Arjessa lihan kulutus on vähentynyt, mutta aika ajoin on päästävä syömään laadukasta lihaa kunnon liharavintolaan. Parhaimmat viimeaikaiset muistot tältä rintamalta ovat turkulaisesta Tenlén BBQ & Smokerysta ja ullanlinnalaisesta Gastrogrill Murésta. Tällä kertaa lapset olivat yökylässä ja suuntasimme vaimon kanssa huhtikuussa auenneeseen Brasaan, joka sijaitsee Senaatintorin kupeessa entisen Chapterin tiloissa. Brasassa ruoka valmistetaan avotulella. Toinen erikoisuus on raakakypsytyskaapit, joiden kätköistä löytyy monenlaista herkkua. Ravintola tarjoaa lihan lisäksi kalaa, äyriäisiä ja kasviksia, mutta jo pöytää varatessa oli selvää, että iskemme hampaamme kunnon pihviin.
Otimme aivan kärkeen snacks-listalta friteerattua Gruyère-juustoa (6 €) sekä leipää ja hummusta (6 €). Salvia-mustapippurileipä grillatun hummuksen kanssa oli mainiota, mutta varsin tavanomaista. Friteeratut Gruyère-juustopallot savustetun paprikan kanssa sen sijaan olivat napakymppi. Vaimoni otti varsinaiseksi alkupalaksi erilaisia tomaatteja, stracciatellaa, grillattua lehtipersiljaa ja pikkelöityä jalapenoa (14 €). Itse luotin Flat Breadiin (15 €), joka koostui katkaravuista, muikunmädistä sekä savustetusta kermasta. Annoksestani tuli mieleen blini, sillä lämmin leipä muistutti sitä ja tykötarpeet tuotiin erillisessä kipossa. Annos oli hyvin tehty ja oikein suunmukainen. Tomaattiannos pääsi yllättämään positiivisesti. Tomaatit olivat herkullisia ja jalapenoissa oli sopivasti ytyä. Stracciatella-juusto (ei ole vain jäätelöä) täydensi erinomaisesti omaperäistä annosta.
Pääruoiksi oli pakko ottaa sitä lihaa. Otimme toisen annoksen peruslistalta: kotimaisen maitokarjan entrecoteta, hiillostettua maa-artisokkaa, chimichurria ja nduja-voita (33 €). Toinen annos valittiin spesiaalilistalta, tai itse asiassa jopa senkin ulkopuolelta tarjoilijan ehdotuksesta: kotimaisen maitokarjan club steak (noin 30 €). Jälkimmäisen kylkeen otimme suomalaista maailmanvalloittaja-perunaa eli frexiä (6 €). Lihat olivat mehevän maukkaita, mutta täytyy tunnustaa, että niiden täsmällinen analysointi kaikkien makujen keskellä jäi tekemättä. Lisukkeet pelittivät briljanttisesti, erityisesti hurmaavat maa-artisokat. Frex-perunatkin olivat herkullisia höystöjen kera, mutta rehellisyyden nimissä eivät ne tavallisesta laatuperunasta eronneet.
Jälkiruoka täydentää illalliskokemuksen, niin Brasassakin. Vaimoni nautti jäätelökioskin antimista (10 €), minun valitessa creme bruleen karamellisoidulla ananaksella sekä rakastamallani Zacapa-rommilla (12 €). Jäätelökioskista sai valita muutamasta eri mausta itselleen sopivan kombinaation ryyditettynä lisukkeilla ja kastikkeella. Kuten arvata saattaa, tuolla valinnalla ei voi pettyä. Creme bruleeni oli kaukana arkipäiväisestä versiosta klassisesta jälkiruoasta, vaikkei rommin makua juurikaan erottanut.
Muutama sana viineistä. Luotin alkuruoan kanssa tarjoilijan ehdotukseen, joskin pyysin nimenomaisesti jotakin muuta kuin iänikuista rieslingiä. Tarjoilija otti haasteen vastaan, ja pääsin notkistumaan ranskalaisen chardonnayn seurassa. Lihojen kanssa tarjoilija räväytti uuden haasteen. Saimme annokset sekä muhkeaa Baroloa että moniulotteista Barbarescoa. Eron huomasi, mutta vaikea niitä oli laittaa paremmuusjärjestykseen. Ensiluokkaisia kaikki tyynni.
Brasan parhainta antia laadukkaan ruoan lisäksi oli tarjoilu – erityisesti nuorehkon suomalaisen naistarjoilijan toimesta. Rentoa, välitöntä, luontevaa. Viime vuosien parhaita kokemuksia. Erityisesti pääruokien kohdalla tarjoiltu ”viinibattle” jäi mieleen. Ravintolasta jäivät ruoan ja tarjoilun lisäksi mieleen avokeittiö sekä ennen kaikkea raakakypsytyskaapit, joissa oli erilaisen lihan lisäksi muhkea määrä kiehtovia mereneläviä.
Ruoka 5/5
Kokemus 5/5
Hinta-laatu 3/5
Aleksanterinkatu 22, 00170 Helsinki