maanantai 28. lokakuuta 2019

Bistro K

Hämeentien ja Mäkelänkadun risteyksessä sijaitseva Musiikkiteatteri Kapsäkki sai viime kesänä kylkeensä uuden ravintolan, Bistro K:n. Kävin testaamassa kulturellin kortteliravintolan lounastarjonnan syksyisenä arkipäivänä – vaikka huomautettakoon, että lounasta saa myös lauantaisin!



Lounaalla tarjolla on kahta annosta (10,50 €): liha- tai kala-annos ja kasvisannos. Valitsin possun ulkofileen papu-perunapaistoksella ja bearnaisekastikkeella. Sitä ennen kävin kuitenkin alkusalaattipöydän antimien kimppuun. Alkusalaateissa oli kivasti ideaa, mutta ne eivät siitä huolimatta jääneet erityisesti mieleen. Focaccia oli kuivuneen oloista, toisaalta kaivoinkin leipäkorin viimeiset palaset lautaselleni. Hernedippi oli hyvää. Possuannos oli tyylikkään oloinen lautasannos, mutta makujen puolesta harmillisen vaatimaton. Possupihvi itsessään oli siihen suurin syypää, mutta toisaalta annosta eivät pelastaneet myöskään vihreät pavut, perunat tai varsin vapaalla kädellä annosteltu bearnaisekastike. Lounaskahvi olisi muuten kustantanut ylimääräisen euron, mitä en ikinä suostu pulittamaan.



Yhden lounaskokemukseni perusteella Bistro K:n paras puoli on sen historiaa henkivä miljöö, erityisesti värikäs ruutulattia ja tyylikäs baaritiski. Isot ikkunat Hämeentielle tuovat valoa kapeaan ja pitkään tilaan. Epätasainen julkisivu on kivasti hyödynnetty ravintolan sisällä. Tällä hetkellä rakennusta tosin vaivaa remontti, minkä kunniaksi ravintolan sisäänkäynti on koristeltu rakennustelineillä.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Bistro K
Hämeentie 68
00550 Helsinki

perjantai 18. lokakuuta 2019

Who the xxxx is Alice

Eilen päättyneiden SYÖ-viikkojen makumatkani päätyi Georgian (Grand Georgian) ja Thaimaan (Ryan Thai) kautta Napoliin pizzalle – tai oikeammin Otaniemen teekkarikylään. Reilun vuoden ikäisessä A Bloc -kauppakeskuksessa sijaitsee napolilaista pizzaa tarjoava Who the fu…anteeksi, siis Who the xxxx is Alice -ravintola.



Lihan vähentämisestä on puhuttu viime aikoina paljon. Olen pesunkestävä karnivori, ei siitä pääse mihinkään, mutta aika ajoin suon itselleni herkutteluhetken kasvisruoan parissa – palatakseni taas lihallisten ilojen läheisyyteen. Who the xxxx is Alice tarjosi kympin oivalla diilillä kolmea pizzaa: liha-, kasvis- ja vegaanipizzaa. Otin härkistä sarvista ja valitsin Vegan Diavola -vegaanipizzan, joka sisältää tomaattikastikepohjan lisäksi cashew-”mozzarellaa”, vegaanista `nduja-”salamia” sekä tuoretta chiliä ja rucolaa. Vaimoni tilasi Greca Parmigiana -kasvispizzan mm. mozzarellalla, parmesaanilla, fetalla ja munakoisolla.



Inhottaa tunnustaa tämä, mutta pizza oli todennäköisesti huonoin syömäni pizza koskaan. Tiedän, ei saisi sanoa näin ja onpa noloa ja olen vajavainen ihminen. Mutta niin se vain on. Pizzasta puuttui kaikki se, mitä pizzassa rakastan: ennen kaikkea maku. Kokonaisuus oli valju ja mauton. Toisekseen siitä puuttui juusto (ei ehkä yllättänyt) ja muutenkin enemmän tai vähemmän tutut ja laadukkaat täytteet. Pohja tai reunakaan eivät pelastaneet. Pizzan paras osio oli cashew-”mozzarella”, joka yllätti positiivisesti. Sain kuitenkin lohdutukseksi säälipizzaa vaimoltani. Siitä jäi hyvä maku. Normaali maku. Koska se maistui hyvältä, nostan ruokaa koskevat tähdet yhdestä kahteen. Olihan kyse varmastikin vain minulle sopimattomasta valinnasta. Vai oliko?

Who the xxxx is Alicen sisustus on rennon rempseä. Tilassa on kivoja yksityiskohtia, kuten ensimmäisessä kuvassa näkyvä valologo, joka sijaitsee katossa. Palvelu oli sekin rennon ystävällistä.



Matkaa Otaniemeen ei kenties kannata tehdä pelkän vegaanipizzan vuoksi, mutta ravintolan muiden pizzojen vuoksi mahdollisesti tai sitten voi mennä vähän harhaan ja löytää itsensä erinomaisesta Fat Lizardista!

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Who the xxxx is Alice
Otaniementie 12 (A Bloc -kauppakeskus)
02150 Espoo

keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Ryan Thai

Vielä kaksi päivää käynnissä olevien SYÖ-viikkojen toinen käyntini osui ”Helsingin vanhimpaan thai-ravintolaan”, kuten Ryan Thai itsensä nettisivuillaan pontevasti esittelee. Kympin hintaan on tarjolla kolmea settiä: 1) paistettua nuudelia thai-tyyliin härällä, kanalla tai tofulla, 2) paistettua härkää, kanaa tai tofua cashewpähkinöiden kera tai 3) punainen curry kauden vihanneksilla, härällä, kanalla tai tofulla. Lisäksi SYÖ-viikkojen ravintolassa esillä olleessa läpyskässä ehdotettiin myös kevätkääryleitä (6 €) ja talon viinilasillista (6 €, 12 cl). Normilistaan ei tarvinnut kajota lainkaan – kuinka kätevää! Olin nälkäinen, joten tilasin kääryleet alkuun, pääruoan ja viinilasillisen. 



Alkuun saamani puolitetut ja rapeat kevätkääryleet tekivät kauppansa asianmukaisen kastikkeen kera. Ei ihmeellistä, mutta varsin toimivaa. Härkä vihanneksilla, cashew-pähkinöillä sekä riisillä oli sekin konstailematon, mutta suunmyötäinen annos. Talon punaviiniä ei esitelty, enkä sen perään kysellytkään. Tuntemattomuudesta ponnistava viini oli kuitenkin yllättävän maukas. Molempien annosten ”salaattilisuke” jäi täysin turhaksi kuriositeetiksi. Sopiiko se edes makumaailmaltaan yhteen muun annoksen kanssa? Tokkopa varsin sanon.



Ryan Thai on sisustettu väkevään thaityyliin. Ei ehkä se modernein tai omaperäisin ratkaisu. Palvelu oli odotettuun tapaan vähäeleistä, mutta toimivaa.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Ryan Thai
Vuorikatu 18
00100 Helsinki

perjantai 11. lokakuuta 2019

Grand Georgia

Käynnissä olevien kympin SYÖ-viikkojen ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui entinen bilelaiva Wäiski, nykyinen Grand Georgia. Hakaniemenrannassa kaikessa rauhassa viime vuoden kesästä lähtien köllötellyt yli satavuotias ravintolalaiva tarjoaa kattavan listan georgialaista ruokaa. Ravintolan taustalla häärivät samat veikot kuin Fredrikinkadun Pikku Georgiassa. Georgialainen ruoka on muutenkin viime vuosina vallannut lääniä melko väkevästi. Taannoin on muuten tullut testattua myös Kurvissa sijaitseva Georgian House.



SYÖ-viikkojen kunniaksi Grand Georgia tarjoaa kolmea erilaista kympin settiä. Valikoin niistä keskimmäisen eli Odzjahurin. Lapsellisen helposti kirjoitettava ja lausuttava annos sisältää possua, paistettuja perunoita sekä tuoreita yrttejä. Samaan kympin hintaan kuuluu myös Khachapuri imeruli eli kansallinen klassikkoleipä suluguni-juustolla täytettynä.



Hatsapuri oli makumaailmaltaan varsin yksinkertainen ilmestys, mutta silti suloisen syntisessä juustoisuudessaan herkullinen syötävä. Odzjahuri yllätti minut spydärimäisellä olemuksellaan. Simppeli annos oli konstailemattoman rehellinen, mutta maukas. Possussakaan ei ollut säästelty. Ruoan yhteydessä nauttimani ja tarjoilijan suosittelema lasillinen Mukuzani Tbilino -punaviiniä (7,5 €; 12 cl) ei hivellyt laisinkaan vaativia makuhermojani.



Ravintolaiva on kaikessa harvinaisuudessaan kiva paikka syödä, vaikka Grand Georgian sisustus ei olekaan häävi. Siitä huolimatta on miellyttävä katsella ulos syksyisiä maisemia merinäköalalla ryyditettynä.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Grand Georgian
Hakaniemenranta 11
00530 Helsinki

sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Pizzeria Luca

Lauttasaaressa sijaitseva Pizzeria Luca on ollut "Käy tässä ravintolassa" -listallani siitä lähtien, kun se kenties hieman yllättäen valittiin viime vuoden kesällä Pohjois-Euroopan parhaaksi pizzeriaksi 50 Top Pizza 2018 -kilpailussa Italiassa. Suhtaudun hieman varauksella tällaisiin kilpailuihin, kun ei aina oikein tiedä, onko kyse loppupeleissä kuitenkin piirimestaruuskisoista. Ilmaan jäi kilpailun osalta leijumaan kysymys siitä, olivatko siinä edes mukana kaupungin ykköspizzeriat Capperi ja Via Tribunali. No oli miten oli, varmasti voitto jotain kertoo Pizzeria Lucan tasosta.

Mies voittoisan ravintolan takana on Luca Platania. Hän on tullut tunnetuksi mm. perustamastaan Pizzarium-ketjusta. Toisin kuin roomalaistyylisiin levy- ja palapizzoihin nojaava Pizzarium, kumartaa Luca pizzanteossa napolilaiselle koulukunnalle.

Vaikka pizzerioissa käydessä en yleensä juurikaan perusta alkupaloista, päätimme tällä kertaa tehdä poikkeuksen. Niinpä otimme jaettavaksi Insalata di pomodorin (7 €) sekä Burratan (9 €) ilmakuivatulla kinkulla. Molemmat annokset olivat kauniin värikkäitä ja maukkaita. Tarjoilijan ehdotuksesta laajensimme makumaailmaa vielä lorauksella valkosipuli-chiliöljyä. Hyvä aloitus!



Olen tietoinen, että esim. Via Tribunalissa ylivoimaisesti suosituin pizza on simppeli Margherita. Asia saattaa olla näin myös Lucassa. Tästä huolimatta todellisessa pelitilanteessa ravintolan listaa ihmetellessä mieleni minun tekevi aina ”jotakin enemmän”. Näin ollen taas kerran skippasin tomaattipohjaisen, mozzarellasta ja basilikasta voimansa saavan Margheritan ja päädyin eksoottiseen Patateen (18 €). Patate on rakennettu seuraavista palikoista: Fior di latte -mozzarella, varhaisperuna, porsaan guanciale, savustettu provole-juusto, mustapippuri, ruohosipuli ja oliiviöljy. Ehkä tässä tapauksessa liika oli kuin olikin liikaa. Vaikka pizza oli laadukkaasti tehty ja pohja reunoineen erinomainen, horjahteli se makukirjon painosta. Peruna ja possu eivät päässeet oikeuksiinsa. Provolone-juusto oli hyvää, mutta se jyräsi muita makuja alleen. Ruohosipuli toimi, oliiviöljy ei niinkään. Vaimoni – yllätys yllätys – Margherita oli kuulemma ”tosi hyvä”. Ehkä sitten seuraavan kerran itsekin…

Pizzeria Luca sijaitsee onnellisten saarella Lauttasaaressa kauppakeskus Lauttiksessa. Kauppakeskusmiljööstä ei pääse eroon ravintolan sisälläkään, vaan verkkokalvoilla välkkyy naapuriapteekin valomainokset. Sivupöydällä oli vinot pinot pizzalaatikoita valmiina, kenties moni hakeekin pizzan nautittavaksi kotiin. Palvelu oli ystävällistä ja huomioivaa. Viiniä yritettiin kaupata lasillisen jälkeen lisää pariinkin otteeseen.



Pizzeria Luca oli kuitenkin jokseenkin pettymys. Se ei – ainakaan Patate-pizzan osalta – kamppaile kaupungin pizzaherruudesta. Mene ja tiedä, olisiko jokin toinen pizzavalinta muuttanut tilannetta.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Pizzeria Luca
Lauttasaarentie 28 (Kauppakeskus Lauttis)
00200 Helsinki