tiistai 15. syyskuuta 2020

Penélope

Penélope avautui vajaa kaksi vuotta sitten ison medianäkyvyyden saattelemana Mikonkadun kulman paraatipaikalle. Medianäkyvyyden ymmärtää, sillä ravintolan taustalla häärivät alan kirkkaimmat nimet, tunnetuimpana se suurin ja kaunein: Hans Välimäki. Penélope on Välimäen ensimmäinen oma ravintola sitten legendaarisen Chez Dominiquen.




Kävin Penélopessa lounaalla sattumalta samalla viikolla, kun lounaskonseptia oli bisneslounaiden vähennyttyä uudistettu vastaamaan paremmin korona-ajan lainalaisuuksia. Toisin sanoen lounas on muutettu osittain malliksi buffet ja hintaruuvia on löysätty. Nyt tarjolla on nettisivujen ylisanojen mukaan ”runsas ja herkullinen Lähi-idän lämpimiin makuihin keskittynyt meze-tapaspöytä salaatteineen, alkuruokineen ja muine herkkuineen”. Kombinaatioita on valittava kolme: 1) buffetsalaattipöytä ja keitto (13 €), 2) pöytään kannettu pääruoka-annos (10,70 €) tai 3) buffetsalaattipöytä, keitto ja pääruoka-annos (18 €). Otin salaattipöydän ja sellerikeiton, joka ei lähtökohtaisesti kuulostanut erityisen houkuttelevalta. Luonnollisesti keitto oli kuitenkin tehty juuriselleristä, eikä sen katalasta veljestä lehtiselleristä.




Salaattipöytä sisälsi vähän kaikkea, mutta ei lopulta mitään erityistä. Lähi-idän löysin, mutta en muuta luvattua. Mukiinmenevä se siitä huolimatta oli. Keitto puolestaan oli samettisen maukasta, mutta jotain jäin senkin jälkeen kaipaamaan. Niinpä palasin rennon tarjoilijan luokse ja vaadin saada lounastani täydentämään vielä metsäsienirisottoa. Se paljastuikin päivän onnistuneimmaksi valinnaksi, sillä kyseinen risottoannos oli elämäni parhaimpia. Hurmaavan intensiivisen kokonaisuuden pääroolissa olleet metsäsienet olivat herkullisia, eikä niiden mitoituksessa ollut käytetty grammavaakaa. Sieniä ja riisiä komppasivat erinomaisesti parmesaanilastut ja yrttiöljy.



Miljöö on muuttunut melkoisesti sitten lennokkaampien ”Rilloaikojen”, jolloin viimeksi kävin tiloissa. Ja siis luonnollisesti parempaan ja tyylikkäämpään suuntaan. Rouhea, mutta varsin kodikas interiööri miellyttää. Keskiössä on suuri baaritiski, jossa istuessa voi ilta-aikaan seurata kokkien edesottamuksia kulinarismin vaativalla saralla.




Sitten on vielä se vesi. Välimäki ja vesi liittyvät likeisesti yhteen. Moni nimittäin muistaa taannoisen Välimäen Midhill-ravintolasta nousseen vesikohun, kun mediassa väännettiin peistä siitä, saako ravintolavedestä laskuttaa 1,5 euroa vai ei. Kohu ei ollut mielessäni, kun maksupäätteellä huomasin sinne pujahtaneen yhden ylimääräisen euron, josta tietysti valistuneena kuluttajana kysyin. Se euro oli tietysti veden hinta.



Penélopen uusittu lounaskonsepti ei täysin vakuuttanut. Ylisanat eivät kohdanneet todellisuutta. Salaattipöytä oli hengetön, mutta älyttömän herkullinen risotto nosti kokonaisuuden plussan puolelle.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Penélope
Mikonkatu 9
00100 Helsinki

2 kommenttia:

  1. Ensimmäinen kuva on huvittava:
    - Lounas pöytä
    - Salaatti pöytä
    - Selleri keitto
    - Metsäsieni risotto

    Olen kyllä ennenkin havainnut, että oikeinkirjoitus ja lounaskeittiöt eivät läheskään aina kohtaa. Olisin silti toivonut, että pää- ja jälkiruoan yhteydessä olisi noudatettu edes samaa johdonmukaisuutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh heh! Huomasin saman, kun tavasin ulko-ovella päivän lounaslistaa. Niinhän se taitaa olla, että kielioppiosaaminen ja keittiön taitotaso eivät korreloi keskenänsä.

      Poista