maanantai 13. toukokuuta 2019

Peking

Tuntuu, että kiinalainen keittiö on hieman jäänyt kaikenkarvaisten muiden keittiöiden alle viime aikoina. Toisaalta sen asema on turvattu, eikä kyse ole enää ohimenevästä muoti-ilmiöstä, jonka helposti unohtaa kuin vuodentakaisen palkankorotuksen. Ravintola Peking on ensimmäisen aallon kiinalaisia ravintoloita Suomessa – onhan se avannut ovensa jo vuonna 1983.



Olen käynyt Pekingissä lounaalla pariin otteeseen. Ensimmäisellä kerralla jaoin ystävieni kanssa naudanliha- ja kana-annokset (9,80 €), jälkimmäisellä kerralla panoksia nostettiin ja valintana oli ”liikelounas” eli täyskäsi: alkukeitto tai kevätkääryle, pääruoka normilistalta sekä jälkiruoaksi kiinalaisen keittiön ihastuttava klassikko eli friteerattu banaani jäätelön kera ja toki kahvi (13 €). Normilounaan hintaan ei siis kuulu muuta kuin pääruoka.



Alkuun ottamani kevätkääryle oli rasvainen eikä erityisen kaksinen avaus. Pääruoaksi sai valita joko yhden kokonaisen annoksen tai kaksi puolikasta annosta. Käytin luonnollisesti hyväkseni jälkimmäistä mahdollisuutta ottaen testiin sekä naudanlihaa että possua. Naudanliha vei jälleen pidemmän korren, kuten ensimmäiselläkin käynnilläni, vaikka en bambuista ruoassani välitäkään tuon taivaallista. Possu sekä ensimmäisellä käyntikerralla maistamani kana olivat naudanlihaa valjumpia esityksiä, mutta kastikkeet kaikissa annoksissa sinänsä toimivat. Ravintola ei tarjoile annosten kanssa muuta kuin riisiä, joten esim. nuudelin perään haikailevat joutuvat haikailemaan niitä jatkossakin. Nuudelit taitavatkin kuulua enemmän pohjoiskiinalaiseen keittiöön, eikä eteläisen kantonin, jonka makumaailmasta ravintola Peking ponnistaa. Friteerattu banaani jäätelön ja kinuskikastikkeen kera oli luonnollisesti suunmukainen päätös.


Interiöörissään Peking ei tyydy vähäeleisyyteen, harmonisuuteen tai esimerkiksi vain klassiseen kättä heiluttavaan kissakoristeeseen. Tässä vanhan koulukunnan ravintolassa on ns. puitteet kunnossa. Seiniltä löytyy ties mitä kultaista lohikäärmeornamenttia ja kiinalaisia kirjoitusmerkkejä. Sisustus on raskas, mutta positiivisella tavalla överi. Me like.



Peking ei millään tavoin kilpaile kaupungin ykköskiinalaisten kanssa, mutta jatkaa omalla luotettavalla linjallaan varmasti jatkossakin. Tällä menolla mikään ei uhkaa seuraaviakaan 36 vuotta. Porukkaakin käy mukavasti ainakin parin testikäynnin perusteella.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu





Peking
Aleksis Kiven katu 16
00500 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti