sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Vaelsa (Ristorante e Taverna)

Mangia bene, vivi meglio! Ja sama suomeksi: syö hyvin, niin voit paremmin! Se on italialaisravintoloitsija Paolan motto kaikessa yksinkertaisuudessaan. Vaelsa, jonka nimi muuten tulee hauskasti Paolan tyttärien etunimistä (Valentina, Elisa, Sandra), on tullut itselleni tutuksi jo Annankadun aikoina, kun kävin pariin otteeseen testaamassa mestan pastoja. Sittemmin osoite on muuttunut arvokkaammille ja vilkkaammille tiluksille Kauppatorin kulmalle. Goviniuksen talon kulmassa on muuten aiemmin toiminut mm. Luomo ja Pure Bistro.


Jos tarkkoja ollaan, niin Annankadulta oikeastaan muutti vain Vaelsan nykyinen yläkerta eli ristorante. Ristorante on nimensä mukaisesti perinteisempi ravintola, joka tarjoaa italialaiseen tyyliin alkupaloja (antipasti), pastoja (pasta fresca), muutamaa erilaista pääruokaa (secondi piatti) ja jälkkäreitä (dolci). Alakerran taverna ottaa yläkertaa asteen rennommin tarjoten yksinkertaisempaa listaa, jossa pääosaa esittävät pizzat.

Enää täytyi päättää, mennäkö ala- vai yläkertaan. Laitoin elämän risaiseksi ja kävin molemmissa! Eivätkö ne oikeatkin ravintolakriitikot testaa ravintolan aina kahdesti?



Ensimmäisellä käyntikerralla otimme yläkerran haltuun. Alkuun neuvoa antavaksi otin parin kesän takaisen hittijuoman Aperol spritzin (10 €), joka oli kuitenkin kesympi kuin kesällä Milanossa nauttimani vertailuyksilö. Alkupaloiksi valitsimme klassisesti tomaatti-bruschettan (8 €) ja tomaatti-mozzarellasalaatin (10 €). Molemmat olivat oikein suunmukaisia avauksia. Pääruoaksi otimme härän sisäfileetä perunalla, kukkakaalipyreellä ja tummalla paistinliemellä (29 €). Annos oli tyylikäs ja makumaailmaltaan elegantti. Parasta koko aterialla oli kuitenkin tarjoilijan suosittelema herkullisen särmikäs, mutta tasapainoinen viini, Italiasta toki (Salice Salentino, 12 cl, 10,80 €). Sommelier oli tosissaan onnistunut työssään, sillä punkun ja sisin yhdistelmä oli yksi parhaista viinin ja ruoan yhdistelmistä pitkään aikaan!


Toisella käyntikerralla valloitimme alakerran. Tällä erää ideana oli syödä simppelimmin vain pizzat. Normipizzoja oli tarjolla viittä ja spesiaalipizzoja kymmentä sorttia. Otin jälkimmäiseltä listalta Boscaiola-nimisen pizzan (17 €), joka sisältää mozzarellaa, scamorza-juustoa, herkkusieniä ja makkaraa. Pizza oli erinomainen ja koostettu yksinomaan laadukkaista raaka-aineista. Kyseinen valioyksilö olisikin päässyt helposti viiden parhaan pizzakokemuksen joukkoon, joista ehdin jo tovi sitten kirjoittaa.



Miljöö Vaelsassa on rauhallinen. Näkymät varsinkin yläkerrasta ovat upeat. Tarjoilu saatteli molemmilla kerroilla miellyttävästi iltaa. Vaelsa sijaitsee paraatipaikalla ja sen voisi kuvitella vetävän turisteja kesäaikaan. Ruoan ja tarjoilun puolesta siihen on kyllä kaikki eväät.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Vaelsa
Pohjoisesplanadi 9
00170 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti