keskiviikko 29. elokuuta 2018

Chapter

Kesälomalla pitää päästä ainakin kerran syömään se vähän parempi lounas. Viime vuonna tsekkasin Vinkkelin, tänä vuonna vuorossa oli raketin lailla Helsingin kärkiravintoloiden joukkoon kohonnut Chapter. Se avasi ovensa rennommalla baaripuolella viime vuoden kesäkuussa, mutta ravintolapuoli antoi odottaa itseään syksyyn. Chapter on saanut paljon palstatilaa ja palaute on ollut yksinomaan kiittävää. Sinne siis kesäisenä perjantaina.

Lounaalla tarjolla on viikoittain vaihtuva menu. Kolmen ruokalajin setti maksaa 29 €. Chapter on niitä ravintoloita, joita ei voi tuomita pelkän ruokalistan perusteella. Vai miltä lounasmenu kuulostaa?

- Smoked tofu, turnip & whey sauce
- Salmon, kohlrabi & beurre blanc sauce
- White chocolate, rhubarb, rowan ice cream & strawberry
All courses are served with rye-brown butter porridge, salad and sour dough bread


Niin, aika erikoiselta. Kirjallinen muoto ei ikinä pysty ilmentämään sitä makujen ilotulitusta, mutta myös jäsenneltyä harmoniaa, jotka ruokailija kohtaa. Chapterissa pitää vain hypätä kyytiin ja nauttia!


Alkuruoan kanssa tarjoiltu leipä oli niin herkullista, että jos olisi kysytty, haluanko sitä lisää, olisin kiljuen ottanut kaiken vastaan. No, ei harmillisesti kysytty. Tofua en ikinä kuunaan koskaan valitsisi itse. Siksi olikin mahtavaa, että se kuului Chapterin alkuruokaan. Savustettu tofu, nauris(!) ja äärimmäisen herkullinen liemi loivat kiehtovan kokonaisuuden. Ei uskoisi, eihän?


Alkuruoan jälkeen vuorossa oli luonnollisesti pääruoka: paistettua lohta ja kyssäkaalia(!) beurre blanc -kastikkeessa. Esimerkillistä lohta komppasi jälleen äärimmäisen herkullinen kastike. Se piti lusikoida loppuun viimeistä pisaraa myöten ja käydä vähän vaimon lautasellakin osingoilla. Chapter osaa kastikkeensa, se selvisi viimeistään pääruoan kohdalla. Lohta säestivät erillisillä lautasilla tuodut salaattiannos sekä rukiista ja ruskistetusta voista tehty puuro. Jälleen kerran: nappisuorituksia – puuro oli myös sangen yllättävä veto.




Menun päätti jälkiruoka, joka oli kuin taideteos. Se oli niin kaunis, että ilman erityisiä valokuvaustaitojakin kuvasta tuli väkisinkin onnistunut. Makuina raikkaasta annoksesta löytyi ainakin valkosuklaata, mansikkaa ja raparperia. Moniulotteinen ja onnistunut päätös nautinnolliselle lounashetkelle.


Chapter sijaitsee taannoin uudistuneissa Torikortteleissa Senaatintoria vastapäätä. Ravintola koostuu useammasta tilasta. Baaripuolen miljöö, jossa lounas tarjoiltiin, on tyylikkäästi laitettu ja valoisa. Viherkasvit elävöittivät ympäristöä ja pöydässä koeputkessa ollut kukka sekä uniikit keramiikkalautaset jäivät mieleen. DJ-tiski nurkassa taisi odottaa illanviettäjiä.

Lounaskäynnin perusteella Chapter asemoituu sinne harvalukuisten ravintoloiden joukkoon, joita voin varmuudella suositella niin sille vähän paremmalle lounaalle kuin illallisvisiitillekin.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Chapter
Aleksanterinkatu 22
00170 Helsinki

lauantai 25. elokuuta 2018

Bus Gelato

Lahtelaisen Bus Gelaton eriskummalliselta kalskahtava nimi juontuu samojen omistajien Bus Burger -ravintolasta, josta jäätelöä on saanut jäätelöbussista jo ennen tämän varsinaisen kahvilan aukeamista viime vuoden kesällä. Kaikkea ne lahtelaiset keksivät. Bus Gelato ei kuitenkaan sijaitse bussissa, vaan tyylikkäästi laitetussa pienehkössä kulmatilassa Lahden keskustassa. Yhtäältä tumma sisustus hallitsee, toisaalta suuret ikkunat. Tila on harmoninen ja rauhallinen.



Vajaasta paristakymmenestä jäätelömakuvaihtoehdosta valitsin popcorn-toffeen ja valkosuklaa-vadelman (5,50 €). Odotukseni olivat erityisesti ensiksi mainitun kohdalla suuret, mutta toisin kävi. Siinä missä popcorn-toffee jäi kuriositeetin asemaan, vei valkosuklaa-vadelma selkeän voiton! Raikkaat maut löivät sen kohdalla hienosti käsipäivää Päijät-Hämeen maakuntakeskuksen taivaan alla.

Bus Gelatosta saa muutakin kuin jäätelöä, mikä ilahduttaa varmasti suolaisen (mm. leipiä, keittoja, salaatteja) ja juomapuolen (mm. kahvia, viiniä, limpparia) ystäviä.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Bus Gelato
Vapaudenkatu 15
15140 Lahti

tiistai 21. elokuuta 2018

Bistro Gustaf

Bistro Gustaf valikoitui Porvoon päiväreissun lounaspaikaksi ajomatkalla: nopea vilkaisu Tripadvisoriin, sieltä hyvät arviot, sen jälkeen ravintolan omien nettisivujen ratsaus ja valinta oli tehty. Tarjolla oli hyvänkuuloinen kattaus ranskalais-eurooppalaisia ruokia sipulikeitosta (9,20 €) kreikkalaisiin lihapulliin (10,90 €). Kuka voisikaan vastustaa kreikkalaisia lihapullia, tomaattien kera paahdettua perunaa ja fetajuustokastiketta? Niinpä, en minä eikä kovin moni muukaan näemmä. Pettymys olikin käsinkosketeltava, kun tarjoilija ilmoitti, että kyseinen annos on siltä erää loppu. Lisäsin siinä kohtaa panoksia ja otin katkarapu-kevätsipulirisoton (12 €).


Ennen lautasannoksen pöytään saapumista ehti käydä alkusalaattipöydän kimppuun. Sieltä vihanneksia kahmiessani kuulin keittiöstä huudon, että risotto on loppu. Jäin pohtimaan, että ehtiköhän se oma tilaus perille asti. Kyllä se ehti. Alkusalaattipöytä oli täynnä tuhteja ja maustettuja makuja. Kesäinen raikkaus oli poissa, tilalla oli mm. marinoitua kesäkurpitsaa ja porkkanaa, bataattia, papuja, punajuurta sekä aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka nekin olivat ärhäkän makuisia.


Risotto oli vauhdikkaan näköinen annos – se oli nimittäin tarjoilijan kädessä vähän livennyt reunalle. No, se oli vain kosmeettinen haitta. Itse risotto oli varsin toimiva annos. Katkaravut maistuivat ja niitä oli mitattu suhteellisen ronskilla kädellä. Liemi oli myös oivallisen makuinen, vaikka sitä oli omaan risottomakuuni liikaa. Annos oli aika vetinen ja ryhtiä olisi kaivattu. Nyt annos täytyi viimeistellä lusikalla, jonka kävin hakemassa tiskiltä. Kevätsipuli raikasti annosta kivasti.

Bistro Gustaf ei sijaitse Porvoon idyllisessä vanhassa kaupungissa, kuten esim. suosikkini Meat District, eikä myöskään ihastuttavan Porvoonjoen varrella. Terassi oli kuitenkin miellyttävä paikka nauttia lounasta, vaikka näkymät Mannerheiminkadulle eivät silmiä varsinaisesti hivelleet. Bistro Gustaf voi kuitenkin brassailla rakennuksellaan, sillä ravintola sijaitsee vanhan apteekin historiallisissa tiloissa. Myös ”samppanja happy hourista” pisteet (8 €/lasi)!

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Bistro Gustaf
Mannerheiminkatu 9
06100 Porvoo

tiistai 14. elokuuta 2018

Bangkok 9

Citycenterin (tunnetaan myös nimellä Makkaratalo) ravintolamaailma alkaa olla erittäinkin varteenotettava paikka, kun alkaa miettiä keskustassa esimerkiksi lounaspaikkaa. Tarjolla on mm. Suomen parasta burgeria Social Burgerjointin tarjoamana, laatukebabia à la Döner Harju ja miksei myös Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-Itään kallellaan olevaa ruokaa tyyliin Na’am Kitchen. Näkemykseni mukaan Citycenterin ravintolamaailma peittoaa nykyisellään jopa Kampin vitoskerroksen ravintolatarjonnan.

Edellä mainittuun listaan on nyt lisättävä uusi luku: nimittäin thaimaalaista ”katuruokaa” tarjoava Bangkok 9! Viime aikoina on tullut syötyä useammassa thaikkupaikassa, kuten Thai Street Foodissa, Poompuissa ja Pinto Bstaurantissa, mutta nyt on todettava, että Bangkok 9 vie selkeän voiton kaikista! Sen verran maukasta oli sapuska, että meinaa vieläkin herkistyä.



Lounaslistan karvalakkiversio on salaattipöytä ja päivän keitto (8,50 €). Siihen ei kuitenkaan missään nimessä kannata tyytyä. Tarjolla on nimittäin hyvää settiä lautasannosten muodossa (10,30 – 13,90 €). Olen parilla lounaskäynnillä maistanut sekä satay-kanaa maapähkinäkastikkeella ja kurkkusalaatilla (11,30 €) että soija-osterikastikkeessa paistettua kanaa cashewpähkinöillä, paprikalla, sipulilla, kevätsipulilla ja chilillä (10,30 €). Molemmat olivat äärimmäisen herkullisia annoksia: konstailemattomia, mutta särmikkään hurmaavia kokonaisuuksia, joissa selkeät maut rokkasivat. Kastikkeet olivat molemmissa annoksissa ensiluokkaisia. Ne nostivat annokset erinomaisuudesta täydellisyyteen ja niiden avulla riisikin maistui tavallista paremmin. Luonnollisesti myös lihapuoli annoksissa oli kunnossa, mutta ne kastikkeet – aah! Alkusalaattipöytä ei ole ollut kovin kaksinen, mutta kyllä sieltä on löytynyt suuhunpantavaa, esim. wakame-kurkkusalaattia, feta-kaali-pähkinäsalaattia sekä kimchiä.



Bangkok 9:n miljöö miellyttää silmääni. Se on rohkeasti erilainen – katuruokahenkinen – tila perinteisesti aika kolkossa kauppakeskusmaailmassa. Tuktukin keula, ”aaltopellistä” tehty baaritiski värikkäine pulloineen, tiiliseinätapetti, puupöydät sekä kättään heiluttavat kissapatsaat luovat omanlaisensa, thai-kitschiin vivahtavan miljöön.

Bangkok 9:stä tuli kertaheitolla ydinkeskustan yksi suosikkilounaspaikoistani. Enkä taida olla ainoa, sen verran hälinää on molemmilla käynneillä riittänyt!

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Bangkok 9
Kaivokatu 8 (Citycenter, ravintolamaailma)
00100 Helsinki

sunnuntai 12. elokuuta 2018

Kotipizza (Etelä-Haaga)

Joskus elämässä tien päällä tulee eteen tilanne, kun tarvitsee vain syödä. Silloin ei ole mahdollista pohdiskella, että mihin ravintolaan sitä sillä kertaa menisi syömään. Tällainen hetki tuli eteen taannoisena kesäsunnuntaina ilta-aikaan kotimatkalla Helsinkiin. Sen verran autoseurueemme kuitenkin jaksoi sinnitellä, että ei tarvinnut ihan maantien varteen pysähtyä, huh!

Kuten otsikosta fiksuimmat osasivat jo päätellä, kohteeksi valikoitui Etelä-Haagan Kotipizza. Ei ehkä elegantein, mutta kohtuullisen varma valinta. Näin ajattelimme marssiessamme sisään. Kello oli kuitenkin sen verran paljon, että pizzat pitäisi ottaa kantoon, mutta ei se haitannut meitä. Aurinko paistoi vielä ja lämpöä riitti muuallakin kuin pizzauunin välittömässä läheisyydessä. Sen sijaan henkilöstön olemus ja meininki hämmensivät meitä kovin. Avokeittiössä oli helppo huomata, että esimerkiksi yksi kokeista istui keittiötasolla. Niin, ja olihan jo ulkona nähty yksi työntekijä ravintolan edessä röökillä. Ei kiva. Todettakoon, että teimme näistä siisteysasioista kirjallisen reklamaation, johon asianmukaisesti vastattiin.


Mukaan saamani burgerpizza, ”litistimme burgerin” (10,90 €), koostui tomaattikastikkeen lisäksi naudanjauhelihasta, cheddarista, Long Island -hampurilaiskastikkeesta sekä salaatista. Pizza oli varsinkin keskeltä todella lötkö, joten uuniaikaa olisi voitu pidentää. Sormilla syöminen ei näin ollen onnistunut tämän pizzan kanssa. Maku oli kuitenkin kivan erilainen ja ihan mukiinmenevä. Jopa pizzavalinnoissaan varsin konservatiivinen vaimoni pyysi kaksi(!) kertaa päästä osingoille meikäläisen pizzasta. Long Island -kastike kuitenkin dominoi väkevästi makumaailmaa peittäen herkemmät maut alleen eli pitkälti siitä voi olla kiinni, tykkääkö pizzasta vai ei.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Kotipizza
Vihdintie 13
00320 Helsinki

sunnuntai 5. elokuuta 2018

Nokkalan Majakka

Espoon kaunista rantaraittia on tullut talsittua kilometri jos toinenkin back in the days. Sillon kun hoodeilla vielä asuin, oli Café Merenneito kutakuinkin parasta mitä raitti pystyi kävelijälle tarjoamaan, ainakin Matinkylän osuudella. Toisin on nyt: vajaa pari vuotta sitten Nokkalan venesatamaan aukesi Nokkalan Majakka, josta on ymmärrettävistä syistä tullut rantaraitin uusi valtias. Rakennus on kieltämättä tyylikäs ja vaikuttava. Näkymät Espoon saaristoon ovat huikeat.


Majakan menu on tiivis. Tarjolla oli paria eri leipää, salaatteja, lohta kasviksilla, lihapullat ranskalaisilla sekä kesäviikonloppujen iloksi kalakeittoa. Päädyin kuitenkin portobelloleipään (13,50 €). Odotukseni eivät jostain syystä olleet erityisen korkealla Majakan ruoan suhteen. Ajattelin, että paikka ei varmaan ratsasta laaturuoalla, vaan enemmänkin sijainnilla, maisemilla ja ylipäätään varakkaiden espoolaisten taskurahoilla. Kävi kuitenkin niin, että yllätyin positiivisesti ruoan suhteen. Levain-leipä, portobellosienet, hummus, aioli, parmesaani, marinoitu sipuli ja salaatti ison ranskalaiskorin kera oli miellyttävä ja onnistunut kokonaisuus. Rapean leivän päältä löytyi kivasti sieniä ja parmesaania. Vihersalaatti raikasti leipää ja ranuja. Vaikka hummus ei maistunut, ei se haitannut kokonaisuutta. Ranskalaiset olivat vähintään hyvää keskitasoa, ehkä ylikin.


Nokkalan Majakan sisätilat ovat lopulta yllättävän pienet, mutta suuret merelle antavat ikkunat luovat tilantuntua ja antavat luonnollisesti todella kauniit puitteet aterioinnille. Kattoterassi paljastui myös viihtyisäksi paikaksi, vaikka emme siellä syöneetkään. Siellä on oma terassimenunsa, joka sisältää mm. burgereita ja ribsejä.

Majakka on pakollinen vierailukohde, jos käyskentelee lähellä Nokkalaa. Tekeepä joku matkansa erityisesti vain sitä varten, jopa Helsingistä saakka.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Nokkalan Majakka
Nokkalanniemi 2
02230 Espoo

keskiviikko 1. elokuuta 2018

Famu

Tuntuu vähän siltä, että Famu kärsii samasta syndroomasta kuin moni muukin hotellin ravintola: kukaan ei tiedä sitä, kukaan ei puhu siitä, eikä sitä mainita vaihtoehtona, kun mietitään illan ravintolavalintoja. Huonoista lähtökohdista huolimatta kävin tavallisena arki-iltana testaamassa vajaa neljä vuotta sitten auenneen Famun kesäisen ruokalistan.



Avasin pelin kesän takuuhitillä Aperol Spritzillä (9,50 €). Ei parhaimmasta päästä, mutta ihan mukiinmenevä avaus. Koska skippasin alkuruoan, oikeutin itseni tilaamaan grillipihvin (Grill Steak 200g, 28,90 €). Pihvi oli kotimaista Black Angus -ulkofilettä. Sitä täydensivät basilikavoi, paahdetut vihannekset sekä ranskanperunat. Annos oli varsin tasapainoinen, sillä tuhtia pihviä tasapainottivat raikkaat vihannekset, kuten herneenpalot ja porkkanat. Basilikavoi ryyditti kivasti pihviä. Ranskanperunat olivat keskimääräistä herkullisempia.


Jälkiruoalle oli vielä tilaa, joten tilasin karamellivanukasta (Flan Caramel, 6,90 €). Annos oli kaunis kuin kesäinen morsian, mutta auttamattoman pieni. Pientä kokoa kuitenkin korvasi hyvä maku. Marinoidut mansikat olivat herkullisia. Myös varsinainen vanukas maistui.

Famun sisustuksesta mieleen jäävät katosta roikkuvat kuparipannut ja eriparivesilasit. Suuret ikkunat avautuvat hotellin edessä olevalle kääntöpaikalle ja sen takana ärjyvälle Mannerheimintielle. 


Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Famu
Mannerheimintie 46
00260 Helsinki