Tunnettujen keittiömestareiden Hans Välimäen ja Arto Rastaan
tuorein yhteisen rakkauden hedelmä Bardot näki päivänvalon koronakurimuksen
keskellä syksyllä 2020. Tyylikäs ravintolatila on kokenut melkoisen remontin,
sillä se on rakennettu 150 vuotta vanhaan liiketilaan, jossa aiemmin toimi
neljä eri kivijalkaliikettä. Sijainti Kluuvikadun ja Espan kulmassa, hotelli
Kämpiä vastapäätä, on Helsingin arvokkaimpia ja ravintolatoimintaan myös
ehdottomasti parhaimpia.
Bardot on Välimäelle paluu perinteiseen ranskalaiseen
keittiöön, sillä tarjolla on laaja kattaus klassisia annoksia. Raaka-aineita on
laidasta laitaan: ankankoipea, etanoita, mustekalaa, makrillia, kateenkorvaa, sinisimpukoita.
Toisaalta ruokalistalta löytyy myös arvokkaampia aineksia, kuten ostereita,
mätiä, hummeria sekä tietysti ravintolan tunnetuin annos eli paahdetussa voissa
paistettua merianturaa. Tarjonnassa on syvyyden lisäksi myös leveyttä, sillä
valittavana on pikkuruokia, alkupaloja, klassikoita, kala- ja liharuokia,
lisukkeita sekä tietysti jälkiruokia. Monipuolisen ja herkullisen listan vuoksi
on poikkeuksellisen vaikea tehdä valintoja, kun tekisi mieli maistaa vähän sitä sun tätä.
Ravintolatilan toisessa laidassa on pienehkö, mutta elegantti
drinkkibaari, josta aloitimme illanviettomme. Valintani oli Negroni (14 €) –
kuinkas muuten – joka oli ensiluokkainen. Hors d’œuvres -listalta eli pikkupurtavista
valitsimme perunalastuja, savustettua siianmätiä ja creme fraichea (9 €) sekä
tryffelillä ja comté-juustolla täytettyjä tuulihattuja (12 €). Sipsit siianmätivaahdolla
oli leikkisä, mutta laadukas aloitus, jolle Raffelit American-dipillä kalpenevat. Tryffelillä
ja juustolla täytetyt tuulihatut olivat parhaimpia tuulihattuja, joita olen
syönyt. Syntisen juustoista ja herkullista tavaraa.
Varsinaiseksi alkupalaksi otin klassikkolistalta Bardotin
skagenin (23 €). Annos koostui katkarapu-skagenista, perunavohvelista,
uppomunasta, piparjuuresta sekä taimenenmädistä ja oli eleganteimpia
maistamiani skageneita. Perunavohvelipohja oli oiva veto. Vaimoni valitsi
samaiselta klassikkolistalta klassisista klassisimman eli tartarin (19 €). Häränlihatartaria
komppasivat keltuainen, piparjuuri ja vihersalaatti. Varsinainen tartar oli tasapainoisen
pröystäilemätön, jota vihreä salaatti raikasti kivasti.
Pääruokiemme kohdalla taso valitettavasti hieman kyykkäsi
tai sitten vain valitsimme pitkältä listalta väärin. Pitkällisen
jaakobinpainin jälkeen päädyin pasta primaveraan (41 €), jossa oli vaikka ja
mitä: valkosipulivoissa paistettua hummerinpyrstöä, paistettuja kauden sieniä,
hummeri”toffeeta”, kesävihanneksia, peperoncino-chiliä sekä gremolataa. Kuten
kenties kuvastakin näkyy, annoksessa tapahtui liikaa: liian monta makua, jotka
eivät pelitä yhdessä. Kokonaisuus kaatui omaan mahdottomuuteensa. Vaimoni valitsi
ahvenannoksen (32 €), jossa oli pähkinävoissa haudutettua ahventa ”barigoule”,
kevätvihanneksia, latva-artisokkaa sekä sitruuna-gnoccheja. Annos oli oivallinen,
mutta liiallista suolankäyttöä moitittiin.
Pari sanaa viineistä, jos sallitte. Viinilista on
luonnollisesti vahvasti kallellaan Ranskaan. Otimme suositusten mukaiset lasilliset
sekä alku- että pääruoille. Viinit säestivät miellyttävästi ruokia, mutta eivät
nousseet päärooliin tai jättäneet vahvoja muistijälkiä. Kolme 12 sentin annosta valkoviiniä ja yksi annos punaviiniä kustansivat yhteensä
74 euroa. Laatu maksaa, erityisesti ranskalainen viinilaatu. Vedestä ei sentään
veloitettu erikseen mitään, vaikka Välimäki onkin tunnettu veden laskuttaja.
Vaikka yleensä annan kaikkeni alku- ja pääruokien sekä
mahdollisten lisukkeiden kanssa painiessa, en juuri koskaan jätä jälkiruokaa
välistä. Tällä kertaa otin sitruunapiirasta (12 €). Sen lisäksi annoksesta
löytyi italialaista marenkia sekä sitruunalla maustettua fromage blanc
-sorbettia. Lopputulos oli kaunis kuin morsian hääyönä. Maussakaan annos ei
hävinnyt piiruakaan. Makuja oli jälleen useita, mutta toisin kuin kaoottisessa
pääruoassa, jälkiruoassa homma toimi. Erityisesti sitruunapiiras päällään
marenkia hyväili ihanasti herkkuihin tottunutta suutani.
Bardotin miljöö on vertaansa vailla. Arvioisin, että se on yksi
kaupungin tyylikkäimmistä. Palvelu saatteli erinomaisesti kahdenkeskistä
illanviettoamme. Paremmalla pääruokavalinnalla – olisi pitänyt ottaa sitä
merianturaa – Bardot olisi saanut myös ruoasta viisi tähteä. Käynnistä ravintolaan
jäi silti todella hyvä fiilis.
Ruoka 4/5
Kokemus 5/5
Hinta-laatu 3/5
Bardot
Kluuvikatu 1, 00100 Helsinki