lauantai 2. tammikuuta 2016

Bronda

Björck ja Wikberg ovat kukkoilleet viimeisten vuosien aikana tiensä läpi Helsingin ravintolatunkion huipulle. Farang loi aikoinaan kokonaan uuden menestyksekkään sosiaalisen syömisen ravintolakonseptin Suomeen ja sen sisarravintolat ovat seuranneet tyylikkäästi perässä. Siinä missä Farang on kallellaan Kaakkois-Aasian, Gaijin Koillis-Aasian ja Boulevard Social Välimeren etelärannan ruokakulttuuriin, kumartaa Bronda Espanjaan, Ranskaan ja Italiaan. Edellä mainituista rafloista Farang ja Boulevard Social on tullut testattua, joten Brondankin makumatkalle oli päästävä, vaikkakin puolitoista vuotta lähtökuulutuksen jälkeen. Ja mikäs olisikaan parempi ajankohta reissulle kuin välipäivien laiskanpulskea ja kiireetön lounas.

Lounaalla on tarjolla joko yksittäisiä annoksia (18,50–25 €) tai sitten kahden tai kolmen ruokalajin menut (25 tai 29 €). Vain todellinen sokerin vihaaja tai vaihtoehtoisesti kiireinen bisnesihminen jättää kolmannen ruokalajin väliin. Alkuruokavalinta oli harvinaisen helppo: chimichurrilla marinoitua häränkylkeä vartaassa kera rapean sipulin, tomaatin, persiljan ja chipotle-kastikkeen. Annos oli jaettava eli molemmille yksi varras. Sen minkä annos hävisi kenties pienuudellaan, se voitti makumaailman leveydellään. Härkä oli erinomaista, lisukkeet loistavia ja annos yksinkertaisesti silkkaa juhlaa.

Pääruoaksi valitsin poikkeuksellisesti lohta. Annoksessa oli myös simpukoita ja perunaa tomaattiliemessä. Täydellisesti paistetun lohen päälle oli struutattu pieni mälli sahramimajoneesia. Erillisellä lautasella tuotua sahramirisottoa ei toki sovi unohtaa. Itse asiassa risotto oli niin herkullista, että sitä olisi toivonut olevan enemmänkin. Kaiken kaikkiaan annos oli laadukkaan varmaa jälkeä ja sen tärkeimmät osaset (lohi, risotto) olivat ensiluokkaisia. Seuralaiseni tuorepasta-annos (kastanjapyreetä, kurpitsaa, parmesaania, sitruuna-voikastiketta) oli hyvä, mutta siitä oli ehkä kurpitsa unohtunut. Ainakaan sitä ei silmämääräisesti tai maun puolesta juuri löytynyt annoksesta. Mene ja tiedä. Jälkiruokavalinta oli alkuruoan tapaan päivänselvä: ei ole jogurttipannacottan, uuniomenajäden, paahdetun omenan, suolakaramellin ja omenacrumblen voittanutta! Eikä ole edelleenkään. Maut olivat harmoniassa keskenään ja erityisesti pääosan esittäjä jogurttipannacotta oli suussa sulavaa.




Vaikka vapaalla oltiinkin, emme kajonneet herkulliselta kuulostavan viinilistan kimppuun. Sitä pidettiin ilmeisesti houreiluna, sillä asia piti varmistaa meiltä neljään kertaan. Tarjoilu oli yllättävän verkkaista, mutta aina kun oli katsomassa huokaisten kelloa, seuraavaa annosta jo tuotiin eteen.

Brondan sisustus on kerännyt arvostusta aina Brittein saarten laatulehtiä myöten. Ravintola nimittäin pääsi keväällä Futudesignin suunnitteleman sisustuksensa puolesta maailman 10 koleimman ravintolan joukkoon. Voin allekirjoittaa väitteen. Suuret ikkunat ja peilit tuovat valoa kapeaan, mutta avaraan saliin. Ikkunat antavat Korkeavuorenkadulle, jossa ohikulkevat ihmiset voivat katsella ruokailijoita alaviistoon jolkotellessaan ohi. Katosta roikkuvat tyylikkäät Zero Fisherman -valaisimet ovat iso osa sisustusta. Värimaailma painottuu rusehtavan eri sävyihin. Kenties kuitenkin kaikista upein asia on valtava ”viinikaappi”, joka samalla toimii myös tilanjakajana baaripuolen ja ravintolan välillä.

Bronda näytti meille parasta osaamistaan. Lounaskäynnin perusteella sijoittaisin sen samalle arvoasteikolle Boulevard Socialin rinnalle Farangin jäädessä edelleen kärkeen ylhäiseen yksinäisyyteensä. Brondan drinkit ovat muuten myös laadukkaiksi testattu!

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Bronda
Eteläesplanadi 20
00130 Helsinki
www.ravintolabronda.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti