se ei ollut erikoisen hyvää ja sen perään tuotiin automaattisesti pieni vihersalaattiannos ja valkosipulileivän siivu. Ilmakuivatulla kinkulla ja parmesaanilla höystetty leipäni toki voitti automaattiannoksen paahtoleipineen, mutta alkuruoista jäi kuitenkin pettymyksen ja keskinkertaisuuden väljähtynyt maku.


Mamma Marian ruokalista on pitkä kuin nälkävuosi, mutta oli selvää, että haluan testata paikan pizzan (joita listalla on peräti 36 erilaista). Niinpä sijoitin säästöni Salsiccia E Peperoni -pizzaan (12,80 €). Se sisälsi spesiaalitäytteinä itsevalmistettua italialaista täyslihamakkaraa, paprikaa ja fetaa. Pizza ei ollut tavanomaisimmasta päästä sillä harvoin – jos koskaan – on tullut syötyä tällaista täyslihamakkaraa pizzassa. Vaikea sanoa, sopiko se pizzaan aivan täydellisesti, mutta kyllä se kivana kuriositeettina toimi. Ravintolan itsetehty italialainen jäätelö oli oikein maistuva päätös aterialle ja siinäkin vaihtoehtoja riitti.


Ravintolan henkilökunta on kansainvälistä, minkä pystyi helposti huomaamaan. Palvelu sujui iloisesti ja kohtuullisen ripeästi lähes täydessä ravintolassa. Mamma Marian miljöö on ehtaa mennyttä maailmaa enkä jaksa uskoa, että sitä on freesattu vuosien varrella yhtään. Kaikkine kliseineen se toimii vain, jos ravintolan sisustusta ei ota liian vakavasti – tuskin henkilöstökään siihen sortuu.

Mamma Maria on käsite Lahden ravintolakentässä. Suuruuden päivät vaikuttaisivat kuitenkin oman käyntini perusteella olevan vahvasti menneisyydessä, mutta se ei tahtia haittaa – asiakkaita tuntuu silti riittävän tavallisena arki-iltapäivänäkin miltei ruuhkaksi saakka.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Mamma Maria
Vapaudenkatu 10
15110 Lahti
http://mammamaria.fi/ 

4 kommenttia:

  1. Omat kokemukset menneeltä keväältä ovat hyvin samansuuntaiset. Aika valju vaikutelma jäi, ja kun palvelukin omalla käyntikerralla oli perisuomalaista ulkomaalaisista tarjoilijoista huolimatta, niin kokemus ei herättänyt minkäänlaisia hurraa-huutoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä, mutta tulipahan testattua. Seuraavalla Lahden käynnillä sitten kehuttuun Rouxiin!

      Poista
    2. Tänään käytiin Mamma Mariassa Lahdessa 28.5.2022, tosiaan huonolaatuista ruokaa ja palvelu epäystävällistä miesten osalta, naiset hymyilivät ja olivat ystävällisiä, yleensä kysytään maistuiko ruoka, täällä sellaista ei tapahtunut, kun lähdimme ulos niin eivät edes katsetta kääntäneet, olimme kuin ilmaa, emme toiste tule tänne.

      Poista
    3. Ehkei tarvitse enää mennä sinne. Lahdessa on mainioita ravintoloita, joihin mennä.

      Poista