torstai 22. joulukuuta 2016

Lie Mi Vietnamese Kitchen

Muutama vuosi sitten ihmeteltiin, missä ovat kaikki Helsingin vietnamilaiset ravintolat. Joku muisti ehkä mainita Helsingin vanhimman vietnamilaisen, Itiksessä sijaitsevan Tre Vietin, mutta siihen se saattoi jäädäkin. Sittemmin uusia vietnamilaisia rafloja on syntynyt enemmän ja niiden mukana on kaikkien herkkusuiden saataville tuotu mm. suuren suosion saanut pho-nuudelikeitto. Vietnamilaisen keittiön härmäläistä läpimurtoa on ollut ilo seurata, sillä itseeni tuon paljon yrttejä ja mausteita käyttävän maan keittiö jätti parhaimman makujäljen vaihto-opiskelijana reissailtuani ympäri Kaakkois-Aasiaa – luoja paratkoon – seitsemän vuotta sitten.


Lie Mi sijaitsee legendaarisen Siltasen tiloissa Kalliossa. Se on tarjoillut vietnamilaisen keittiön luomuksia reilun kahden vuoden ajan. Kesällä Lie Men (vai Lie Min?) terassi on lähialueen ykköspaikka. Aurinko hellii raskaan työn raatajia, eikä ylempänä ohi kiitävä Hämeentiekään häiritse ketään – korkeintaan vain varpuset, jotka pyrkivät pääsemään osingoille ruoantähteistä. Terassi on muuten ensi kesänä entistä isompi, sillä sitä laajennettiin loppukesästä. Näin talviaikaan on toisin: syödä pitää sisätiloissa.



Olen käynyt Lie Messä viime aikoina hyvinkin säännöllisesti, viikoittain. Aina kuitenkin lounaalla, joten iltaelämästä ei ole tuoreita kokemuksia jaettavaksi. Lounasaikaan tarjolla on kolmea vaihtoehtoa (lähes kaikki 9,70 €), joten nirsoimmat meistä eivät välttämättä löydä suosikkiaan listalta. Ikuista lihatonta lokakuuta viettäviä on kuitenkin muistettu lounaslistan laatijan toimesta lämmöllä. Lista tulee muuten kaluttua läpi melko nopeasti, sillä se ei juurikaan muutu. Toinen asia, joka on kerrasta toiseen sama, on alkusalaattipöytä. Okei, pientä variaatiota saattaa olla, mutta ei paljoa. Se on alkanut vähän tökkimään ja maistumaan puulta, vaikkei siinä sinänsä mitään vikaa olekaan. Sehän on itse asiassa aikamoinen sekasikiö: tarjolla on esim. perunasalaattia, mitä ei voitane yleisen elämänkokemuksen perusteella pitää vietnamilaisen, tai edes aasialaisen, keittiön kulmakivenä.

Lie Men lounaspääruoat ovat se syy, miksi siellä tykkään käydä. Oma suosikkini on paistettua nuudelia kanalla, päällä keko yrttejä, ituja ja paahdettua sipulia. Paistettu riisikin toimii possun kanssa. Kuten myös possu-pho. Riisipaperista tehdyt rullat eivät sen sijaan nousseet makuelämyksiksi.


Lie Mi on todennäköisesti hipsterein paikka, jossa käyn säännöllisesti, mikä toisaalta saattaa kertoa minusta vähintään yhtä paljon kuin paikasta. Nimittäin: lautaset ovat muovisia ja kolhon oloisia, pöydät kuluneita, tuolit keskenään erilaisia eikä yksikään kovin mukava istua, seinälle on nostettu pyörä, kassan yllä on hammaslääkärikäynneiltä tuttuja valoja ja sen sellaista. Palvelu on tasalaadutonta: välillä on pitänyt hakea pääruoka keittiöstä asti, kun kello on tikittänyt alkavan palaverin kunniaksi turhan kiivaasti ja välillä pääruoka on tuotu pöytään lähes samalla hetkellä, kun on itse aloittamassa salaattipöydän antimien nauttimista. Ei muuten ole kiva lapata salaattia kiireellä suuhun, kun ruoka jäähtyy kovaa vauhtia vieressä.

Mutta hei, kaikesta huolimatta Lie Mi on oiva lounaspaikka!

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Lie Mi
Hämeentie 13
00530 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti