keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Vuoden 2021 parhaat ravintolat

Huh hellettä, toinen koronavuosi putkeen. Ravintola-alan ahdinko valitettavasti vain jatkuu. Toivon sydämestäni, että ensi vuosi olisi lähempänä normaalia.

Tänä vuonna parhaiden ravintoloiden pystit jaetaan peräti kuudessa kategoriassa, mikä lienee blogini ennätys. En edes välitä, että brunssikategoriassa kilpailijoita oli vain yksi, muissakin muutamia. Tunnistan kyllä laadukkaan ravintolatuotteen päinvastaisesta. Kategoriat ovat 1) lounas, 2) illallinen, 3) pikaruoka, 4) brunssi, 5) kahvila ja 6) aamiainen. Tulin, näin ja söin -laatuleiman saa kaikkiaan kahdeksan erinomaista ravintolaa. Näiden lisäksi erikoismaininnan saa Fat Lizardin jo legendan mittasuhteisiin noussut joululounas, joka oli viime vuoden tapaan ensiluokkainen ruokakokemus. Kaikkien aikojen paras buffet.

Edellisvuosien parhaat ravintolat löydät näistä linkeistä: 2020, 2019, 2018, 2017 ja 2016.

Oma tahtini on hiipunut melkoisesti huippuvuosista (n. 70–80 arvostelua), mutta myös viime vuodesta (58 arvostelua), kuten edellisessä vastaavassa koontikirjoituksessa uumoilin. Tänä vuonna sain nipin napin 30 arvostelua kasaan. No, onhan sekin jotain: 2,5 arvostelua kuukaudessa tasaisen vauhdin taulukolla. ”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen”, sanoi valtiopäämies Paasikivi aikoinaan. Realiteetit on eittämättä tunnistettava ja tunnustettava. Arvostelujeni määrä tulee tippumaan entisestään, mutta kyllä niitä jatkossakin blogiini ilmestyy. Syksyllä tapahtuneen ”maalle” muuton jälkeen olen ottanut suurennuslasini alle Klaukkalan ravintolatarjonnan. Siitä enemmän heti tammikuussa. Herkullista vuotta 2022!

 

Lounas

Oishi 18

Laatusushia vähän erilaisessa ”buffetissa”. Elämäni kolmen parhaan sushikokemuksen joukossa.

Brokadi (Tripla)

Monipuolisen muhkea ja herkullinen lounasbuffet. Kaukana geneerisestä lounaskiinalaisesta.

Illallinen

Tenlen BBQ Restaurant & Smokery

Koin vuoden herkullisimman illallisen kaukana Turun Ruissalossa, mutta mitäpä siitä. Ravintola on ehdottomasti oman matkansa arvoinen.

Gastrogrill Muré

Intensiivinen lihakokemus ihmiselle, joka vielä näinä päivinä uskaltaa kovettua mojovasta pihvistä. 

Pikaruoka

Pretty Boy Wingery

Kana on kova juttu. Unohtakaa arkipäiväinen KFC, unohtakaa jopa tylsät perussiipiravintolat, käykää Isossa Omenassa. 

Brunssi

Meripaviljonki

Vuoteen mahtuu aina yksi tai useampi blinibrunssi/buffet. Meripaviljongin tulkinta aiheesta oli verraton.

Kahvila

Kesäkahvila Kumpu

Kumpulan Kasvitieteellisen puutarhan helmi on epäilemättä Suomen kesäkahviloiden parhaimmistoa!

Aamiainen

Roots Helsinki

Vegaaninen aamiainen yllätti erittäin positiivisesti.


keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Scandic Grand Central (aamiainen)

Keväällä varsin suuren mediakohun saattelemana aukesi Scandic-hotelliketjun tuorein tulokas Grand Central kenties Helsingin keskeisimmälle sijainnille rautatieasemalle. Eliel Saarisen suunnittelema entinen VR:n pääkonttori on Museoviraston rautaisessa suojeluksessa muuttunut upeaksi hotelliksi.

Hotellin aamiaista (19 €) on kehuttu kovasti. City heittää ajatuksen ilmoille, josko Grand Central tarjoaisi jopa Stadin parasta aamiaista. Aikamoisia puheita, mutta jäihän se statement kieltämättä mieleen. Ja tässä sitä ollaan.

Yleisesti ottaen aamiaistarjonta on pitkälti aiemmilta Scandic-käynneiltä tuttua. Toki uuttakin löytyy, mikä ilahduttaa. En ole kovin vaatelias tarjonnan leveyden suhteen, mutta syvyyttä arvostan ja vaadin. Eli laatua pitää saada. Mitään luksusaamiaista Scandicin uutukainen ei tarjoa, mutta päihittää selvästi aiemmilta vuosilta tutuiksi tulleet ketjun muut aamupalat. 


Munakas on laadukkaiden leipien ohella itselle aamiaisen tärkeimpiä partikkeleita. Grand Centralissa se toimi. Uunimunavuoka pekonimurulla höystettynä oli muhkean maukas suoritus. Pekonikin, jota en ikinä muutoin syö, oli ”sitä parempaa laatua”. Leikkeleet sitä vastoin olivat kovin tylsiä. Juustojenkaan osalta ei ollut hurraamista. 



Puuroa en juurikaan välitä syödä – kiitos varusmiespalveluni leirikokemusten – mutta tokihan suklaatuorepuuroa piti lusikoida. Ihan maistuvaa, mutta ei sen kummempaa. Muista aamiaisista poikkeava oli myös omena-murupaistos vaniljakastikkeen kera. Se oli ihan ok, mutta parasta makeaa puolta edustivat kuvassa paistoksen takana kuikuilevat kanelipulla ja jonkin sortin kuivakakku. Kanelipullan tekstuuri oli miellyttävän erilainen ja kuori rapea. Se maistuikin hurmaavalta. Kuivakakku puolestaan ei ollut kuiva laisin, vaan jätti oikein särmikkään makumuiston huoneeseen paluumatkalle. 


Grand Centralin aamiaismiljöö hakkaa monen muun ns. tusinahotellin kalvakkaan kylmät aamiaistilat. Erikoisuutena valittavana on monia pienempiä huoneita, jolloin kaikki asiakkaat eivät joudu pakkautumaan valtavaan halliin. Kävipä niinkin, että aamiaisajan loppupuolella tarjoilija kävi tarjoamassa croissanteja, mutta olin siinä vaiheessa pelannut jo aamupalapelini läpi, joten jouduin passaamaan muutoin houkuttelevan tarjouksen. Olisivat saaneet tuoda heti kärkeen oman kahvipannun pöytääni. Sehän kova juttu aamiaisilla onkin!

Scandic Grand Centralin aamiainen oli hyvä, mutta luksusfiilistä pitää hakea muualta. Miljöö ja puitteet ovat joka tapauksessa komeat.

Ruoka 4/5

Kokemus 4/5

Hinta-laatu 4/5

Scandic Grand Central

Vilhonkatu 13, 00100 Helsinki 

perjantai 10. joulukuuta 2021

Yeastie Boi

Bagel on Suomen leveysasteilla perin harvinainen ruokalaji. Huomioiden edellä mainittu sekä vallitseva koronatilanne nostan hattua, että Annankadulle on viime keväänä avattu täytettyihin bageleihin ja laadukkaaseen juomalistaan perustuva ravintola Yeastie Boi. Kävin testaamassa bagelin, lisukkeet ja toki luontevasti siinä samalla myös juomalistaa. 


Sain lämpimän vastaanoton omistaja-Juholta, kun hän haki minut lähes ulkoa asti, kun jäin odottelemaan kylmään ulkoilmaan ystävääni. Muutenkin homma pelasi mukavan rennosti ja erittäin ystävällisesti. 



Valitsin listalta Los Pollos Hermanos -bagelin (13 €) ja sen kavereiksi kimchin (3 €) sekä Dirty Skins -perunat (6 €). Illan avaavaksi juomaksi otin kesäisen suosikkini Fiero Tonicin (10 €). Eikä se raikkaassa herkullisuudessaan pettänyt tälläkään kertaa. Muun muassa rapeaa kanaa, ravintolan omaa crunchy slaw’ta sekä cheddarkastiketta sisältävä bagel oli mukiinmenevä, mutta ei jättänyt mieleen painuvaa makuelämystä jälkeensä. Ehkä olisi pitänyt ottaa jokin suositumpi bagel, kuten Lox Stock n Smokey tai Harlem Bodega. Bagelin kylkeen ottamani perunat eivät olleet kaksisia. Mehevyys oli poissa ja mauttomuus hallitsi kuivia perunoita. Sen sijaan kimchi oli toista maata. Hurmaavan särmikäs annos oli napakymppi ja osaltaan pelasti perunoiden heikkoa suoritusta.  

Juomalistalta löytyi yksi siideri. Vaikka mielestäni varsin hyvin tunnenkin laatusiiderien skenen, oli Sandford Orchardsin Devon Red (8 €) minulle entuudestaan tuntematon herkku. Tykkäsin kyllä kovasti.



Illasta jäi joka tapauksessa hyvä fiilis lämminhenkisen palvelun, rouhean sisustuksen, laadukkaan juomatarjonnan sekä bagelien uutuusarvon vuoksi. Kiinnostavaa on jäädä seuraamaan, nousevatko bagelit kansakunnan kaapin päälle pizzojen ja burgereiden joukkoon vai jäävätkö ne pienemmän piirin salaisuudeksi. 

Ruoka 3/5

Kokemus 5/5

Hinta-laatu 3/5

Yeastie Boi

Annankatu 29 B (sisäpiha), 00100 Helsinki

keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Brokadi (Tripla)

Helsingin kehutuimpia kiinalaisia ravintoloita ovat eittämättä Mei Lin ja Brokadi, vaikka edellinen ei omiin suosikkeihini ole koskaan lukeutunut. Brokadi oli testaamatta minulta kaikki nämä vuodet, mutta eipä ole enää, sillä kävin testaamassa lounaan merkeissä ketjuksi muuntautuneen ravintolan Triplan toimipisteen. Brokadi edustaa kiinalaisen keittiön Sichuanin haarakonttoria. Sichuanin keittiö on tunnettu monipuolisesta ja vahvasta makumaailmasta, joka ulottuu tuliseen mausteisuuteen saakka. 



Ensimmäinen haaste on löytää ravintola kauppakeskuksen 4,5-kerroksesta(!). Seuralaiselleni haaste tuotti varsin suuria vaikeuksia. Itse selvisin helpommalla, sillä olin aiemmalla käyntikerralla yläkerran Pearlsof Anatolian Cuisineen rekisteröinyt Brokadin sijainnin. Kun haaste on voitettu, voi heittäytyä turvallisin mielin poikkeuksellisen laadukkaan ja monipuolisen lounasbuffetin (12,80 €) herkulliseen huomaan. Tässä yhteydessä on syytä painottaa molempia adjektiivejä, sillä tarjonta oli tosiaan sekä runsasta että tasokasta. Tarjolla oli mm. erilaisia lihoja muhkeilla kastikkeilla, uppopaistettuja herkkuja, paria erilaista täytettyä nyyttiä sekä tykötarpeet ramen-keiton kasaamiseen. Kaikki mikä lautaselleni tien löysi, oli erinomaista, mutta ehkä parasta olivat intensiivinen naudanliha sekä makoisat possunyytit. Huomionarvoista on, että väsyneet ja mauttomat tusinasushit – nuo peruslounasbuffan kulmakivet – loistivat poissaolollaan. Paraatikelpoisen lounaan päätti kahvi parin Fasupalan kera. 


Triplan Brokadin lounas nousi ei-niin-aktiivisen ravintolavuoteni toiseksi parhaaksi lounaaksi (hekumallisen Oishi18:n jälkeen). 

Ruoka 5/5

Kokemus 3/5

Hinta-laatu 5/5

Brokadi

Fredikanterassi 1, 00520 Helsinki (Kauppakeskus Tripla, 4,5. krs.)