torstai 20. elokuuta 2020

Matildankartano

Tänä kotimaan matkailun kesänä on Mathildedalin ruukkikylä noussut viimeistään koko kansan tietoisuuteen. Tutustuimme itsekin tuohon idylliseen kylään, kuuluisiin alpakoihin, mutta ennen kaikkea sen ravintoloihin ja kahviloihin yön yli kestäneellä reissullamme.





Mathildedalin ruukin vanha päärakennus muuntui remontin jälkeen kahvila-leipomoksi ja avasi uudistuneena Matildankartanona ovet viime vuoden keväällä. Vierailimme kartanossa lauantaina lounasaikaan, jolloin tarjolla oli muutama ruokavaihtoehto. Päädyin frittataan eli uunimunakkaaseen salaatilla (14 €). En itse asiassa muista aiemmin edes syöneeni tuota varsin harvinaislaatuista ruokalajia, mikä tietysti oli jo itsessään pätevä syy valita vaihtoehdoista juuri se. Frittata olikin hyvää, kuten myös raikas salaatti sen kyljessä. Annos täydentyi vielä parilla paahdetulla ja oliiviöljyllä sivellyllä leivänpalalla. Vaimoni otti leivän (8 €), joka koostui erittäin maukkaista tomaateista, vuohenguodaviipaleista, pestosta ja basilikasta. Lopputulos oli tyylikkään herkullinen.




Leipomo myy juurileipiä ja mm. juureen leivottuja pullia, jotka muuten eivät olleet yhtä makeita kuin tavalliset pullat. Viikonlopun oluet ja siideritkin oli helppo hoitaa samalla reissulla, sillä kartanon puoti myy lähitienoon tuotteita.





Matildankartano on parhaimmillaan takapihalla: nurmikolla kukkapuskan vieressä, omenapuiden varjossa, rennosti kesästä ja ruoista nauttiessa.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Matildankartano
Bremenintie 4
25660 Mathildedal

keskiviikko 19. elokuuta 2020

Ruukin Krouvi

Mathildedalin ruukkikylässä, lähes merenrannassa, alpakoiden läheisyydessä sijaitsee Ruukin Krouvi. Olimme valinneet Ruukin Krouvin reissumme iltaravintolaksi Kyläravintola Terhon sijasta, koska Krouvi sijaitsi kätevästi hotellimme vieressä. Jälkeenpäin ajateltuna teimme valinnassa virheen, sillä vierailu Krouvissa muodosti kesän ravintolakäyntien pohjanoteerauksen. Lauantailounas Matildankartanossa seuraavana päivänä oli huomattavasti miellyttävämpi kokemus.




Otimme alkupaloiksi Krouvin Skagenit saaristolaisleivällä (12,50 €). Jokiravuista, ranskankermasta, majoneesista ja tillistä sekä pienestä salaattilisukkeesta koottu annos oli varsin vaatimaton ja nuupahtaneen oloinen ilmestys. Annoksen kilohintakin nousi melko korkealle. Pääruoaksi valitsin makkaralautasen (18,50 €) eli makkaralajitelman sinappimajoneesilla, marinoidulla punasipulilla sekä uusista perunoista tehdyllä perunasalaatilla. Olin kuvitellut saavani vähintään kahta erilaista artesaanilaatumakkaraa, mutta lajitelma tarkoittikin tässä tapauksessa yhtä perin tavanomaista makkaralaatua. Mielestäni väärin markkinoitu. Perunat olivat hyviä, makkarat eivät niinkään. Tilasimme lapsellemme, joka syö kalaa kuin hullu kaurapuuroa, lohesta valmistetun pikkukipparin kala-annoksen (12 €). Kala oli jäänyt ikävästi sisältä raa’aksi ja se piti palauttaa keittiöön. Saimme toki uuden annoksen, mutta vaihtoa saatteli tarjoilijan tokaisu, että annoksestahan oli jo ehditty syödä, sekä tiukka pyyntö ottaa aterimet lautasen päältä talteen. Jo terassille astuttaessa tervehdykset jäivät saamatta, vaikka tarjoilija selvästi meidät havaitsi. Missään vaiheessa ei tullut fiilistä, että olisimme olleet tervetulleita. Palvelu ei muutenkaan ollut Krouvin vahvuuksia. Lienevätkö sitten jo kesän loppupuolella kyllästyneet turistimassoihin?





Mathildedalin reissun yhdeksi kohokohdaksi suunniteltu käynti Ruukin Krouviin osoittautui kovan luokan pettymykseksi. Kaikki oli kuitenkin onneksi ohi vajaassa tunnissa. Hintalappu nousi 80 euroon, vaikka mukana ei ollut veden lisäksi muita juomia eikä jälkiruokia. Krouvin paras puoli on sijainti ja miljöö. Terassilla on kiva katsella merelle päin tai vaihtoehtoisesti vanhoja ruukkirakennuksia toisella puolella.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Ruukin Krouvi
Ruukinrannantie 6
25660 Mathildedal

maanantai 10. elokuuta 2020

Kerho

Kävin lounaalla Tuusulan Hyrylässä sijaitsevassa komeassa vuonna 1907 rakennetussa tiilirakennuksessa, joka on toiminut aiemmin mm. Hyrylän varuskunnan upseerikerhona sekä venäläisten upseerien asuntona. Tarjolla oli kotiruokalounas (11,20 €), burgeri (13,70 €) tai pizza (13,70 €). Otin buffetista kotiruokalounaan, joka paljastuikin päivän parhaimmaksi valinnaksi. Se koostui muhkeasta salaattipöydästä, kirsikkatomaatti-tuorejuustokeitosta, paahdetusta kananrinnasta chorizo-punaviinikastikkeessa, ohratosta sekä chimichurri-vihanneksista. Herkullisen kuuloinen pläjäys!




Kirsikkatomaatti-tuorejuustokeitto oli – anteeksi kulunut sanonta – samettisen herkullista. Keitto ja sen kera ottamani pH7 Bakeryn rapea leipä muodostivat hekumallisen avauksen lounaalle. Salaattipöytä ei kalvennut alkukeitolle tippaakaan. Sen verran laadukas ja monipuolinen se oli. Lohikimpaleen ympärille kokosin feta-kesäkurpitsasalaatista, punajuuresta, marinoiduista porkkanoista ja perunoista, seesaminsiemenillä maustetuista parsakaaleista sekä kinkku-kapris-pastasalaatista lähestulkoon täydellisyyttä hipovan kokonaisuuden. Mainitsemisen arvoisiksi nostan kenties yllättäen marinoidut ja kurpitsansiemenillä maustetut perunat sekä parsakaalit seesaminsiemenillä. On vain luonnollista, että tuollaisen suorituksen jälkeen pääruoan kohtaloksi on jäädä salaattipöydän jalkoihin. Älkää toki käsittäkö väärin: ei paahdetussa kananrinnassa mitään vikaa ollut. Hyvää sekin oli, mutta lounaan momentum oli siinä kohtaa jo takana. 




Elokuun ajan lounastajien etuoikeuksiin kuuluu myös pH7 artesaanijäätelö jälkiruokana. Jäätelön kauhotaan itse kylmäaltaasta kippoon. Makuja oli kolmea sorttia, mutta täsmällisempi sisältö jäi hieman pimentoon. Yksi mauista oli ainakin vadelma. Jäätelö oli – kuinkas muuten – hyvää, mutta ei toisaalta jäänyt sen kummemmin makunystyröille viipyilemään. Kenties se johtui mauista, joihin en valintojen edessä olisi päätynyt.




Vanha tiilirakennus on ulkoapäin jykevän jylhä, maskuliininen. Siihen nähden sisätilat ovat viihtyisät ja tunnelmalliset. Palvelu sujui ystävällisesti, eivätkä tyhjät lautaset koristaneet pöytää kauaa.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Kerho
Tykkitie 1
04300 Tuusula

maanantai 3. elokuuta 2020

Nerå

Nerå on kolmen vuoden ikään ehtinyt Blankon ja Tintån rakkauden hedelmä. Se kuuluu siis samaan ravintolaperheeseen kuin nuo kaksi kaupungin suosituimmiksi ravintoloiksi muodostunutta vanhempaansa. Täytyy muuten todeta, että vaikka Kaskis on selvästi kaupungin ykkösravintola ja tarjoaa väkevimmät ravintolanautinnot, on Tintå kuitenkin ollut aina oma suosikkini. Nerå ei sijaitse ydinkeskustassa eikä Kaskenmäellä, vaan jokirannassa historiaa puhkuvassa komeassa tiilirakennuksessa Aurajoen alajuoksulla.


Opiskeluaikanani Turussa suoritin vähintäänkin kebabin syönnin sivuainekokonaisuuden, joten oli päivänselvää valita Nerån listalta karitsakebab (23 €). Annos koostuu pitaleivästä, karitsasta, pimientos de padrón -paprikoista, salaatista, tomaatista, tuoreesta mintusta, sipulista sekä tsatsikista. Annos oli näyttävä ja suurehko. Makumaailma oli tiiviin selkeä, mutta ei kovin innostava. Ikävä sanoa, mutta annos oli jokseenkin mauton, eikä se milloinkaan lähtenyt lentoon. Hyvällä ruokahalulla sen söi, mutta etukäteisodotuksiani ei milloinkaan saavutettu.



Nerån palvelutiskin kyltti ehdotti tulijalle talon omaa kirsikkalonkeroa (10 €), enkä tietenkään voinut vastustaa kiusausta, vaikka kirsikka harvoin on hyvää muutoin kuin sellaisenaan. Punaisenpuhuva juoma limelohkolla ei (onneksi?) maistunut kirsikalta lainkaan, vaan joltakin ginimäiseltä limpparilta. Ei jatkoon, vaikka se kuumaa kesäpäivää kivasti raikastikin.




Nerån särmikäs sisustus miellyttää silmää ja on täynnä kivoja isompia ja pienempiä yksityiskohtia. Seiniltä löytyy viinipulloja, taidetta ja peilejä Tintåmaiseen tyyliin. Palvelu pelasi nuorekkaan miellyttävästi.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Nerå
Läntinen Rantakatu 37
20100 Turku

sunnuntai 2. elokuuta 2020

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone (aamiainen)

(Vierailuni tapahtui juuri ennen koronakriisiä. Nettisivujen mukaan hotelli on jälleen auennut 31.7.2020.) Solo Sokos -hotellit ovat tunnettuja erinomaisen laadukkaista aamiaisistaan. Niissä yöpyessä onkin jo seuraavan aamun odotus vahvasti mielessä! Viime kesäistä visiittiä Jyväskylän Solo Sokos Hotel Paviljonkiin ja sen paraatikelpoista aamiaista on muisteltu siitä lähtien. Nyt oli kuitenkin vuorossa vajaa satavuotias klassikko Turussa, puolitoista vuotta sitten tyylikkäästi uusittu legendaarinen Turun Seurahuone.



Seurahuoneen aamiaista (normihinta 23 €) tarjoillaan viikonloppuisin puoli kahteentoista saakka, mitä varmasti moni arvostaa. Samalla ruuhkahuippu kivasti tasaantuu. Aamiaisella katseeni kiinnittyy aina ensimmäisenä mehuihin, sillä aloitan niistä aamiaiseni kasaamisen. Keittiön tervehdyksenä tarjolla ollut porkkana-päärynä-inkivääri-omenamehu oli todella herkullista. Kahvi (tummaa tai vaaleaa paahtoa) tarjoiltiin miellyttävästi pöytään. Eipähän tarvitse vain kahvikupin täyttämisen vuoksi nousta pöydästä.



Seurahuoneen leikkelepöytä oli vertaansa vailla. Tarjolla oli ainakin paria erilaista ilmakuivatun kinkun oloista laatuleikkelettä sekä salamia ja erilaisia juustoja. Myös herkuttelujuustoja oli viittä sorttia. Lämminsavulohtakin löytyi. Vihannespuoli toimi kohtuullisesti, vaikka tarjolla ei ollut esim. suolakurkkua. Sen sijaan leipäpuolesta joudun huomauttamaan, sillä se oli perin vaatimaton. Ei ollut meheviä sämpylöitä, cocktailpiirakoita tai oikeastaan mitään erityisen herkullista.



Aamiaiseeni ehdottomasti kuuluva munakas jäi tällä kertaa saamatta, sillä en tiennyt, joutuiko niistä maksamaan lisähintaa. Joistakin annoksista nimittäin joutui. Otin sen sijaan espanjalaista perunamunakasta ja sen kylkeen maukasta chorizoa ja mojovaa itsetehtyä ketsuppia. Valmis passion-tuorepuuroannos ei ollut erityisen hyvää. Croissantit, normipuuro ja jogurtti tykötarpeineen pelittivät hyvin.



Jälkiruokapöytä oli perushotelliaamiaista monipuolisempi. Leivoksia ja muffinsseja löytyi, kuten myös suklaacookieseja. Olipa tarjolla myös kuivahtamaan ehtineitä vohveleita vaahterasiirapin kera.



Turun Seurahuoneen aamiainen jätti hyvän fiiliksen, vaikka muutamia hutejakin aamuun mahtui. Ei se kuitenkaan yltänyt Jyväskylän Paviljongin tasolle, mutta korkealla laatutasolla siitä huolimatta liikuttiin.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Solo Sokes Hotel Turun Seurahuone
Humalistonkatu 2
20100 Turku