keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Maannos

Kävelin kesällä Telakkakatua pitkin ja huomasin, että tunnustettu ravintola Maannos oli jäänyt pahasti tietyömaan jalkoihin. Eikä mennyt montaa hetkeä, kun luin Hesarista ravintoloitsijan tunteenpurkauksen. Läpikulkuliikenteen puuttuminen oli kuulemma lyönyt ison loven liikevaihtoon. Kun sopiva hetki tuli muutama kuukausi myöhemmin, päätin juhlallisesti nostaa liikevaihtoa yhden lounaan verran.

Maannos on tullut tunnetuksi ideologiasta, jossa yli 90 % raaka-aineista on kotimaista. Lisäksi ruoan keihäänkärki ovat kotimaiset kasvikset. Liha sen sijaan on juhlapäivän luksusta, ei jokaiseen annokseen kuuluva pakollinen raaka-aine. Lähtökohtien takia yllätyin hieman, kun huomasin, että lounaalla oli tarjolla yksi liha-, kaksi kala- ja vain yksi kasvisvaihtoehto. Menin varmalla valinnalla: lihapullia ja ruskeakastiketta (12,50 €), vaikka tarjolla olisi ollut herkullisilta kuulostavat paistettu hauki ja hiillostettu nieriä. Keltahernepihvi ei päässyt pudotuspeleihin.

Annos oli lopulta pöytään saapuessaan vähän hassun oloinen: isoon lautaseen nähden varsin pienen näköinen kokonaisuus ja kaiken lisäksi lihapullat piilottelivat salaatin alla. Lihapullat paljastuivat kuitenkin laadukkaiksi ja maistuviksi. Kastike, perunamuusi, ruusukaalit ja puolukka komppasivat niitä hyvin. Rehuja sen sijaan oli aivan liikaa ja niitä oli myös hankala syödä.

Lounaaseen kuuluu lautasannoksen lisäksi keitto, joka käyntikerrallani oli perunasta ja purjosta tehtyä. Keitto oli samettisen herkullista, kuten myös tuore hapanjuurileipä. Briljantti aloitus!

Onnistuin pääsemään paikalle juuri pahimpaan lounasryysikseen vähän yhdentoista jälkeen. Pelkkä turhauttava jonotus kesti kymmenisen minuuttia. Joskus ongelma lounaalla on se, että pääruoka tulee pöytään, kun olet kenties vasta syönyt yhden haarukallisen alkuruokaa. Se ei ole Maannoksen ongelma. Pääruoan tulossa kesti nimittäin nelisenkymmentä minuuttia. Se on lounastajalle aivan liian pitkä aika. Kokemukseni perusteella siis ainakin lounastajat ovat Maannoksen löytäneet tietyömaasta huolimatta.

Jykevät paksut seinät, betonilattia, tiiliseinä ja katossa risteilevät putket yhdistettynä miellyttävään valaistukseen luovat kellarimaisiin oloihin teollisuushenkisen, mutta toimivan yhdistelmän. Tilaa hallitsee yhtäältä baaritiski, toisaalta katse karkailee usein peräseinällä olevaan massiiviseen viinikaappiin.

Maannoksen ruoka oli laadukasta ja hyvää, mutta sen poikkeuksellisen hidas tarjoilu aiheutti harmitusta ja myöhästymisen tapaamisesta. Vai olenko vain hätähousu, joka ei osaa rauhoittua edes lounaalla?

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Maannos
Telakkatu 5
00150 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti