Mihin ravintolaan sitä menisi, kun pääsee ystävän kanssa katsomaan uusimman Bond-elokuvan ja syömään oikein ajan kanssa – ilman lapsia ja vaimoa. Mietin listaani, parisen kymmentä ravintolaa, joissa pitäisi käydä. Silti valinta oli tähän tarkoitukseen helppo: Gastrogrill Muré, tuo Atrian laatulihaan keskittyvä ravintola.
Tuntuu, että tänä päivänä mediatilan valtaavat kaikki muut paitsi lihaan keskittyvät ravintolat. Silti arvelen, että niillekin löytyy kysyntää. Tykkään itsekin aika ajoin syödä laadukasta lihaa oikein huolella. Tästä hyvänä esimerkkinä toimikoon erinomainen Tenlen BBQ & Smokery, kesäisen Turun reissun kohokohta.
Avasin pelin hiehon sisäpaistilla, briossilla ja pikkelöidyillä kanttarelleilla (15 €). Syksyinen annos oli tasapainoinen ja maukas. Sitä ryydittämään otin lasillisen raikasta ranskalaista Grand Cru Rieslingia (9 € / 12 cl). Ystäväni ottama tartar (15 €) sai yhtä lailla kehuja.
Pääruoan kohdalla päätin panostaa valitsemalla dry age -kaapin sisuksista 300 grammaa naudan ulkofileetä makurasvalla (38 €). Muréssa asiakas voi valita pihvinsä kolmen ominaisuuden perusteella, jotka ilmoitetaan ravintolan seinällä asteikolla 1–10. Nämä ominaisuudet ovat maun voimakkuus, lihan mureus ja marmoroituminen eli rasvan määrä. Pihvissäni olivat nupit kaakossa, sillä maun voimakkuus sekä lihan mureus olivat seiskan luokkaa ja marmorointi peräti kahdeksan. Kastikkeeksi valitsin ravintolan oman maustevoin. Pihvin kylkeen otin kehutut puikulaperunaranskalaiset Murén ketsupilla (6 €), vaikka tarjolla oli muitakin herkullisilta kuulostavia lisukkeita, kuten voissa paistettua maa-artisokkaa tai paahdettua kurpitsaa ja parmesaania.
Kuten kunnon liharavintoloissa, massiivinen lihapötkäle saapuu kuninkaallisesti omalla lautasellaan. Lakeijat seuraavat perässä. Tämä korostaa entisestään lihaa illan pääroolin esittäjänä. Naudan ulkofilee oli muhkean hurmaava ja makumaailmaltaan intensiivinen elämys. Sanalla sanoen täysiverinen laatupihvi. Ei ihan elämäni top vitoseen yltävä pihvi, mutta silti ensiluokkainen makukokemus. Keittiön näkemykset lihan ominaisuuksista pitivät kutinsa. Ranskalaiset kotitekoisen ketsupin kera jäivät auttamatta sivurooliin, mutta olivat nekin herkullisia.
Oman elämäni salaisena agenttina rohkenin tarjoilijan suosituksesta ottamaan makukokemusta entisestään nostattamaan riojalaista Marqués de Cáceresin viinitilan varsin kallista Gaudium-viiniä (16 € / 12 cl), jota Muré yksinoikeudella Suomessa myy. Särmikkäällä suutuntumallaan se komppasi erinomaisesti pihviä.
Istuimme ravintolan etuosassa, missä olikin rauhallista vaihtaa kuulumisia. Silti vähän harmittelin, kun en sieltä käsin päässyt tutkimaan tarkemmin dry age -kaapin sisältöä tai edes seinällä olevaa piirrosta naudan ruhon eri osista. Tarjoilu sujui mallikelpoisesti, eikä jättänyt moitteelle sijaa. Ilta oli erinomainen, vaikka leffan suhteen vähän petyin.
Ruoka 5/5
Kokemus 5/5
Hinta-laatu 4/5
Korkeavuorenkatu 4, 00150 Helsinki