sunnuntai 5. tammikuuta 2025

Bröner

Suurena kebabin ystävänä olen seurannut ilolla sen nousua varjoista kohti päälavaa. Kallioon ensimmäisen toimipaikkansa viime vuoden keväällä avannut Bröner on muodonmuutoksen viimeisimpiä edustajia – lähellä sijaitseva Döner Harju ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen. Olen käynyt Brönerissä kahdesti: ennen ja jälkeen viimesyksyisen putkiremontin.

Brönerin ruokalista on varsin simppeli. Tarjolla on kebabia leivällä, ranskalaisilla, riisillä tai salaatilla. Annokseen valitaan joko nautaa, kanaa tai kasvista. Tyylejä on kaksi: Berliini original tai korealainen (aiemmin oli myös kreikkalainen). Tyylit eroavat toisistaan ennen kaikkea kastikkeiden osalta. 


Ensimmäisellä kerralla – josta on tosin jo aikaa – otin korealaistyylisen nautakebabin ranskalaisilla (13,90 €). Kokonaisuus oli monipuolinen, mutta harmittelin kebabin pientä roolia annoksessa. Tuntui, että se jäi muiden makujen jalkoihin. Toisella kertaa olin ottamassa berliiniläistä kanakebabia, mutta bongasin Berliini-viikkojen kunniaksi tarjouksen, joka taisi olla berliiniläinen nautakebab (10 €, normihinta 12,90 €). Tällä kertaa kebab oli suuremmassa roolissa, mikä on kebabannoksissa mielestäni perusteltua. Lihahan Brönerissäkin on hyvää. Kastikkeet toimivat, mutta kalseat sipulit, tomaatit ja vihreät salaatit eivät. Molemmissa annoksissa tarjoillut ranskalaiset olivat makuuni turhan kuivia. 




Bröner ponnistaa saksalaisesta döner-kulttuurista. Tämän vuoksi saksalaiset sisustuslehdet ovat kuuluneet selvästi ravintolan tilausvalikoimaan. Omasta edellisestä Berliinin matkastani on vierähtänyt reilu 10 vuotta, mutta muistikuvieni ja muiden kansalaislausuntojen mukaan Bröner todellakin edustaa ehtaa Berliiniläistä dönerilää. 

Ruoka 3/5

Kokemus 3/5

Hinta-laatu 3/5

Bröner 

Vaasankatu 13, 00550 Helsinki