torstai 22. kesäkuuta 2017

Via Tribunali

Via Tribunalia rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa aikoinaan ja Sagrada Familiaa nykypäivänä. Monien vastoinkäymisten jälkeen napolilaista pizzaa tarjoava ravintola avattiin lopulta vapun jälkeen ”Helsingin napolilaisimmalle kadulle” Sofiankadulle, trendikkäälle Torikorttelialueelle. Keittiön sydän, ja samalla ongelmavyyhdin syypää, on parituhatta kiloa painava ja 15 000 euroa maksanut käsintehty pizzauuni, joka haettiin saapasmaasta saakka Pohjolan perukoille. Turkoosin jättiläisuunin huomaa helposti jokainen ravintolakävijä. Pizzat valmistuvat sen syövereissä noin minuutissa. Nopea paisto takaa pizzan pehmeyden. Napolissa sanotaankin, että ”uuni antaa pizzalle suudelman”. Herkkää.

Via Tribunali on edelleen se uutuusravintola, josta riittää puhetta. Pizza selvästi kiinnostaa ihmisiä. Pizzoja ja niiden paikallisia erikoisuuksia on lukematon määrä. Italialaisen pizzan voi kuitenkin karkeasti ottaen jakaa kahteen koulukuntaan: napolilaiseen ja roomalaiseen. Ne eroavat toisistaan mm. pizzan paistamisen ja pohjan perusteella. Jälkimmäistä koulukuntaa Suomessa edustaa esim. verraton Pizzarium. Napoli on cucina povera -aluetta, ja siellä pizza on perinteisesti köyhien ruokaa. Napolilaisessa pizzassa raaka-aineet ovat laadukkaita, mutta ne ovat yksinkertaisia eikä pizzaa ole vuorattu valtavalla määrällä täytteitä.


Oma visiittini Via Tribunaliin ajoittui töiden jälkeiseen arki-iltaan. Pääsimme parin minuutin ”jonottamisen” jälkeen pöytään. Moni ystävistäni oli käynyt ravintolassa vain todetakseen, että sisälle ei ole mitään asiaa, mutta nämä käynnit olivatkin ajoittuneet viikonlopulle. Kiinnostusta ja jonoa riittää varmasti jatkossakin. Varauksia ravintola ei muuten ota vastaan. Jonottamisen voi kuitenkin hoitaa tyylikkäästi ravintolatilan toisella laidalla sijaitsevassa baarissa, jossa voi odotellessa nauttia lasin italialaista viiniä.

Pizzavalikoima on tiivis kymmenellä pizzavaihtoehdolla (12,5–18 €), joista tosin kaksi oli  käyntikerralla yliviivattu listalta. Olin kuullut kehuja tonnikalapizzasta, joten sitä sitten. Ei välttämättä se elegantein valinta, mutta Tonnarella (16,5 €) it is! Odotukset olivat korkealla, kun pizza saapui pöytään. Mozzarella, tonnikala, pecorino-juusto ja kaprikset muodostivatkin särmikkään ja hurmaavan kokonaisuuden. Häivähdys sitruunaa sopi pizzan makumaailmaan kuin kuono sarveen. Pohja oli kuohkean pehmeä. Nappisuoritus, joka nousisi helposti viime syksynä julkaistulle vuoden viisi parasta pizzaa -listalle.


Joskus kuulee puhuttavan siitä, että milloin pizza maksaa liikaa. Tausta keskustelulle tulee arvatenkin siitä, että viimeisten vuosien aikana uusia laatupizzerioita on tullut täydentämään markkinoita ”kuuden euron pizzerioiden” lisäksi. Onko siis tunapizzasta maksamani 16,5 euroa liikaa? Minusta ei ole. Useampi ravintolapääruoka maksaa enemmän enkä osaa pitää pizzaa jotenkin niitä vähempiarvoisena. Ehkä niiden, jotka väittävät paria kymppiä lähestyviä pizzan hintoja liian kalliiksi, salattu tausta on näiden femman pizzojen syömisessä. Mutta ne on eri asia, sen tietävät kaikki, jotka ovat iskeneet hampaansa laatupizzaan.

Via Tribunali nousi heti Helsingin pizzaskenen ylimmille lauteille, haastamaan jopa Piece ’n’ Lovea  ja sen legendaarista ankkapizzaa. 


Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu
Via Tribunali
Sofiankatu 4
00170 Helsinki

2 kommenttia:

 1. Haluaisin vain kommentoida että tuo muru mitä tonnikalaksi kutsut ei ole tonnikalaa alkuunkaan, vaan sen sukulaisfisua bonitoa. Aito tonnikala on niin kallista että sitä ei murusteta tuohon malliin pizzan päälle (tai tungeta purkkiin lillumaan). Vähän kuin pistäisi sisäfilettä lihamyllyyn ja heittelisi palaset pizzan päälle.

  Tästä syystä osittain ihmettelen miksi tämä laadukas pizzeria on moista "tonnikala"muhjua listalleen ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset valaisevasta huomiosta. Tonnikalan nimellä tuo pizza tosiaan kulkee ja näin itsekin oletin asian olevan. Täytyypä seuraavalla käynnillä kysäistä asiasta. Oli miten oli, pizza oli joka tapauksessa maistuvaa!

   Poista