keskiviikko 6. tammikuuta 2016

El Greco

Oliiviöljy, feta ja Retsina tulevat minulle ensimmäisenä mieleen, kun suuntaan ajatukseni kohti talouskurin runtelemaa Kreikan tasavaltaa sekä sen keittiötä ja ruokatarjontaa. Kreikkalaista ruokaa ei yllättävää kyllä ole liiaksi tarjolla pääkaupunkiseudulla: Thalassa, Zorbas sekä Minos ovat tuttuja nimiä, mutta en ole niissä käynyt. En muuten ole kyllä käynyt Kreikassakaan. Sen sijaan El Grecossa – joka käsittääkseni edustaa ryhmän laadukkainta kärkeä – olen käynyt kahdesti: pari vuotta sitten illallisella ja nyt vuoden viimeisinä päivinä lounaalla.

Lounaslista on aina viikon kerrallaan voimassa. Ihan järkeenkäypä ajatus, varsinkin kun listalta löytyy variaatiota riittämiin. Vaikka kävisi viikon jokaisena päivänä syömässä, voisi aina kokeilla uutta annosta. El Grecossa eivät buffetmässäilijät pärjää. Tarjolla on vain lautasannoksia, jotka tuodaan pöytään. Valitsin listalta Biftekin eli tuoreilla yrteillä maistettuja jauhelihapihvejä sienikastikkeella sekä perunamuusia ja salaattia (12 €). Annoksia odotellessamme pöytään tuotiin myös kuivaa vaaleaa leipää ja… niin, ei mitään muuta. Ei oliiviöljyä, ei viinietikkaa, ei levitettä. Ei kovin houkuttelevaa, varsinkin kun leipä oli hyvin tavanomaista.

Jauhelihapihvit olivat kelvollisia, sienikastike ja muusi kohtuullisia, mutta salaatti naurettava: kaksi tomaattilohkoa, kaksi kurkkuviipaletta sekä pieni salaattikeko. Annoksesta tuli valitettavasti mieleen jokin moottoritien pysähdyspaikka. Nyt emme kuitenkaan olleet Vitostien ABC:llä, vaan keskellä Helsingin ravintolaskenen arvokkaimpia kulmia. Tuntuu erikoiselta, että tänä päivänä, kun kilpailu lounastajista käy kiivaana ja lounaiden taso on ylipäänsä noussut huimasti, joku vielä tarjoaa keskinkertaisen, tylsän, pienehkön ja ylihintaisen lautasannoksen. Monipuolisempi salaatti olisi pelastanut paljon. Tai ne lisukkeet leipien kanssa. Tai kahvi. Mutta ei.

El Greco oli edellä antamaani verbaaliseen slap-in-the-faceen nähden yllättävän täynnä. Ravintolan tilat ovat tyylikkäät ja muodostuvat muutamasta erilaisesta huoneesta. Palvelu oli rauhallisen formaalia. Illallisesta jäi aikoinaan ihan hyvä fiilis, mutta lounaalle en toistamiseen mene. Ei vain tarvitse, koska parempaa on tarjolla niin monessa muussa paikassa. 

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




El Greco
Ludviginkatu 3
Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti