Vuosi 2019 oli minulle kotimaan matkailun vuosi. Aiempien vuosien gastronomiaan kallellaan olleet kaukomatkat (Japani, osa 1 ja osa 2 sekä Brasilia ja Argentiina) vaihtuivat härmäläisiin maisemiin: Koliin, Isoonkyröön, Joensuuhun, Lappeenrantaan, Kotkaan, Jyväskylään, Ouluun, Järvenpäähän, Hämeenlinnaan, Turkuun, Tampereeseen ja Lahteen. Ihmisen, joka osasi kulkea paremmin Barcelonan kuin Oulun kaduilla, oli helpottava huomata, että elämää ja eritoten laadukkaita ravintoloita löytyy kehä kolmosen ulkopuoleltakin! Oppia ikä kaikki.
Blogikirjoituksia syntyi vuoden aikana tämä mukaan lukien 67 kappaletta. On jälleen aika koota yksiin kansiin vuoden kulinaariset kohokohdat. Kotimaan matkailu näkyy myös vuoden parhaimpien ravintoloiden listauksessani, sillä edustuksensa sinne ovat saaneet sellaiset ikoniset ravintolakaupungit kuin Järvenpää, Joensuu, Lappeenranta, Jyväskylä ja toki jo aiemmilta vuosilta tuttu Turku.
Kategorioita on tänä vuonna neljä: lounas, aamiainen, brunssi ja illallinen. Parhaat pizzat ja burgerit on kaupungista jo maisteltu, joten ne on tiputettu kategorioista pois. Pääset tutustumaan aiempien vuosien parhaiden ravintoloiden listauksiin täältä: 2018, 2017 ja 2016.
Lounas
Vuosi 2019 on ennen kaikkea ollut laadukkaiden lounaiden vuosi. Siksipä
olen nostanut peräti kahdeksan ravintolaa vuoden lounaiden listalle.
Lounas on muutenkin konseptina mitä mainioin: siinä pääsee testaamaan
ravintolan antimet verrattain kohtuullisella rahallisella panostuksella.
Blogini pääpaino tulee
jatkossakin olemaan juuri lounaissa.
Local Bistro
Nautin vuoden parhaan lounaan Joensuussa Local Bistrossa. Paikka on moderni klassikko, jossa kaikki toimi. En ole näkemykseni kanssa yksin, sillä ravintola on valittu Suomen parhaimpien ravintoloiden harvalukuiseen ja haluttuun joukkoon.
Tanner
Tanner säteilee uudesti syntyneen ja nyt työmaan kourissa houreilevan Hämeentien kirkkaimpana ravintolatähtenä. Monipuolinen, laadukas, tyylikäs.
Pobre ja Paisano
Vuosi 2019 on ollut filippiiniläisen keittiön esiinmarssia. Lajinsa kahden valioyksilön takana on sama erinomaista ruokaa tekevä porukka.
Lie Mi
Särmikkään herkullista vietnamilaista ruokaa tarjoava Lie Mi on ravintola, jossa olen käynyt vuoden aikana eniten syömässä. Lounaan alkusalaattipöytä on moniulotteinen ja pääruoat suunmukaisia sekä runsaita. Ketjun uusin ravintola tuli sattumalta vastaan Tampereen Hämeenkadulla.
Tiirikkala
Turussa Aurajoen rannassa köllöttelevä Tiirikkala jäi mieleen kesän reissulta. Alkusalaattipöytä, pääruokakeitto sekä kahvi ja jälkipala nostivat hinta-laatusuhteen maksimiin. Tyylikäs miljöö jäi myös mieleen.
The Kitchen
Onneksi kuuntelin vaimoani ja luovuin järjettömästä ideastani nauttia lounaalla Lappeenrannan satamassa vetyä tai atomia. Lopputuloksena vuoden positiivisin ravintolayllätys!
King Kebab
Vuoden lounasjokeri on "salainen" paheeni! Aika ajoin löydän itseni nauttimasta kuola valuen suurinta herkkuani: kana-aurajuustorullakebabia.
Aamiainen
Siinä missä hyvä lounas- ja brunssikokemus lähestulkoon vaatii sosiaalisen viitekehyksen, on aamiainen parhaimmillaan rentouttavan rauhallinen oma hetki ennen päivän virallisia osuuksia.
Way Bakery and Wine Bar
Wayn leipä on maankuulua ja erinomaista se olikin. Klassista leipää ryydittivät simppelit, mutta laadukkaat tykötarpeet. Leivästä huolimatta aamiaisesta jäi parhaiten mieleen syntisen maukas hunajaglaseerattu pulla!
Levain Bakery Eatery
Levain tarjoili vuoden parhaan leivän Monte Rosso -aamiaisleivän muodossa.
Solo Sokos Hotel Paviljonki
Olen elämässäni ratsannut monet hotelliaamiaiset. Jyväskylän Paviljongin aamupalan jälkeen mieleen jäi pyörimään kysymys: oliko tässä kaikkien aikojen paras Suomessa nauttimani hotelliaamiainen?
Brunssi
Jos lounas on helppo, kätevä ja edullinen vaihtoehto, on brunssi yksinkertaisesti ihmisen parasta aikaa.
Sesonki
Järvenpääläisestä Citymarketista on kirjoitettu kaikki ja ripaus sen ylikin, mutta harmittavasti hieman pienemmälle huomiolle on jäänyt kyseisen Citymarketin kyljessä oleva ravintola Sesonki. Matkaa Järvenpäähän ei kannatakaan tehdä suuren kermaviilivalikoiman tai itse puristetun appelsiinimehun takia, vaan nimenomaan Sesongin. Sen brunssi oli verraton!
Salutorget
Salutorget tarjoili vuoden parhaimman brunssin äitienpäivänä.
Illallinen
Illallisia tuli nautittua aiempiin vuosiin verrattuna huomattavasti vähemmän johtuen perheyhtiömme edellistilikauden aikaisesta henkilöstömäärän 33,3 %:n kasvusta. Samalla yhtiömme joutui perheyhtiöitä koskevan yhteistoimintalain soveltamisalan piiriin, minkä seurauksena jokaisesta illallisesta joutuu nykyään neuvottelemaan erikseen (ja pääsemään sovintoon!) joko henkilöstön tai muiden sidosryhmien kanssa.
Fat Lizard
Vaikka ei tullut notkuttua illallisilla aiempien vuosien tahtiin, ei se vähennä espoolaisen Fat Lizardin arvoa tällä listalla. Iberico-possu mm. patatas bravas -perunoiden kera oli vuoden paras ravintola-annos.
Lopuillaan oleva vuosikymmen oli hyvä ja herkullinen. Saa nähdä, mitä uusi tuo mukanaan, erityisesti ravintolarintamalla!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti