tiistai 26. heinäkuuta 2022

Ketolan strutsitila

Ketolan strutsitila ei varsinaisesti ole mikään ravintola, mutta ruokaa tilan kahvila kesäkaudella tarjoaa. Eikä ihan mitä tahansa perusmättöä, vaan strutsin lihasta ja strutsin munasta valmistettuja ruokia. Strutsitila perustettiin vuonna 1994, kun ensimmäiset strutsin munat haettiin ulkomailta. Sittemmin toiminta on ammattimaistunut ja laajentunut Suomen suurimmaksi strutsitilaksi noin sadan strutsin voimin. 

Strutsi on muuten melkoisen mielenkiintoinen eläin. Lentokyvytön lintu voi elää jopa 80-vuotiaaksi. Täysi-ikäinen uros voi kasvaa 2,5 metriseksi ja kerryttää elopainoaan 150 kiloiseksi. Strutsi on nopein kaksijalkainen olento maapallolla. Vaikka strutsitkin kiinnostivat kovasti, olin erityisen kiinnostunut kokeilemaan strutsista valmistettuja ruokia. Kesäkahvilassa oli tarjolla strutsivoileipiä sekä strutsinmunajäätelöä. Maistoin tietysti molempia. 


Strutsivoileipä ei ollut vitriiniin nuupahtanut käntty, vaan paikan sympaattinen emäntä teki leivän takahuoneessa tilauksesta. Paahtoleivän päällä oli strutsinlihaa, tomaattia, kurkkua, salaattia ja majoneesia pienellä pippuriripauksella. Tuore leipä oli raikas, mutta täytyy sanoa, että lihan maku ei juurikaan erottunut joukosta. Kun sitä maistoi pelkästään, mieto maku vivahti riistaan, kenties poroon, mutta ei ollut kovin voimakas. Strutsinmunajäätelö jatkoi lihan osoittamalla varsin vähäeleisellä tiellä. Maku oli omaperäisen erilainen ja eksoottinen. 


Ketolan strutsitila on kiehtova matkakohde Nurmijärven Rajamäellä. Tila tarjoaa paljon erilaista toimintaa, kuten strutsisafareita ja -vierailuita, majoitusta, kokous- ja juhlapalveluita, kesäkahvilaa ja tilamyymälää. Omistajapariskunta on leppoista, mukavaa ja tietäväistä sakkia. 

Ruoka 3/5

Kokemus 4/5

Hinta-laatu 3/5

Ketolan strutsitila

Korvenojantie 17, 05200 Rajamäki 

maanantai 25. heinäkuuta 2022

Texas Cantina

Texas Cantina on rehellinen texmex-paikka – siis ravintola, joka yhdistää texasilaisen ja meksikolaisen ruoan. Se ei näin ollen ole aitomeksikolainen ravintola, jollaisia Helsinkiin syntyi viime vuosikymmenellä paljon. En muista törmänneeni aiemmin Texas Cantinaan kävellessäni vanhassakaupungissa, vaikka ravintolan taru on alkanut jo viime vuosituhannen puolella, joten ikää on kohta kunnioitettava neljännesvuosisata. Se on paljon, erityisesti huomioiden Tallinnan kovasti kehittynyt ja kehittyvä ravintolaskene. 


Jaoin ystäväni kanssa alkupalaksi nachot juustokastikkeen kera (8 €). Nachot olivat mallia aito. Juustokastikekin maistui, joten lopputulos oli toimiva. Alkumaljaksi valitsin Mezcal Mulen (8 €), joka paljastui erittäin mojovaksi pelinavaukseksi. 


Pääruoaksi otin tequilamarinoituja naudanlihafajitaksia (20 €). Muhkea annos vaati oman lisäpöytänsä, jotta jokainen kippo mahtui esille. Tortillalättyjen lisäksi annokseen kuului naudanlihasuikaleita ja vihanneksia pannulla, paputahnaa, pico de galloa, guacamolea sekä freesimpi salaatti. Yltäkylläisestä kattauksesta huolimatta jouduin turvautumaan muutamaan lisälättyyn (3 €), jotta sain nautittua kaikki täytteet asianmukaisesti loppuun. Tarjoilija yritti alussa saada kuuman pannun sisällön liekehtimään tequilan voimasta, mutta epäonnistui surkeasti yrityksessään. Kämmistä huolimatta annos oli varsin pätevä. Ei mitenkään erityinen, mutta maistuva. Fajitaksia komppasi lasillinen talon punaviiniä (12 cl, 6 €), jonka syvemmän olemuksen ruotiminen jäi muiden kiireiden jalkoihin. 


Sisäänkäynti ja ravintolan miljöö ovat ehtaa texmexiä: hyvässä ja pahassa. Ravintola osasi hommansa varmasti ja rutiinilla, mutta ei jättänyt syviä muistijälkiä tai painetta käydä piakkoin siellä uudestaan. Rentoon illanviettoon Texas Cantina joka tapauksessa sopii kuin kuono sarveen. 

Ruoka 3/5

Kokemus 3/5

Hinta-laatu 3/5

Texas Cantina

Pikk 45, Tallinna 

torstai 21. heinäkuuta 2022

Jahu Resto

Telliskivessä sijaitseva Jahu Resto on Viron ensimmäinen biodynaaminen ravintola. Se tosin ei ollut käyntimme syynä, sillä en tarkkaan ottaen edes tiedä, mitä biodynaaminen ravintola tarkoittaa. Jahu Resto tuli joka tapauksessa nopeasti vastaan, kun selailin Tallinnan parhaimpia ravintoloita. 



Avasin pelin Negroni Sbagliatolla (10 €). Vermutista, Camparista ja proseccosta tehty juoma oli äärimmäisen herkullinen. Kesän paras drinkki! Alkuun tuodut focacciat oliiviöljyn ja balsamicon kera hävisivät lautaselta nopeasti. Otimme jonkinlaiseksi yhteiseksi alkupalaksi ranskalaiset perunat (5 €) omatekoisella tomaattisoosilla. Huomattavasti parempiakin on tullut vastaan. 

Ravintolan pizzoja ja pastoja on kehuttu, mutta halusin ottaa jotain aivan muuta. Päädyin mustekala-annokseen (22 €), jossa oli paistetun mustekalan lisäksi uusia perunoita, pinaattia sekä fermentoitua kyssäkaalia yrttiöljyssä. Kaunis annos ei ollut voimakkaiden makujen ilotulitusta, vaan enemmänkin sellainen herkästi soiva viritys. Silti oikein maistuva annos, vaikka hieman kateellisena kuuntelin ystäväni pizzakehuja. Mustekalan matkaa avittamaan otin ”oranssia” viiniä saapasmaasta (15 cl; 7,50 €). Kiehtova kokeilu, mutta ei sen enempää. 



Olimme liikkeellä lounasaikaan, mutta ainakaan meille ei esitelty mitään erillisiä lounasannoksia tai -tarjouksia, vaan ihan normilistalla painettiin menemään. Ravintola on miljööltään tyylikäs. Oman hauskan kuriositeetin tuo se, että viereisessä tilassa myydään kylpyhuonekalusteita. 

Ruoka 3/5

Kokemus 4/5

Hinta-laatu 3/5

Jahu Resto

Kopli 3, Tallinna 

keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Napule

Pizzeria Napule jatkaa napolilaisen pizzan loputonta voittokulkua. Onpahan ravintolalle myönnetty jopa italialainen Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) -sertifikaatti. Napule sai toimia minulle lounaspaikkana ennen aurinkoista terassikierrosta. Avasin pelin ekstrakuivalla vermutilla (10 €), joka luonnollisesti toimi mainiona ruokahalun herättelijänä. 

Lounaslistalta löytyy niin pizzoja kuin esimerkiksi salaatteja. Valitsin Alpinan (15 €), koska olen kovin viehtynyt valkoisiin pizzoihin. Alpinassa on parmankinkun lisäksi fior di latte -mozzarellaa, pecorinoa, gorgonzolaa, herkkusieniä ja basilikaa. Pizza oli muhkean maistuva, oivallinen yksilö. Sitä koristivat kaksi suurta parmankinkkusiivua. Reunat valloittivat pizzasta yllättävän suuren osan, mikä ei sinänsä haitannut, sillä myös reunat maistuivat. Pizzaa ryydittämään otin italialaista merlotia (12 cl, 8 €), joka ajoi asiansa, vaikkei suosikkirypäleisiin kuulukaan. 

Napulen lounaaseen kuuluu ilahduttavasti myös salaattipöytä, mikä ei välttämättä ole yleistä näillä leveysasteilla. Alkusalaatit eivät yltäneet pizzan tasolle koostuen pitkälti majoneesipohjaisista salaateista. Miellyttävä lounashetki oli hyvä päättää kahviin, joka sekin kuuluu lounaan hintaan. 

Napule sijaitsee kauppakeskus Citycenterin maantasossa aivan rautatieasemaa vastapäätä. Sijainti lienee kaupungin keskeisimpiä, ja ihmisvilinä ulkopuolella loputon. Itse ravintolan vetonaulana luonnollisesti toimii 2 800 kiloa painava jättiläisuuni, joka on napolilaista käsityötä. 

Ruoka 4/5

Kokemus 3/5

Hinta-laatu 4/5

Napule

Kaivokatu 8, 00100 (Kauppakeskus Citycenter)

maanantai 11. heinäkuuta 2022

Malskin Bistro

Oli tarkoitus mennä Malskin Bistroon ilta-aikaan syömään pitkän kaavan mukaan, mutta eihän se kehveli ollut auki kuin lounasaikaan. Siispä illallinen muualla ja seuraavan päivän museokäynnin yhteyteen Malskin lounas. Toden totta, Malskin Bistro sijaitsee Lahden Mallasjuoman tehdaskiinteistössä, jossa ovensa avasi hiljattain myös tämän vuoden museotapaus eli Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva. Voin antaa vahvan suosituksen museolle. Näyttelyt olivat poikkeuksellisen kiehtovia ja miljöö upea.  

Malskin Bistrossa on lounaalla tarjolla kaksi pöytiin tarjoiltavaa vaihtoehtoa. Käyntikerralla ne olivat grillattua broileria choronkastikkeella ja hunajapaahdettuja juureksia sekä kesäkurpitsa-fetalasagnea paholaisenhillolla (molemmat 11,30 €). Lounaaseen kuuluu myös salaattipöytä ja kahvi. Oli ilo huomata, että vielä voi saada lounassetelihintaan laadukkaan pöytiin tarjoillun lounasannoksen. Tuntuu, että Helsingissä ne maksavat lähemmäs 15 euroa tai sitten lounas on tarjolla vain buffetissa. 

Päädyin kenties hieman yllättäen lasagneen, mutta päätöstä ei tarvinnut katua. Herkullinen kesäkurpitsa-fetalasagne oli nappisuoritus. Moniulotteisessa annoksessa maut olivat tasapainossa. Hieman huvittavalla paholaisenhillollakin oli annoksessa oma luonteva roolinsa. 

Malskin Bistron salaattipöytä oli omassa viiteryhmässään keskivertoa selvästi parempi. Tarjolla oli varsin monipuolinen valikoima pasta-, riisi- ja linssipohjaisia salaatteja. Lisäksi lautaselle pystyi lusikoimaan vihanneksia ja coleslawta sekä erilaisia siemeniä ja pähkinöitä, tuoretta leipää unohtamatta. 


Ravintolan palvelusta on paha mennä sanomaan mitään yhden pikaisen käynnin perusteella. Interiööri on tyylikäs ja paikan henkeen sopiva. Taide käy luontevaa vuoropuhelua tyylikkäiden tiiliseinien kanssa kumartaen tietysti rakennuksen uusimmalle tulokkaalle Malva-museolle. 



Useimmat museoiden ravintolat lienevät aika tuntemattomia suurelle yleisölle. Osa kenties ajaa asiansa, mutta suurin osa taitaa olla pysyvästi vilttiketjussa. Malskin Bistro vakuutti meidät totaalisesti yhden lounaskäynnin perusteella. Se onkin museoravintola par excellence. Seuraavaksi testaamme bistrolistan, jota jo ehdimme turhaan kuolata. 

Ruoka 5/5

Kokemus 4/5

Hinta-laatu 5/5

Malskin Bistro

Päijänteenkatu 9, 15140 Lahti