keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Pizzeria & Kebab Nehir

Kun syyslomalla ajaa vitostietä, tulee matkan varrella vastaan Suomen eteläisin poronhoitoalue Hyrynsalmi. Jos siinä Tiikkajansalmen tietämillä iskee nälkä, on Hyrynsalmella antaa siihen liikenneasemista poikkeava vastaus: Pizzeria & Kebab Nehir.



 

Valitsin laajalta ruokalistalta Iskender-kebabin (11 €). Sitä ennen olin nauttinut ensinälkään muutaman haarukallisen kaaliraastetta ja suolakurkkuja ”salaattipöydän” antimista. Itse kebabannos ei ollut kaksinen. Olisin toivonut pitaleiviltä rapsakkuutta, nyt ne olivat höttöisiä. Jogurttiköntti jäi turhaksi lisukkeeksi, koska kastikkeita oli riittävästi. Annoksen salaattiosio oli kuriositeetti, mikä rooli sille onkin suotu jo siitä lähtien, kun ihminen metsästi ensimmäisen kebabeläimen. Kebabliha sooseineen oli hyvää ja sitä oli annosteltu tarpeeksi. 



Nehir tarjoaa aika klassisen kokonaisuuden: ankeahkon, jopa oudon, sisustuksen, surkuhupaisan salaattipöydän sekä tyydyttävän kebabannoksen. Palvelu oli kuitenkin erittäin ystävällistä. Oli myös ilo huomata, että lauantaina alkuiltapäivästä kauppa kävi tasaiseen tahtiin. Kyllä jokaisessa kylässä pitää vähintään yksi kebabmesta olla!

Ruoka 2/5

Kokemus 2/5

Hinta-laatu 2/5

Pizzeria & Kebab Nehir

Hyryntie 31

89400 Hyrynsalmi 

keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Betony Gastropub

Aika nopeasti ravintoloita selatessa kävi ilmeiseksi, että jos Kouvolassa haluaa nauttia hyvää ruokaa, on place to be Gastropub Betony. Tiivis, mutta herkulliselta kuulostava ruokalista yhdistettynä arvatenkin laadukkaaseen juomavalikoimaan sekä kehuvat arvostelut Tripadvisorissa olivat valinnan perusteena.



Jaoin ystäväni kanssa alkuun tapas-lautasen (10 €), jossa oli paahdettua leipää, muutama siivu salamia, kahta eri juustoa, savumuikku sekä kipollinen marinoituja oliiveja. Ihan kiva alkupala, mutta ei kovin ihmeellinen. Kaiken lisäksi juustot tarjoiltiin turhan kylminä, jolloin niiden maut eivät päässeet esiin.



Pääruoan kohdalla nostin panoksia valitsemalla House Burgerin (16 €), isot bataattiranskalaiset (6 €) sekä kaksi dippiä (á 1 €). Kohtuullisen pienikokoista hampurilaista ei ollut tungettu täyteen täytteitä, mikä onkin laatuburgerin vaatimus. Pekonihilloke oli mielenkiintoinen lisä, vaikka hampurilaista syödessäni en osannut päättää, oliko se hallitsevuudessaan hyvä vai huono juttu. En ehkä osaa vieläkään. Bataattiranskalaiset olivat erinomaisia ja makukokemusta täydensivät niiden kylkeen palkkaamani sriracha- ja aiolimajoneesit sekä annokseen kuuluva talon ketsuppi.




Ruokia ryydittämään valikoin niin raikasta rieslingiä (16 cl / 9,5 €) kuin argentiinalaista malbecia (16 cl / 9,5 €). Molemmat totesin perin oivallisiksi illallisseuralaisiksi.

Betonystä ei voida kirjoittaa mainitsematta sen ystävällisiä tarjoilijoita, etunenässä Teroa – Kouvolan tanssahtelevinta baarimikkoa – kuten ravintolan nettisivuilla tuo kohtelias herrasmies leikkisästi esitellään. Miljöö on tummanpuhuvan tyylikäs ja rennon äijämäinen.




Illan aikana oli tarkoitus kysyä henkilökunnalta, että mistä ravintolan nimi tulee. Arvelimme sen viittaavaan Kouvostoliiton komeisiin betonirakennuksiin. Illan tuoksinassa kysymys kuitenkin unohtui esittää. Mutta ei hätää! Asia nimittäin paljastuu ravintolan nettisivuilta. Betony on yrtti, Rohtopähkämö. Yrtin on uskottu toimivan myös humalatilan parantamiseen tai estämään humalatilan syntyminen. Sanotaan näin, että Kouvolan yössä yrtistä olisi voinut olla apua. Aamun kohmelon perusteella voitiin nimittäin tehdä johtopäätös, että ainakaan burgereissamme rohtopähkämöä ei ollut käytetty. 

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Betony Gastropub
Oikokatu 2
45100 Kouvola

tiistai 15. syyskuuta 2020

Penélope

Penélope avautui vajaa kaksi vuotta sitten ison medianäkyvyyden saattelemana Mikonkadun kulman paraatipaikalle. Medianäkyvyyden ymmärtää, sillä ravintolan taustalla häärivät alan kirkkaimmat nimet, tunnetuimpana se suurin ja kaunein: Hans Välimäki. Penélope on Välimäen ensimmäinen oma ravintola sitten legendaarisen Chez Dominiquen.




Kävin Penélopessa lounaalla sattumalta samalla viikolla, kun lounaskonseptia oli bisneslounaiden vähennyttyä uudistettu vastaamaan paremmin korona-ajan lainalaisuuksia. Toisin sanoen lounas on muutettu osittain malliksi buffet ja hintaruuvia on löysätty. Nyt tarjolla on nettisivujen ylisanojen mukaan ”runsas ja herkullinen Lähi-idän lämpimiin makuihin keskittynyt meze-tapaspöytä salaatteineen, alkuruokineen ja muine herkkuineen”. Kombinaatioita on valittava kolme: 1) buffetsalaattipöytä ja keitto (13 €), 2) pöytään kannettu pääruoka-annos (10,70 €) tai 3) buffetsalaattipöytä, keitto ja pääruoka-annos (18 €). Otin salaattipöydän ja sellerikeiton, joka ei lähtökohtaisesti kuulostanut erityisen houkuttelevalta. Luonnollisesti keitto oli kuitenkin tehty juuriselleristä, eikä sen katalasta veljestä lehtiselleristä.




Salaattipöytä sisälsi vähän kaikkea, mutta ei lopulta mitään erityistä. Lähi-idän löysin, mutta en muuta luvattua. Mukiinmenevä se siitä huolimatta oli. Keitto puolestaan oli samettisen maukasta, mutta jotain jäin senkin jälkeen kaipaamaan. Niinpä palasin rennon tarjoilijan luokse ja vaadin saada lounastani täydentämään vielä metsäsienirisottoa. Se paljastuikin päivän onnistuneimmaksi valinnaksi, sillä kyseinen risottoannos oli elämäni parhaimpia. Hurmaavan intensiivisen kokonaisuuden pääroolissa olleet metsäsienet olivat herkullisia, eikä niiden mitoituksessa ollut käytetty grammavaakaa. Sieniä ja riisiä komppasivat erinomaisesti parmesaanilastut ja yrttiöljy.



Miljöö on muuttunut melkoisesti sitten lennokkaampien ”Rilloaikojen”, jolloin viimeksi kävin tiloissa. Ja siis luonnollisesti parempaan ja tyylikkäämpään suuntaan. Rouhea, mutta varsin kodikas interiööri miellyttää. Keskiössä on suuri baaritiski, jossa istuessa voi ilta-aikaan seurata kokkien edesottamuksia kulinarismin vaativalla saralla.




Sitten on vielä se vesi. Välimäki ja vesi liittyvät likeisesti yhteen. Moni nimittäin muistaa taannoisen Välimäen Midhill-ravintolasta nousseen vesikohun, kun mediassa väännettiin peistä siitä, saako ravintolavedestä laskuttaa 1,5 euroa vai ei. Kohu ei ollut mielessäni, kun maksupäätteellä huomasin sinne pujahtaneen yhden ylimääräisen euron, josta tietysti valistuneena kuluttajana kysyin. Se euro oli tietysti veden hinta.



Penélopen uusittu lounaskonsepti ei täysin vakuuttanut. Ylisanat eivät kohdanneet todellisuutta. Salaattipöytä oli hengetön, mutta älyttömän herkullinen risotto nosti kokonaisuuden plussan puolelle.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Penélope
Mikonkatu 9
00100 Helsinki

maanantai 7. syyskuuta 2020

La Torrefazione (Lasipalatsi)

Helsingin keskeisin paikka Lasipalatsi on herännyt uuteen eloon Amos Rexin myötä. Vaikka sen nykyinen näyttely Generation 2020 onkin – anteeksi ranskani – surkea, on silti syytä tallustella Lasipalatsille. Nimittäin urbaanin tyylikäs sisäpiha terasseineen ja kumpuilevine muotoineen. Lasipalatsissa majaansa pitää myös La Torrefazione -ketjun kahvila.



La Torrefazione – kaverillisesti Torre – tarjoaa viittä eri lounasvaihtoehtoa aina salaatista pastaan ja risotosta keittiömestarin suositukseen. Vaikka ainaisessa lihanhimossani olisin halunnut myöntyä keittiömestarin pontevaan ehdotukseen karitsamakkaroista portviinikastikkeessa, etenin uskoni vastaisesti valitsemalla vegesalaatin. Kyllä, vegesalaatin. Paahdettua leipää ja kikhernesalaattia (12,90 €). Sitä ennen nautin tarjoilijan vinkistä talon leipää ja levitettä. Eikä mitä tahansa levitettä, vaan maailman parasta levitettä. Kyllä, maailman parasta levitettä! Oli niin syntisen maukasta, että olisin pois lähtiessäni halunnut sitä vielä maistaa, mutta turhaan. Se oli jo loppu, mennyt parempiin suihin.




Salaatti oli hyvää. Mitä muuta salaatti voi olla? Siinä oli paahdettua leipää, kikherneitä, lehtikaalia, pinaattia, avokadoa, tomaattia, marinoitua kesäkaalia, kanttarelleja ja paprikakastiketta. Sitä söi mielellään. Mutta se oli salaattia. Sen arvoasteikko ei ole yhtä laaja kuin muiden ruokien. Huono salaatti ei harmita kauaa, eikä loistelias salaatti jää muistiin juurikaan viimeistä haarukallista pidemmäksi aikaa.





Lasipalatsin Torren pohjamuoto on kivan vinkeä vinoudessaan. Miljöö on melko geneerinen. Yhtäältä voi tsiigailla terassin meininkiä, toisaalta taksikuskien röhnöttämistä. Sisäänkäyntejä laskin olevan peräti kolme. Meininki on rempseää ja nuorekasta. Lounaan yhteydessä tilaamaani suodatinkahvia (puoleen hintaan 1,50 €) piti käydä erikseen pyytämässä. Ei siinä mitään. Vapaapäivänä on aikaa.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




La Torrefazione
Mannerheimintie 22
00100 Helsinki

tiistai 1. syyskuuta 2020

Kanerva (Lohja Spa & Resort)

Teimme koko perheen voimin päiväretken Lohjanjärven rannoille. Tutustuimme Mustion Linnaan sekä Alitalon viinitilan (Ciderberg) antimiin. Ruokailun hoidimme Lohja Spa & Resortin ravintola Kanervassa, joka tarjosi lauantaista kotiruokabuffetlounasta (14 €). Settiin kuuluvat lämminruoka lisukkeineen, alkusalaatit, leipä, kahvi sekä jälkiruoka.




Alkusalaateista ei oikein voida puhua, sillä ne olivat enemmänkin mallia yksinkertainen raastepöytä. Kyllä sieltä kuitenkin muutama kurkun ja vesimelonin pala löysi näön vuoksi tiensä lautaselleni. Kana sen sijaan oli kohtuullisen maistuvaa kastikkeessaan. Bataatit menettelivät, vaikka olivatkin lötköjä. Punajuuripyörykät eivät olleet kaksisia. Jälkiruokana olleen palajäätelön jätimme välistä, mutta kahvit joimme.



Kanervan miljöö kantaa harteillaan menneisyyden mahonkilastia. Värimaailma sekä materiaalivalinnat tekevät sisätiloista raskaat. Punertava mahonkipuu ei toimi enää tänä päivänä. Ravintola ei ollut vierailullamme siisteimmästä päästä. No, lasten syöminen tuppaa olemaan hieman sotkuista, emmekä voi tässä asiassa heittää itsekään ensimmäistä kiveä. Siitä kuitenkin kiitosta, että tarjoilija pyyhki muualla käytössä olleen syöttötuolin oma-aloitteisesti ja toi sen pöytäämme.




Lohjan Spa & Resortin ravintola Kanervan lauantaibuffet toimi tankkaus- ja välipysähdyspaikkana Lohja-päivällemme. Emme odottaneet siltä mitään, emmekä saaneet muuta kuin täysinäiset vatsat kohtuurahalla. Ei sekään huono saavutus ole. Kattoterassilta on kivat näkymät Lohjanjärvelle, joten siellä istuskelua voi suositella lämpöisenä kesäpäivänä.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Kanerva
Ylhäntie 1
09120 Karjalohja