maanantai 31. heinäkuuta 2017

Trattoria Sorrento

Pohjois-Savon helmi, Kallaveden rannalla köllöttelevä Kuopio, kuuluu tiettävästi Suomeen. Se ei kuitenkaan muuttanut sitä tosiasiaa, että kun lähtee tutustumaan paikalliseen ravintolatarjontaan, tapahtuu se kätevästi Tripadvisor-sivuston kautta. Kyseiseltä sivulta alkaa nimittäin jokaisen ulkomaan matkanikin ravintolaideointi. Tällä kertaa Tripadvisor paljasti, että kesäisellä Kuopion pyrähdyksellämme kannattaisi käydä Trattoria Sorrentossa – onhan ravintola sivuston kärkipaikalla!

Trattoria Sorrento on Napolin kaduilta ponnistavien Nuccin veljesten ravintola, joka sai alkunsa vuonna 2011 pidetystä ravintolapäivästä. Ravintolapäivinä saatu suursuosio rohkaisi avaamaan oikean ravintolan.

Heinäkuussa Sorrento tarjoilee normaalin lounaan sijasta perusruokalistansa mukaisia annoksia. No, taisi muutama annos olla parin euron ”lounasalennuksessa”. Me emme tätä vanhaa kikkaa ostaneet, vaan tilasimme pizzamme ns. vapaalla kädellä. Päädyin elävän näyttelijälegendan, Robert De Niron, mukaan nimettyyn lättyyn (16,50 €), joka oli puoliksi Marlon Brando ja puoliksi Calzone eli sisäänleivottu pizza. Totta tosiaan, osa pizzoista on veikeästi nimetty näyttelijöiden mukaan. Listalta löytyi mm. Sylvester Stallone (kyllä, on lihaisa), Leonardo Di Caprio (vihersimpukoita, hmm…) sekä Danny De Vito. Jälkimmäinen lopulta päätyikin eteeni sattuman kauppana. Kävi nimittäin niin, että kaverillisesti heittämäni ”De Niro” olikin savolaisessa mielenmaisemassa kääntynyt ”De Vitoksi”. Yllätys olikin melkoinen, kun löysin edestäni tavallisen kanapizzan, enkä tilaamaani kombopizzaa. Tein siinä hetkessä pikaisen tilannearvion, jossa osatekijöinä olivat ensinnäkin lähtevän junan aikataulu, toiseksi se tosiasia, että nautin melkeinpä kaikenlaisista pizzoista sekä tietysti se, että De Vito veti hyvän roolin Tim Burtonin Mars hyökkää! -elokuvassa.


Danny De Vitossa (15 €) oli kanaa, paprikaa ja basilikaa: konstailematon, mutta tasapainoinen ja suunmukainen pizza. Ei kuitenkaan varsinaisesti mikään mielenräjäyttäjä. Ehkä siihen vaikutti se, että odotukset olivat erityisen korkealla, mutta myös se, että pizza ei kuitenkaan ollut se, jonka olin halunnut ja mielestäni tilannut. Pohja oli joka tapauksessa napolilaisen pizzakoulukunnan mukaisesti pehmeän sitkeä ja maistuva. Salaattipöytä kuului ”lounaaseen”. Tarjolla oli mm. majoneesipohjaista salaattia, säilöttyjä vihanneksia ja kruununa maustettuja nakkeja! Mamma mia! Jälkiruokakin kuului settiin. Kahvi ja makea päätös (pieni kakkupala) jättivät suuhun raukean miellyttävän olon.


Italialaisesta palvelusta emme päässeet nauttimaan, mutta kyllä keittiössä ja salissa pyöri omistusportaaseen arvatenkin kuuluvia jamppoja. Pizzan syötyäni kerroin sattuneesta erheestä, minkä jälkeen minua hyviteltiin sanoen, etteivät veloita minulta kalliimman pizzan hintaa. Sehän olisi vielä puuttunutkin, että toivat minulle väärän ja halvemman pizzan, mutta olisivat veloittaneet kalliimman! Aikamoisia velikultia nämä savolaiset, saa olla aika tarkkana niiden kanssa.

Ulkoapäin Sorrento ei ilmennä sitä, että se tarjoaa autenttisia italialaisia ruokaelämyksiä, vaan se näyttäytyy enemmänkin tavanomaisena pizzeriana. Sisällä ollessa katse osuu seinillä oleviin Italiaa tavalla tai toisella ilmentäviin kuviin, tauluihin, lehtileikkeisiin ja muihin tilpehööreihin. Mieleen tuli vahvasti Lahdessa sijaitseva Mamma Maria.

Sorrento on epäilemättä Kuopion pizzahelmi, mutta kansallisessa mittakaavassa kilpailu on muutamaa luokkaa kovempaa. Siltikin Trattoria Sorrento yltää tuotteillaan selvästi mediaanin yläpuolelle ja on Kuopion kävijälle kutakuinkin ehdoton pysähdyspaikka. 

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Trattoria Sorrento
Snellmaninkatu 22
70100 Kuopio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti