perjantai 9. elokuuta 2019

Kolin Ryynänen

Olin lukenut Gastropub Kolin Ryynäsestä ennen reissua Kauppalehti Optiosta, jonka juttu käsitteli Pohjois-Karjalan ”salattuja herkkukeitaita”. Paikka vaikutti visiitin väärtiltä. Kun kesäreissun yhdeksi kohteeksi vieläpä valikoitui juuri Koli, oli käynti Ryynäsellä väistämättä edessä.



Kolin Ryynänen on idyllinen punamultainen hirsirakennus 1930-luvulta pienen Kolin kylän keskustassa. Iso rakennus on täynnä viehättäviä huoneita. Huone, johon astutaan sisään, on vaikuttava. Seinille on kasattu pulloja, kuppeja ja ”taidetta”. Löytyypä huoneesta myös mm. seinäkello, viskitynnyri ja leivinuuni. Baaritiski kaikessa sekavuudessaankin on viehättävä. Ravintolaa muuten pyörittää ranskalais-venäläinen pariskunta. Ei välttämättä klassisin yhdistelmä, mutta tässä tapauksessa selkeästi varsin toimiva.



Kolin Ryynäsen ruokalista on kompakti, mikä aina ilahduttaa. Tykkään periaatteesta, että ”tarjotaan vain muutama vaihtoehto, mutta takaamme, että ne ovat sitten priimaa”. Jaoimme alkuruokana olleen carpaccion (12 €). Saimme ystävällisesti puolikkaamme omalle lautasellemme. Kuten kuvasta näkyy, syötävää riitti puolikkaastakin! Ohueksi viipaloitu Polvijärven naudanliha suli suuhun, kuten virttynyt sanonta kuuluu. Naudanlihan ympärille rakennettua annosta täydensivät parmesan-juustolastut, tomaatit, herkkusienet, oliivit, kaprikset, rucola, balsamico sekä pari asianmukaista leipäpalaa. Kokonaisuus oli hekumallisen herkullinen.



Kun oli päivällä ihmetellyt Ukko-Kolin näköalatasanteelta auennutta kansallismaisemaa Pieliselle, oli selvää, että pääruoaksi valitaan kalaa. Näinpä otin pähkinäisen kuhafileen paahdettujen perunoiden ja punaisen kaalisalaatin (24 €) kera. Kuha tarjoiltiin hauskasti folioveneestä, jossa se tyytyväisenä uiskenteli runsaassa kastikkeessaan. Pähkinäinen kuha oli erinomaista. Sitä komppasivat esimerkilliset paahdetut perunat sekä tylsähköt, mutta raikastavat kaali- ja vihersalaatit.



Vaimoni valitsi myös kala-annoksen: kuhafileestä tehdyn klassikon fish & chipsin (21 €). Friteerattu kuhafilee oli äijämäisen fyysinen ilmestys. Vaikka annoksen tuhtia makumaailmaa pyrkikin hernepyree ja sivusalaatti keventämään, oli niiden tehtävä ylitsepääsemätön. Annos oli hyvin tehty, mutta auttamatta turhan raskas.



Kolin Ryynäsen miljöö ei ole Vertti Kiven tai jonkun designtoimiston kynästä. Sisustus ja huoneet ovat aitoja, eivät keksittyjä tai päälle liimattuja. Palvelu oli äärimmäisen sydämellistä. Niin, ja kahvikin kuului hintaan, vaikka lounaasta ei missään määrin ollut kyse!

Kolin Ryynänen on ohittamaton paikka Kolin kävijälle.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Kolin Ryynänen
Ylä-Kolintie 1
83960 Koli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti