perjantai 8. huhtikuuta 2016

Rataskaevu 16

1/656. Tallinnan ykkösravintola matkailusivusto TripAdvisorin mukaan. Arviointejakin on lähemmäs 3000, joten se ei ole vain muutaman humalaisen suomalaisturistin päähänpiston lopputulos. Vajaa 3000 arvioitsijaa ei voi olla väärässä, eihän?

Olen jo useamman vuoden ajan katsellut ennen ulkomaanmatkoja TripAdvisorista suositukset kunkin kohteen ravintoloista. Sitä kautta on löytynyt parhaimmat ravintolat niin Reimsista, Lissabonista kuin Sienastakin. Joku voi väittää, että on tylsää, kun tietää, mihin aikoo mennä syömään. Itse en näe asiaa samalla tavalla. Ruokailu on yksi tärkeimmistä asioista reissussa, enkä aio asettaa niin keskeistä asiaa suuren epävarmuuden alle ja sattuman päätettäväksi. Sitä paitsi emme ikinä olisi löytäneet sitä granadalaista ravintolaa – yhtä huikeimmista ravintolakokemuksista ikinä – pelkästään hortoilemalla kaduilla ja toivomalla parasta.

Päiväristeilyllä Tallinnassa: tekninen maissaoloaika neljä tuntia, käytännössä vajaa kolme. Siinä ehtii juuri mainiosti käydä syömässä hyvin. Mutta minne mennä? Tutuiksi ovat vuosien varrella tulleet useammat paikalliset ravintolat, joista mainittakoon Moon, Kukeke, Klaus Kohvik, Sesoon, F-Hoone, Mekk, Kolm Sibulat, Vegan Restoran V, Fabrik, NOA ja tietysti kruununjalokivenä Peetri Pizza. Nyt päätimme antaa valintavastuun TripAdvisorille ja sen ykköseksi paljastui tosiaan Rataskaevu 16, joka ei soittanut minkäänlaisia kelloja meillä. Soitto kaverille paljasti jo jotain: kuulemma hyvä. No, mennään sinne. Tekemämme pöytävaraus (maanantai-iltapäivänä kello kolme) oli muuten tarpeellinen, sillä ovelta käännytettiin väkeä pois taajaan.




Alkuun laatusiideri (5 €) jano- ja nautintojuomaksi, sillä olimmehan ulkomailla ja takana pitkä kävely satamasta vanhaan kaupunkiin Raatihuoneen torin taakse, missä ravintola sijaitsee. Jaoimme aluksi vaimon kanssa kiinteän alkupalan, joka oli siemenleipää, härkäpaputahnaa, kurkkua, tomaatteja, rucolaa ja mustaviinimarjakastiketta (4,90 €). Se oli minusta kaikin puolin tylsä annos, mutta vaimo tykkäsi. Olen enemmän keittoihmisiä. Keitot ovat mielestäni mitä parhainta alkupala-ainesta, joten otin peltoviiriäislientä ja sienipiirakkaa (5,40 €). Liemi oli oivallisen maukas ja sienipiirakkakin ihan ok. Vaimo otti kurpitsakeiton mozzarellalla (3,50 €). Oli kuulemma maistuvaa.



Pääruoaksi valitsin grillattua porsaanfileetä ja savujuustoperunakakkua, joita komppasivat ruusukaali ja sinappikastike (9,80 €). Esteettinen annos ei ihan yltänyt voittavaan kategoriaan, mutta ajoi toki asiansa. Silti katselin hieman himoiten vastapäistä naudan sisäfilettä bataattisoseella, pavuilla, kirsikkatomaateilla ja tattikastikkeella (15,70 €). Annosta kuvailtiin sanoilla ”tosi hyvä”, mihin lopputulokseen itsekin päädyin maisteltuani pari haarukallista.

Tässä vaiheessa olimme jo sen verran kylläisiä, että päätimme puolittaa jälkiruoan. Minä sain valita sen. Köyhät ritarit vadelmajäädykkeellä ja karamellikastikkeella (3,80 €) siispä. Hauska ja oikein suunmukainen annos. Ja täysin riittävän kokoinen jaettavaksi. Hyvä lopetus!


Ravintolasta jäi vähän ristiriitainen fiilis. Itse en ihan täysin vakuuttunut ruoasta, mutta toisaalta härväsin vähän annosvalintojeni kanssa. No pain, no gain. Vaimo tykkäsi tosi paljon, mutta hän etenikin valintojensa puolesta yllätyksettömämmällä linjalla. Palvelu oli kuitenkin parasta pitkään aikaan, ihan huippuluokkaa. Ystävällistä, aitoa, hymyilevää, välittävää, jutustelevaa. Annokset olivat kauniisti aseteltuja ja koristeltuja, mikä viestii keittiöhenkilökunnan ammattiylpeydestä ja intohimosta työtään kohtaan. Alla oleviin tähtiin ovat vaikuttaneet meidän molempien mielipiteet – siksi neljä tähteä ruoasta. Selvästi muutkin suomalaiset ovat TripAdvisoriin tutustuneet, sillä muiden härmäläisten kanssa täytimme pienehkön etusalin keskenämme. Niin tosiaan, nettisivut ja ruokalista toimivat myös suomeksi.

Rataskaevu 16 ei kyykännyt pahasti, mutta ei näkemykseni mukaan kuitenkaan pystynyt lunastamaan kovin odotuksin ladattua ykkössijaansa. Kaupungista löytyy muitakin todella hyviä ravintoloita, mikä toisaalta kertoo enemmän Tallinnan elävästä ja hyvinvoivasta ravintolaskenestä kuin Rataskaevu 16:n huonoudesta. Jo pelkän sijainnin ja palvelun vuoksi voi paikkaan kuitenkin mennä nauttimaan kiireettömästä vapaapäivästä. Kokonaislasku jäi 65 euroon, mikä on todella vähän kahdesta laatusiideristä, kahdesta viinilasillisesta, kolmesta alkuruoasta, kahdesta pääruoasta, jälkiruoasta ja kahdesta kahvista. Vai mitä?

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Rataskaevu 16, Tallinna
http://rataskaevu16.ee/fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti