maanantai 12. lokakuuta 2020

Hiljaisen Kansan Niittykahvila

Kuusamon syyslomamatkalla tuli pysähdyttyä välipalalla paikassa, jossa yhdistyvät hienolla tavalla ruokailu ja taide. Kyse on tietysti Suomussalmella viitostien varrella sijaitsevasta Hiljaisesta kansasta, joka on Reijo Kelan alkujaan jo vuonna 1988 suunnittelema ympäristötaideteos. Vuodesta 1994 lähtien turvepäät ovat ilahduttaneet matkaajia nykyisellä paikallaan heinäpellossa. Hiljaisen kansan vaatteet muuten vaihdetaan kahdesti vuodessa, alkukesällä ja syksyllä. Kesän alussa kansa saa myös uudet päät suoraan pellosta. 




 

Hetken aikaa paikalla pyörittyäni valitsin hiukopalan juustonakilla (7,90 €) eli aika pitkälle nakkihodarin ja sen kyytipojaksi vesipullon (1,90 €) ja pienen kahvin (2,50 €), jota kehuskeltiin ”kunnon nokipannukahviksi”. Hiukopalahodari oli megalomaaninen pettymys. Siinä maistui lähinnä pahvinen leipä ja ylisäännöstelty kaalisalaatti. Juustonakki, kuten myös mahdolliset muut väliin laitetut mausteet, joista minulla ei ole tarkempaa käsitystä, hukkuivat näiden makujen alle. Koleassa ulkoilmassa hodari kaiken lisäksi jäähtyi nopeammin kuin sen ehti syödä. Kahvikin tuntui olevan ihan tavallista kahvia – en tosin sitten ole aivan varma, että miltä ”kunnon nokipannukahvin” pitäisi maistua. Mainostettua lisäarvoa en kuitenkaan siitä löytänyt. 


 

Niittykahvilan ja Niittytuvan ympäristö koostuu useammasta rakennuksesta, jotka muodostavat kodikkaan pienen ”kylän” taideteoksen kyljessä. 




 

Niittykahvila on jo tämän sesongin osalta sulkenut ovensa syyskuun lopussa, mutta jos menneisyys on tae tulevasta, avaa se ovensa jälleen ensi kesäksi. Niittytupa-ravintola sen sijaan palvelee ryhmiä ympäri vuoden.  

Ruoka 1/5

Kokemus 2/5

Hinta-laatu 1/5

Hiljaisen Kansan niittykahvila

Viitostie 545

89600 Suomussalmi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti