tiistai 27. elokuuta 2019

Tiirikkala

Turun Aurajokirannassa Vähätorilla on kiva ravintolakeskittymä. Kesäisen letkeä terassitunnelma tempaa helposti mukaansa. Mutta syödäkin pitää, ja siihen tarkoitukseen viiden vuoden kunnioitettavaan ikään ehtinyt Anniskelukahvila Tiirikkala sopii kuin sarvi kuonoon.





Lounaalla Tiirikkalassa on tarjolla aika kattava kokonaisuus ja valinnanvaraa riittää. Voi ottaa vaikkapa päivän annoksen, kuten esim. harissakanaa tai korealaisittain maustettua häränrintaa, salaattibuffetin tai savulohikeiton. Tai sitten tekee, kuten minä ja ottaa sekä salaattibuffetin että savulohikeiton (12,50 €). Jackpot baby! Hintaan kuuluu kaiken lisäksi pieni jälkiruoka ja kahvi (myös erikoiskahvit, kuten cappuccino!).



Jo pelkkä Tiirikkalan salaattibuffet on vaikuttava ilmestys ja itsessään varsin riittävä. Tarjolla on laaja kattaus ajatuksella valmistettua ruokaa. Pääpaino on tervehenkisesti salaateissa, mutta meitä lihanrakastajiakaan ei ole unohdettu, sillä löysin buffetista mm. kanaa. Ikään kuin pääruokana pöytään kannettu savulohikeitto lämminsavulohesta saaristolaisleivän kera oli konstailemattoman hyvä setti. Keitto oli selvästi keskitason kalakeiton yläpuolella, mutta vaimoni mukaan Fisken på Diskenin ikoniseen, jopa Suomen parhaimmaksi mainostettuun lohisoppaan jäi vielä vaaksa tai kaksi. Mene ja tiedä. Jälkipalana nauttimani porkkanakakku ja cappuccino jättivät luonnollisesti suun entistä leveämpään hymyyn, kun astelin ulos ravintolasta.



Tiirikkala sijaitsee erittäin tyylikkääksi laitetussa 1800-luvun puurakennuksessa. Kun tiloja kunnostettiin Artekin jälkeen ravintolakäyttöä varten, ei vanhoihin rakenteisiin koskettu. Säilytetyt puuseinät henkivätkin vanhan ajan patinaa ja nimenomaan hyvällä tavalla. Tiirikkalan uniikki interiööri on harvinaislaatuisen hurmaava ja silmää miellyttävä.


Tiirikkala jätti itsestään erittäin positiivisen fiiliksen niin ruoan kuin miljöönkin puolesta.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Tiirikkala
Linnankatu 3
20100 Turku

torstai 22. elokuuta 2019

Kuori

Falafelbaari. Konseptiltaan sellainen harvinaisuus, että ei tule ihan joka kulmalla vastaan. Mutta turkulaisessa ravintola Kuoressa sellainen on. Eikä sellaista voi jättää kokeilematta, jos käy Turussa. Näinpä kävimme testaamassa falafelbaarin antimet kesäisenä lomapäivänä.



Falafelbaarilounaaseen (10,50 €) kuuluu falafelien lisäksi lisukepöytä, josta löytyy erilaisia tahnoja, kastikkeita, salaatteja, riisiä sekä leipää. Kuoren falafelit valmistetaan joka aamu luomukikherneistä. Eikä siitä pääse mihinkään, että ne ovat erittäin maukkaita: pinnasta rapeita, mutta sisältä pehmeän maistuvia. Falafelejä säestivät erilaiset dipit, joita oli tarjolla neljää eri sortimenttiä. Kaikki kivan erilaisia, mutta toimivia. Paras oli tsatsiki. Falafelien kyljessä tarjoiltiin myös lämmintä tomaattikastiketta, mikä tuntui hiukan turhalta. Dipit olisivat riittäneet. Lisukepöydän parasta antia puolestaan olivat peruna-tillisalaatti sekä marinoitu punakaali.



Kuori oli melkein täyteen ammuttu, kun saavuimme paikalle melko myöhäiseen lounasaikaan. Suosiota on siis piisannut, enkä ihmettele. Oivalliseksi todetun falafelbaarin lisäksi tarjolla on päivittäin vaihtuva salaattikulhoannos, joka näytti myös tekevän hyvin kauppansa. Lounasviiniannoksena mainostettu valkoviini oli harmillisesti loppunut, joten vedimme lounaan arkityylisesti vesilinjalla.

Kuori ei tilana ole suuruuteen taipuvainen. Meininki täyteen pakatussa ”salissa” onkin melko ahdas. Miljööstä on kuitenkin tehty silmää miellyttävä mm. tasapainoisilla eri väreillä ja pinnoilla sekä huonekasveilla. Palvelu ei näyttäytynyt erityisen ystävällisenä, vaan enemmänkin vähäeleisenä.

Kuoren lounas jäi mieleen erityisesti kiehtovasta falafelkonseptistaan, mutta siitä huolimatta kyse ei ole vain mistään mielenkiintoisesta kuriositeetista, sillä laatua ja makua löytyy yllin kyllin.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Kuori
Hämeenkatu 8
20500 Turku

torstai 15. elokuuta 2019

Hausman

Hausman Töölönlahden toimistorintamassa ei ole pitänyt itsestään meteliä. Ravintola on ainakin minulta lentänyt täysin ohi tutkasta. Korjasin tilanteen käymällä saksalais-suomalais-skandinaaviseen keittiöön nojaavassa ravintolassa lounaalla. Perusbuffetlounaaseen (10,30 €) kuuluu salaattipöytä leipineen, lämmin ruoka, jälkiruoka (!) sekä kahvi. Myös päivän burgeri (12 €) ja marmoripihvi (16 €) irtoaa lounaskävijälle.

Alkusalaatti ei jäänyt kutittelemaan kauaksi aikaa muistisynapseja, mutta oli sinänsä ihan kelvollinen. Pääruoaksi buffetista löytyi porsaanleikettä, pasta bolognesea sekä punajuuripihvejä jogurttikastikkeessa. Valitsemani possuleike perunamuusin ja paahdettujen porkkanoiden kera oli sekin kelvollinen, mutta aika hampaaton ja valitettavan mitäänsanomaton annos. Possustakaan ei ollut pääosan esittäjäksi. Maut ja särmä puuttuivat. Koulumyyjäisten klassikko mokkapala jälkipalana kuitenkin nosti jälleen hymyn huulille, kunnes maistoin kahvia. Se oli pahinta lounaskahvia ikinä. Kauheaa kuraa. En ymmärrä, mikä siinä oikein oli. Normaaliin suomalaiseen tyyliin en kuitenkaan maininnut ravintolalle kahvin oudon pahasta mausta mitään. Ehkä välikohtauksesta tulisi hämmentävä, jopa kiusallinen? Ehkä syy olikin minun makuaistimuksessani?


Hausman on ilmava suuren huonekorkeuden ja valoisa molemmilla seinillä olevien suurten ikkunoiden vuoksi. Tummat sävyt ja puu materiaalina miellyttävät kuitenkin silmää, vaikka yleisilme onkin toimistomaiseen kolhouteen taipuvainen. Palvelu ei jäänyt mieleen hyvässä tai pahassa.

Kokonaissuoritus Hausmanilla jäi hieman piippuun. Kovassa lounaskisassa sen paikka on katsomon puolella.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Hausman
Töölönlahdenkatu 3
00100 Helsinki

perjantai 9. elokuuta 2019

Kolin Ryynänen

Olin lukenut Gastropub Kolin Ryynäsestä ennen reissua Kauppalehti Optiosta, jonka juttu käsitteli Pohjois-Karjalan ”salattuja herkkukeitaita”. Paikka vaikutti visiitin väärtiltä. Kun kesäreissun yhdeksi kohteeksi vieläpä valikoitui juuri Koli, oli käynti Ryynäsellä väistämättä edessä.



Kolin Ryynänen on idyllinen punamultainen hirsirakennus 1930-luvulta pienen Kolin kylän keskustassa. Iso rakennus on täynnä viehättäviä huoneita. Huone, johon astutaan sisään, on vaikuttava. Seinille on kasattu pulloja, kuppeja ja ”taidetta”. Löytyypä huoneesta myös mm. seinäkello, viskitynnyri ja leivinuuni. Baaritiski kaikessa sekavuudessaankin on viehättävä. Ravintolaa muuten pyörittää ranskalais-venäläinen pariskunta. Ei välttämättä klassisin yhdistelmä, mutta tässä tapauksessa selkeästi varsin toimiva.



Kolin Ryynäsen ruokalista on kompakti, mikä aina ilahduttaa. Tykkään periaatteesta, että ”tarjotaan vain muutama vaihtoehto, mutta takaamme, että ne ovat sitten priimaa”. Jaoimme alkuruokana olleen carpaccion (12 €). Saimme ystävällisesti puolikkaamme omalle lautasellemme. Kuten kuvasta näkyy, syötävää riitti puolikkaastakin! Ohueksi viipaloitu Polvijärven naudanliha suli suuhun, kuten virttynyt sanonta kuuluu. Naudanlihan ympärille rakennettua annosta täydensivät parmesan-juustolastut, tomaatit, herkkusienet, oliivit, kaprikset, rucola, balsamico sekä pari asianmukaista leipäpalaa. Kokonaisuus oli hekumallisen herkullinen.



Kun oli päivällä ihmetellyt Ukko-Kolin näköalatasanteelta auennutta kansallismaisemaa Pieliselle, oli selvää, että pääruoaksi valitaan kalaa. Näinpä otin pähkinäisen kuhafileen paahdettujen perunoiden ja punaisen kaalisalaatin (24 €) kera. Kuha tarjoiltiin hauskasti folioveneestä, jossa se tyytyväisenä uiskenteli runsaassa kastikkeessaan. Pähkinäinen kuha oli erinomaista. Sitä komppasivat esimerkilliset paahdetut perunat sekä tylsähköt, mutta raikastavat kaali- ja vihersalaatit.



Vaimoni valitsi myös kala-annoksen: kuhafileestä tehdyn klassikon fish & chipsin (21 €). Friteerattu kuhafilee oli äijämäisen fyysinen ilmestys. Vaikka annoksen tuhtia makumaailmaa pyrkikin hernepyree ja sivusalaatti keventämään, oli niiden tehtävä ylitsepääsemätön. Annos oli hyvin tehty, mutta auttamatta turhan raskas.



Kolin Ryynäsen miljöö ei ole Vertti Kiven tai jonkun designtoimiston kynästä. Sisustus ja huoneet ovat aitoja, eivät keksittyjä tai päälle liimattuja. Palvelu oli äärimmäisen sydämellistä. Niin, ja kahvikin kuului hintaan, vaikka lounaasta ei missään määrin ollut kyse!

Kolin Ryynänen on ohittamaton paikka Kolin kävijälle.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Kolin Ryynänen
Ylä-Kolintie 1
83960 Koli

maanantai 5. elokuuta 2019

The Kitchen

Automatkalla Lappeenrantaan sanoin vaimolleni, että lounaaksi syömme sitten paikallista herkkua eli vetyä tai atomia satama-alueella. Välittömästi tämän sanottuani vaimoni ryhtyi tsekkaamaan kaupungin ravintolatarjontaa ja valitsikin ystävällisesti meille ”oikean lounaspaikan”. Paikan nimi oli The Kitchen. Se oli tosi hyvä paikka. En ollut pahoillani, että suunnitelmani yli ajettiin julmasti.

The Kitchen ei kursaile, vaan kertoo nettisivuillaan tarjoavansa kaupungin parhaan ja monipuolisimman lounaan. Yhden ravintolan kokemuksellani asia tosiaan on juuri näin. Buffethenkisellä lounaalla tarjolla oli vaikka ja mitä: kermaista maissikeittoa, savustettua siikaa hollandaise-kastikkeella, broileria curry-kookoskermassa, paahdettua parsakaalia, voilla aateloitua (!) perunamuhennosta sekä suolattuja paistinperunoita. Tykötarpeiksi sai vielä varsin runsaat salaattipöydän antimet, maalaisleipää ja levitettä, (hiilihapotettua) vettä, hanavirvoitusjuomia, kahvin ja jälkiruoan. Otin koko lounaan, tietysti (12,90 €). Aikamoinen kattaus muuten!

Pelkästään jo Kitchenin alkusalaattipöydällä olisi nälän saanut selätettyä miellyttävällä tavalla, mutta olin silti onnellinen, että pääsin maistamaan verrattoman esimerkillistä savustettua siikaa ruohosipulilla ryyditetyssä hollandaise-kastikkeella. Absoluuttisen ihanaa! Myös paahdetut parsakaalit ja paistinperunat toimivat ensiluokkaisesti, kuten myös se herkullinen alkusalaattipöytä. Jälkiruoka piristi päivää, kuten sen rooliin on kuulunut iät ja ajat.

Vuoden 2017 alussa avatun ravintolan tilat on suunnitellut dSign Vertti Kivi & Co, ja täytyy sanoa, että tyylikästä on. Erityismaininta pöydistä ja valaisimista. Avarassa, mutta varsin tummanpuhuvassa tilassa materiaalit, pinnat, värit ja valot ovat harmoniassa, vaikka niillä on leikitelty rohkeasti.

Minulla ei tosiaan ole kokemusta Lappeenrannan muista ravintoloista, mutta ei ole pienintäkään syytä epäillä, etteikö The Kitchen olisi kaupungin ykkösrafla. Helsingin mittakaavassakin se – ainakin tämän yhden lounaan perusteella – pyörisi kärkikahinoissa.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




The Kitchen
Raatimiehenkatu 18
53100 Lappeenranta