lauantai 19. joulukuuta 2015

Graniittilinna

Turussa Aurajoki jakaa kaupungin kahtia: ”täl puol jokke” ja ”tois puol jokke”. Helsingissä samanlaista rajapyykkiä edustanee Pitkäsilta, joka jakaa kantakaupungin ns. porvari- ja työläiskaupunginosiin. Olin pitkästä aikaa syömässä Pitkänsillan väärällä puolella, kun pidimme (jälleen) yhden kaveriporukan pikkujoulut Helsingin työväentalon eli Paasitornin ravintola Graniittilinnassa. Graniitista louhittu jylhä julkisivu kutsuu sisäänsä sateeseen kyllästyneet ja sen kyllästämät pikkujoulutontut.


Viime kerralla, noin vuosi sitten, otin alkuun klassikkorapukeiton, nyt porsaankylkibruschetan (10,50 €). Valinta osoittautui loistavaksi. Annos oli konstailematon, mutta laadukas. Kantarellit, porsaankylki ja chèvre-juusto löivät yläfemmat onnistuneesti. Jos alkuruokavalinta olikin verrattain helppo tehdä, jouduin funtsimaan pääruokaa tovin tavanomaista pidempään. Lopulta paikan perinnettä kunnioittaen jätin entrecotet ja sisit kapitalistiporvareille ja valitsin härän ulkkaripihvin (15,50 €). Tukea valinnalle hain kermaisesta jallu-pippurikastikkeesta (5 €) sekä ankanrasvassa paistetuista perunoista (4 €). Molemmat lisukkeet kuulostivat syntisen hyviltä, joten niitä piti päästä maistamaan. Joulun aikahan on mässäilyn aikaa. Erinomainen pihvi ja kastike muodostivat taivaallisen yhdistelmän, jota perunat komppasivat miellyttävästi. Annos oli yksi vuoden parhaista ja se on aika paljon sanottu. Jälkkäriksi ottamani minttusuklaajäätelö kaikessa kursailemattomuudessaan kruunasi upean kolmen ruokalajin kokonaisuuden.


Pikkupäissään olevan seitsemän hengen kaitseminen vaatii tarjoilijalta kokemusta, kärsivällisyyttä sekä kolpakollisen huumoria. Näitä ominaisuuksia oli riittävästi tyylikkään ronskilla vanhalla leidillä, joka palveli meitä lähes koko ajan. Sen sijaan edellä mainittuja ominaisuuksia ei ollut sillä nuorella tarjoilijalla, joka kävi kaatamassa viinilasin yhden meistä syliin. No, sattuuhan sitä ja asiaa sekä pahoiteltiin että hyviteltiin. Graniittilinnan miljöö on tyylikäs kaikessa mahtipontisuudessaan ja linnamaisuudessaan.

Joskus elämässä pitää vain heittäytyä. Tällöin käynti Pitkänsillan yli voi kannattaa!

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Graniittilinna
Säästöpankinranta 6
00530 Helsinki
www.graniittilinna.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti