keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Viinibaari Apotek

Pääsin pitkästä aikaa vaimoni kanssa karkuun kiireistä lapsiperhearkea – yhdeksi päiväksi ja yöksi. Staycation onkin tämän vuoden juttu. Olimme yötä Radisson Blu Seasidessa, jonka aamiaisesta olen kirjoittanut aiemmin. Kävimme aperitiiveilla ja alkupaloilla Viinibaari Apotekissa, mutta illallisen nautimme Bulevardilla sijaitsevassa Pamelassa (aiempi lounasarvostelu). Vaikka Pamela oli ihan mukiinmenevä kokemus, voi jälkiviisaana todeta, että munat olisi tässä tapauksessa kannattanut jemmata samaan koriin eli koko illan ruokasetti olisi pitänyt keskittää Apotekiin. 


Lasillinen portugalilaista punaviiniä (Crasto Douro 12 cl / 12 €) kenties pyysi hinnallaan melko paljon, mutta latasi saamapuolelle vielä enemmän. Intensiivisen herkulliseksi paljastunutta viiniä säestämään otin tartarin (11 €), vaimoni paahdettua maa-artisokkaa (13 €). Härkätartar osterikreemin, merilevän ja lipstikan kera paljastui veikeän moniulotteiseksi ja tasokkaaksi annokseksi, jonka ei tarvitse hävetä pientä kokoaankaan. Makuja oli monenlaisia, mutta kokonaisuus oli miellyttävän tasapainoinen. Todella onnistunut annos! Vaimoni kuvaili paahdettua maa-artisokkaa vihreiden oliivien, ras el hanout -mausteseoksella ja beurre blanc -kastikkeella ”ihan superhyväksi” annokseksi. Otimme vielä listalta molemmille leipää (á 3 €), joka oli erinomaista focacciaa. 




Apotekin piti aueta jo maaliskuussa, mutta koronaviruspirulainen lykkäsi suunnitelmia seesteisemmälle kesäkuulle. Viimeistään siitä lähtien viinibaari on ollut monen viininystävän pakollinen kohtaamispaikka. Apotekista on paljon kerrottu ja kirjoitettu, mutta se aukesi historiallisen, yli satavuotiaan Joutsen apteekin tiloihin Kampissa. Remonttia tehtiin pitkään ja hartaudella, alkuperäistä upeaa miljöötä säilyttäen ja kunnioittaen. Lopputulos onkin vaikuttava. Se on jotain aivan muuta kuin kliinisesti rakennettu ja sisustettu trendibaari, jossa kaikki on harkittua. Tila on tunnelmallinen ja elämää nähnyt. Tummanpuhuvien jugend-hyllyjen yläosassa on vanhoja apteekkipulloja kauniisti valaistuina. Painava 250-kiloinen vanha mekaaninen kassakone hallitsee jykevällä preesensillään baaritiskiä. Ajatukset eivät kuitenkaan pelkästään lennä menneeseen, sillä myös nykypäivä muistuttaa olemassaolostaan hyllyjen yläpuolisilla liitutauluilla, joissa muistutetaan turvaväleistä ja käsihygieniasta. 


Lopulta voin todeta, että varsin lyhyestä käynnistämme huolimatta moitteensijaa ei ollut (no, ehkä ulko-oven viereinen pöytämme, kun ei ollut pöytävarausta), vaan Apotekissa toimi kaikki ensiluokkaisesti: viini, ruoka, palvelu ja miljöö. Vahva suositus. Haluan ehdottomasti kokeilla ruoka- ja viinilistaa laajemmin, kun seuraavan kerran pääsee taas irrottelemaan. 

Ruoka 5/5

Kokemus 4/5

Hinta-laatu 4/5

 Viinibaari Apotek

Lapinlahdenkatu 1, 00180 Helsinki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti