sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Kekri Finnish Street Food (lippakioski)

Suomalaisista ruokaperinteistä ponnistavaa katuruokaa lippakioskista? Kyllä, kiitos. Mutta mitä edes on suomalainen katuruoka? Tulee mieleen yhtäältä kesätapahtumien makkaraperunat, muikut ja metrilaku, toisaalta snägärien lihikset. Ihmiset ovat olleet innokkaita ottamaan asiasta selvää, sillä Kampissa Lapinlahdenpuistikon kulmassa nököttävä lippakioski on saanut lentävän lähdön medianäkyvyyden, hyvin toimineen puskaradion sekä tietysti eksoottisen ja toimivan ideansa vuoksi. Olen kesän mittaan pannut merkille, että ruokalista on elänyt, aamiaisesta on luovuttu ja myös hinnat ovat nousseet.

Pääsin itse testaamaan kioskin antimet vasta heinäkuun puolella. Ruokalista on tiivis, mutta herkulliseksi koostettu. Tarjolla on muutamaa leipää täytteinään mm. poroa, puolukkaa, savustettua muikkua, villiyrttejä sekä paahdettua ja karamellisoitua varhaiskaalia. Leipien lisäksi voi valita friteerattua perunasalaattia, karjalanpiirakkaa vuosimallia 2019 tai leipätikkuja.

Listalta teki mieli ottaa kaikkea, mutta päädyin kiehtovan oloiseen karjalanpiirakkaan (9 €) sekä saaristolaisleipätikkuihin ja tillidippiin (4,5 €). Jälkiruokana maistoin kuusenkerkkäpehmistä (4 €).

Karjalanpiirakka – tai oikeammin Kekrin modernisoitu katuruokaversio meidän tuntemastamme ikonisesta piirakasta – oli tehty friteeratusta riisipuurosta, rapeasta ruiskuoresta, munavoivaahdosta, paahdetusta herasta, keltuaiskreemistä sekä sokerisuolatusta keltuaisesta. Huh, ei siis mikään ihan perinteinen piirakka! Silti lopputulos oli ikimuistoinen kaikessa omaperäisyydessään ja herkullisuudessaan. Ja toden totta, se maistui aivan karjalanpiirakalta. Ulkomuoto muistutti kuitenkin enemmän arancinejä eli italialaisia riisipalloja. Leipätikut olivat hyviä ja niitä oli kiva dippailla tillidippiin. Jälkiruoaksi nauttimani kuusenkerkkäpehmis ei pystynyt jatkamaan karjalanpiirakan viitoittamalla menestyksen tiellä. Kuusenkerkän maku oli turhan hentoinen, jolloin lopputulos jäi kuriositeetiksi.



Ystäväni ruis-mustikkaleivässä oli täytteinä savustettua muikkua, vaahterasiirappipekonia, omena salsa verdeä, suolaheinäranskankermaa, jauhettua katajanmarjaa sekä pikkelöityjä villiyrttejä (12,5 €). Jännät maut sulautuivat kuulemma onnistuneesti yhteen. Jälkipalana hän otti kanelipullan kombuchasiirapilla sekä jäkäläsokerilla (4 €). Pulla näytti lumoavan herkulliselta, mutta tällä kertaa ulkonäkö hieman petti, sillä vaikka lopputulos oli tahmea, ei se kuulemma ollut erityisen hyvä – vain hyvä.



Saattaa unohtua, että Kekri on tosiaan lippakioski, eikä se tämän vuoksi voi koskaan voittaa ravintoloiden välistä kauneuskilpailua. Fasiliteetit tehdä ruokaa ovat rajalliset, minkä vuoksi ne valmistellaan muualla. Kioskin terassilla on pöytiä ja istumapaikkoja reilulle kymmenelle asiakkaalle.

Isoimmat pisteet Kekri ja kioskin nuori yrittäjä Rami Nore, jonka kanssa muutaman sanan vaihdoinkin, ansaitsevat rohkeasta ideasta ja sen mukaisesta toteutuksesta. Myös ruokatuote on kunnossa, erityisesti moniulotteinen versio perinteisestä karjalanpiirakasta. Paikka ja kaveri huokuvat sellaista elämäniloa, että ne saavat muut lippakioskit liejumaan kateuden sameissa pohjavesissä.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Kekri Finnish Street Food
Lapinlahdenkatu 5
00100 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti